08 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 08 octombrie 2019

Reportaj FOCUS TV: Prânzișor boieresc la conac. Acțiune inedită de promovare turistică, cu scop caritabil

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2802 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Delicii culinare și răsfăț, asezonate cu vinuri de soi, peisaje de vis, socializare și caritate, într-un cuvânt – boierie! Așa au petrecut în week-end 100 de buzoieni, dar și turiști veniți din toate colțurile țării și chiar din străinătate, care au lăsat timp de câteva ore rutina de zi cu zi și s-au simțit ca niște adevărați boieri la conac. S-a întâmplat în județul Buzău, unde Prînzișorul boieresc la care au răspuns prezent a fost în același timp o inedită acțiune de promovare a zonei și o acțiune caritabilă.

La Rătești, o zonă cu peisaje desprinse din basm, un conac boieresc de la începutul secolului trecut, căzut în uitare, a cunoscut în ultimii ani înflorirea. Un cetățean german îndrăgostit deopotrivă de zonă și de o buzoiancă ce i-a devenit soție a cumpărat conacul ce risca să devină o ruină și l-a introdus într-un inedit circuit turistic. Conacul Grigorescu a devenit o oază de istorie și de delicii culinare specifice zonei Buzăului:  ”Este o casă boierească din 1930, care a aparținut boierului Grigorescu. Eu am găsit casa asta în paragină, când am venit în 2011. Originar sunt bavarez și am venit aici cu soția mea, care este româncă și are familia în Buzău. Am luat casa asta și am transformat-o într-un circuit turistic, unde organizăm evenimente culinare. “ a declarat Torsten Kirschner,  proprietarul conacului.

Iar evenimentul culinar din week-end a fost unul special. Circa 100 de oaspeți au călcat pragul conacului, pentru un Prînzișor boieresc, așa cum a fost el numit. În realitate – un adevărat răsfăț, care le-a adus oaspeților în farfurii preparate locale delicioase, demne de niște boieri.
Și in timp ce oaspeții se răsfățau cu bucatele de început, gazdele pregăteau artileria grea: purcel la proțap și alte bunătăți reinterpretare.  O atenție deosebită a primit-o cel mai nou produs românesc recunoscut în Unirea Europeană: cârnații de Pleșcoi. „ Aici am trecut la partea a doua a meniului și am făcut cârnați de Pleșcoi, cârnați de porc și coaste de purcel. Avem și o tocană, la care am lucrat aseară, ca să facem un brunch boieresc, dar în stilul   vânătoresc. Fiecare a regăsit ceva din ceea ce îi place: vegetarienii au regăsit produse vegetariene, cei cărora le place carnea au regăsit produse din carne. Tot ceea ce am făcut noi a fost să le reinventăm pe toate și să le dăm o altă valoare.” a  declarat Juranda Kirschner – proprietara conacului.
Prînzișorul boieresc nu putea să fie complet însă fără să fie asortat cu vinurile potrivite.  „ Pentru început un vin potrivit, un alb: un cupaj de Sauvignion Blanc cu Riesling de Rin și cu Fetească albă – vin cu o aciditate mai ridicată, potrivit felurilor de început: salatelor, brânzeturilor - mâncărurilor mai ușoare. După aceea - când purcelușul la grătar va fi gata – avem un cupaj de roșu: Merlot cu Cabernet Sauvignon – un vin mai corpolent, mult mai adecvat asocierii cu acel purceluș la grătar” a declarat Liviu Birceanu – somelier în cadrul evenimentului.
 
Musafirii, fie că veneau dintre betoanele orașului Buzău, fie din alte părți, s-au declarat încîntați de ceea ce au găsit aproape de Vulcanii Noroioși. „ Când merg în Elveția, la un magazin mare, legumele nu au gust. În România brânza are gust, roșia are gust! Eu sunt vegetariană de 40 de ani și apreciez foarte mult mâncarea românească.” a declarat un participant la eveniment.

Întîlnirea de la Rătești a venit ca răspuns la invitația unei fundații comunitare. Boierii au plătit cel puțin 150 de lei, bani care se vor duce exclusiv pe proiecte sociale. A fost însă și o acțiune de promovare a atracțiilor turistice din Buzău, care a scos în prim plan ce are județul mai frumos, dar și gustos. „ Ne-am întâlnit aici pentru a celebra zona Buzăului. Noi considerăm că avem o zonă foarte bogată, plină de resurse, iar astăzi ne adresăm în mod special resurselor culinare și producției locale: avem mâncare bună, avem deserturi bune, avem tot felul de preparate locale. Ne-am întâlnit în mod fortuit la o zi după ce unul dintre produsele locale a fost recunoscut la nivel european – e vorba de cârnații de Pleșcoi. Această adunare are rolul de a pune oamenii împreună: oameni care să vorbească despre resursele comunității, despre nevoile comunității, despre cum – cu toții – putem să contribuim la dezvoltarea zonei.” a declarat Andrei Tescan, organizatorul evenimentului.

La finalul prînzișorului boieresc, turiștii au mers în drumeție, la Mănăstirea Rătești și nu numai, admirând peisajele care, într- zi de toamnă, par desprinse din basm.

 

Etichete: Acțiune |  boieresc |  caritabil |  conac |  FOCUS |  inedită |  Prânzișor |  promovare |  Reportaj |  turistică
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU