12h 39' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 19 iulie 2019

Regal aeronautic, la Buzău. Mii buzoieni asistă VIDEO&FOTO

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
1 vot 2558 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
UPDATE [12:39] 19 IUL 2019 ›
Peste 2000 de buzoieni au avut parte de un spectacol inedit, vineri, cu ocazia inaugurării primului avion monument din Regiune. Un avion cu o istorie impresionantă, pilotat de-a lungul vremii de nume mari din aviația românească. La manșa lui s-au școlit toți marii piloți militari ai țării, printre care și Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu. Evenimentul, cu o încărcătură deosebită pentru piloți și parașutiști, fie ei în activitate sau în rezervă, a avut și o altă latură, mai pragmatic: a dus la blocarea traficului în aproape tot orașul, timp de două ore și jumătate.                                           
Evenimentul a început la ora 10.00 însă circulația pe străzile din jurul centrelor comerciale a fost blocată încă de la ora 9.00. Rând pe rând au ajuns în zona monumentului  oficialități locale și centrale, și circa două mii de buzoieni. După onorul militar și salutul drapelului de luptă, a urmat dezvelirea a două plăci monument pe care este inscripționat ”Buzău, oraș al aviației și parașutismului militar românesc.” Au urmat apoi momentele cele mai așteptate și gustate de buzoieni: spectacolul pe cer oferit de mai mulți parașutiști care au fost lansați de la o altitudine de 2000 de metri. Ei și-au deschis parașutele salutând mulțimea de la 1300 metri iar trei dintre ei au aterizat exact în mijlocul mulțimii. 
Cerul a fost brăzdat și de mai multe elicoptere și avioane: IAR 316, IAK 52 și aeronave reactive IAR 99, surpriza fiind o aeronavă C 27 Spartan care a zburat la o înălțime foarte joasă, salutând mulțimea.                              
”Buzăul este un oraș al aviației și parașutismului iar simbolul inaugurat astăzi trebuie să devină inspirație pentru generațiile tinere care trebuie să-și dorească mult mai mult. avem nevoie de modele iar unul dintre modele de urmat este cel al pilotului și parașutistului militar român ”, a spus la final, primarul orașului Constantin Toma.
   


 Regal aeronautic și de parașutism, vineri,  la Buzău. Totul se întâmplă începând cu ora 10.00 , în zona Unirii, în imediata apropiere a centrelor comerciale. Evenimentul are loc cu ocazia inaugurării monumentului piloților, un avion L 39 Albatros,  cu o istorie impresionantă în spate.
Este o zi mare pentru parașutiști și piloți, fie ei în rezervă sau în activitate. O zi în care autoritățile dezvelesc un monument în  semn de recunoștință pentru marii piloți ai României, instruiți la Școala de Aviație de la Boboc.

Buzoienii vor avea parte de defilări ale militarilor din unitățile de la Buzău și Boboc, survol cu elicoptere și avioane de la Boboc, IAK 52 și IAR 99 Șoim, și parașutări pe câmpul situat vis a vis de cartierul Orizont. La ceremonie vor participa oficialități de rang înalt din administrația centrală și locală, precum și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale. Sunt așteptați la Buzău în această dimineață președintele camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Gabriel Leș, șeful Marelui Stat Major Nicolae Ciucă și șeful Marelui Stat Major al Forțelor Aeriene, generalul Viorel Pană. Cu aceeași ocazie, între orele 9.00 și 11.30 vor fi instituite restricții de circulație pe străzile  din jur.
Primul avion monument din municipiul Buzău a fost instalat la începutul acestei săptămâni în rondul din zona comercială de nord a orașului. Aeronava a scris istorie în Aviația Română. La manșa ei s-au școlit toți marii piloți militari ai țării, printre care și Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu. După aproape un deceniu în care i-a lipsit albastrul cerului pe care l-a brăzdat timp de 27 de ani, avionul de tip militar L-39 Albatros a fost scos la lumină. Aparatul de zbor care s-a aflat în dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc, a fost instalat la intrarea în municipiul Buzău, după ce a fost recondiționat.  Albatrosul îi va primi de-acum înainte pe toți cei care trec prin oraș și are toate șansele să devină un adevărat simbol al Buzăului.
Avionul instalat în rondul din zona comercială de nord a municipiului Buzău, vine ca un semn de recunoștință pentru marii piloți ai României, instruiți la Școala de Aviație de la Boboc.

Etichete: avion |  parasutisti  |  piloti |  albatros
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU