25 [IAN 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 25 ianuarie 2019

Record pe piața muncii din Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1655 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Piața muncii din Buzău înregistrează un record în ceea ce privește numărul șomerilor. De data aceasta însă vorbim de un record pozitiv. După zece ani de la izbucnirea crizei economice în urma căreia mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, luna decembrie a anului trecut a adus cea mai mică rată a șomajului din județ. Statisticile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că, în prezent, județul mai are doar 12500 de persoane fără ocupație, majoritatea fiind beneficiari ai venitului minim garantat. Practic, cifra reprezintă cel mai mic număr de șomeri înregistrat de Buzău în ultimii zece ani, când în urma crizei economice mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă.  

„Din 2008 până în 2018, interval de 10 ani de zile, rata șomajului a acționarilor în decembrie 2018 a fost cea mai mică în istoria de 10 ani a instituției. De la 9,7 la 7,21.", a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Scăderea este explicată de specialiști și prin faptul că patronii au înțeles să-și motiveze angajații oferindu-le o serie de avantaje, cum ar fi decontarea navetei, asigurarea unei gustări în timpul serviciului, dar și prin alte metode care implică pentru angajatori costuri mai mari. Un exemplu este păstrarea angajaților chiar și în extrasezon când firmele nu au activitate.

„Este vorba de construcții și este vorba și de servicii. Când spun servicii, însemnând de la tot ce înseamnă servicii hoteliere, bucătar, ospătar, picolo, cameristă, ajutor de bucătar și nu numai. Nu mai concediază în această perioadă, mai mult, fenomenul este că angajează în această perioadă aceste structuri de activitate.", a adăugat Ionel Tociu.

Fenomeul se manifestă de trei ani în județ și a venit pe fondul migraţiei forţei de calificate de muncă, situaţie care i-a adus pe patroni în pragul disperării.

„Această forță de muncă neexistând, angajatorii preferă ca să nu mai concedieze în perioada de iarnă, preferă să plătească din costuri proprii salariul acestor oameni de teama faptului că s-ar putea să-i piardă, iar în primăvară, în momentul în care-și vor relua activitatea și vor avea contracte, nu mai au pe cine să angajeze și nu mai au cu cine să lucreze.", a mai spus directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu                                                           

Chiar și așa, pe piața muncii din Buzău exită în continuare un deficit major în anumte meserii atât în domeniul construcțiilor cât și în cel al serviciilor.

„Greu mai găsești un sudor, un frezor, un lăcătuș, un rabotor, un ascuțitor, un borwerghist. Deja, vorbim foarte sus. Greu mai găsești un structurist, mă refer acum la construcții, un finisor, un montator, ca să nu mai spun că greu mai găsești un bucătar, un ospătar și un recepționer.", a explicat Ionel Tociu.

În aceste domenii de activitate, patronii au ajuns să plătească inclusiv salarii competitive cu cele din străinătate. De exemplu, în construcții salariile pot ajunge chiar şi la 800 de euro. 


Etichete: Buzău |  muncii |  piața |  Record
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU