22 [FEB 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 22 februarie 2019

RAM, situație critică

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2128 vizualizari 2 comentarii

Regia de termoficare din Buzău, aproape de colaps.

A spus-o răspicat primarul orașului Constantin Toma, în emisiunea Focus News de la Focus Tv. Edilul șef al orașului anunță că RAM ar urma să-și schimbe statutul din regie în societate pentru a putea fi inițiată procedura de faliment. Și pentru că zilele Regiei sunt numărate, Constantin Toma spune că se gândește serios să introducă sisteme de încălzire autonome în școli, pentru ca, în caz că RAM nu va mai putea funcționa, copiii să nu aibă de suferit.

„Situația este foarte proastă și după părerea mea și trebuie să fiu onest și să le spun oamenilor că nu avem de ce să ne mințim unii pe alții. Această societate, regie și care se va transforma în societate comercială are o situație financiară foarte proastă, pierderile în rețea sunt de peste 30%, pierderile financiare la fel. Sunt o mulțime de cereri de debranșare pentru că este o diferență foarte mare între cei care au centrale proprii și cei care primesc căldura de la RAM. Voi introduce, nu știu cum se va întâmpla treaba asta, dar voi face acest efort, să introducem la toate școlile, instalații de încălzire autonome și la cele șase clădiri, proprietatea municipiului, administrative, clădiri ale municipiului Buzău astfel încât să ne punem în siguranță cel puțin cu copiii pentru iarna viitoare.", a declarat Constantin Toma, primarul orașului Buzău

         

          Edilul șef al Buzăului spune că prea mulți buzoieni au ales să se debranșeze de la sistemul centralizat, iar RAM a ajuns să funcționeze doar pentru circa 10 mii de apartamente. În aceste condiții, instituția a ajuns să meargă mai mult în pierdere în timp ce buzoienii încă branșați plătesc facturi colosale. Iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai dificile odată ce nici o subvenție pentru plata căldurii nu va mai putea fi acordată din anul 2021.

          „De la 1 ianuarie 2021 nu se va mai da nicio subvenție, nici de către Guvern, nici de către noi, nici de către Uniunea Europeană, deci oamenii trebuie să se aștepte la ce este cel mai rău. Doamne ajută această societate să meargă, dar după părerea mea care mă mai pricep și la cifre, din acestea economice, este foarte complicată situația acolo. Costurile cresc și avem și două treimi din oamenii care au fost legați la rețeaua centralizată pentru că noi am avut în Buzău vreo 35 de mii de apartamente, oficial acum ar fi în jur de 12 mii, neoficial probabil mai sunt vreo 10 mii și ceva că sunt și oameni care s-au debranșat, dar încă nu s-a făcut procesul acela verbal de predare-primire, deci asta, dacă punem așa, au mai rămas vreo treime nelegați la sistem. Celelalte două treimi creează o presiune asupra mea foarte mare. A venit la una din audiențe o doamnă mai în vârstă și cică „Domnul primar, ne-a băgat baiatul centrală ca a zis că îmi face o bucurie. Plătesc la gaze 90 de lei, da? Țeava care-mi trece prin apartament mă costă o sută." Două treimi din buzoieni sunt în această situație.", a mai spus Constantin Toma.

 

          Pentru că în multe blocuri, majoritatea familiilor s-au debranșat de la sistemul centralizat, primarul spune că cei rămași, unul sau doi proprietari, vor fi debranșați automat și ajutați să-și cumpere centrale. Însă primarul atrage atenția și celorlalți buzoieni care mai au căldură de la RAM că zilele instituției sunt numărate și trebuie să găsească variante pentru a-și instala centrale.

„Anul trecut, printr-o hotărâre de Consiliu Local am zis, apartamentele singulare, adică respectiv unul, două, sau trei într-un bloc, cum se dă de nu mai furnizează, adică 1 Aprilie sau 15 Aprilie în funcție de vreme, când s-a oprit furnizarea agentului termic, aceste apartamente vor fi debranșate automat. Eu i-am spus și domnului Gubandru să facă notificare la acești oameni să nu rămână fără apă caldă și să ia măsuri la timp. În același timp familiile, persoanele fizice care rămân acolo, mă refer la câte o persoană, dacă rămâne, că avem mai multe situații din acestea, noi am zis, prin hotărâre de Consiliu Local și asta trebuie tot în buget să dăm până la 7 mii de lei, bineînțeles în urma unei anchete și tehnice dacă vreți, și sociale, să ajutăm aceste familii, inclusiv cu o subvenție din partea primăriei pentru instalarea unor centrale termice. Am mai luat o altă măsură pentru că avem și blocuri, inclusiv din astea care au fost de nefamiliști, am dat dispoziție să lucrăm împreună cu cei de la Distrigaz rețele să introducem, să tragem rețele de gaze la fiecare din aceste blocuri, iar în situația în care oamenii de acolo doresc să își tragă centrală, în situația în care vor rămâne fără căldură să tragă de la rețeaua care trebuie să ajungă în scara blocului.", a mai explicat edilul orașului, Constantin Toma, prezent aseară în emisiuena Focus News de la Focus Tv.

 

 Potrivit primarului, Regia Autonomă Municipală are datorii de 20 de milioane de euro, iar anual înregistrează pierderi de circa un milion de euro. Pe de altă parte, municipalitatea trebuie să achite datorii de aproximativ 20 de milioane de euro, însemnând credite contractate de primărie în anii trecuți pentru plata subvenției la căldură. 


Etichete: critică |  situație
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Contemporan
23 februarie 2019
D-le primar, de câțiva ani te lupți sa distrugi aceasta regie, exact cum s-a procedat cu CAP-urile. Un colos in care comunitatea a băgat bani grei vrei sa-l arunci la gunoi. Orice ființa are trebuințe. Când trebuințele sunt conștientizate, acestea devin interese. Ecuația e simpla. Ce interese te mâna- n lupta? Nu poți găsi soluții pentru redresare, sau altceva e la mijloc? De exemplu, soluția RAM de distribuție pe orizontala este una extraordinara si incomparabila cu centrala privind costurile, mentenanța, viteza de reacție si altele. Dar, se pare ca ai un obiectiv foarte bine conturat. Ce zici, ne ceri si noua voturile?
radu
26 februarie 2019
corect si pertinent comentariul anterior. pentru ce oare s-au mai facut investitiile alea mariu in c.e.t. , investitii pentru care au platit si platesc toti locuitorii municipiului ? tendinta europeana este de se interzice centralele proprii ( aceste bombe din locuinte). De ce nu se urmeaza exemplul Brasovului ? consiliul de acolo a implementat de vreo 25 de ani un proiect de montare a centralelor de scara sau bloc, utilizandu-se astfel reteaua interne existenta, iar efortul financiar al locatarilor fiind astfel foarte mic si nemaiafectandu-se astfel structura de rezistenta a blocurilor prin executarea a mii de gauri in toti peretii. De ce nu se revine la punctele termice prin montarea de centrale de cartier , operatiune dealtfel foarte putin costisitoare ? In ceea ce priveste exemplul dat de primar cu doamna care da 70 de lei la gaze si 100 lei pt. teava, de ce nu va intrbati cum reuseste asta ? simplu nu foloseste centrala proprie, dar asta afecteaza vecinii de apartament pentru ca peretii interiori sunt reci.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU