05 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 05 septembrie 2019

Radiații periculoase? Vezi AICI răspunsul cercetătorilor

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 2561 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Temerile locuitorilor din sud estul țării, și nu numai, odată cu incidentul nuclear din Rusia, au fost spulberate de cercetătorii din Galați. După isteria creată de zvonurile conform cărora un nor radioactiv ar ajunge în țara noastră, cercetătorii de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați au decis să facă publice rezultatele analizelor și măsurătorilor pe care le-au efectuat. Concluziile au fost clare: nu au fost depistați poluanţi radioactivi artificiali, deci nu sunt motive de îngrijorare.

Explozia unei rachete nucleare, la începutul lunii august, în Rusia, a dat naștere unui șir lung de scenariu, care mai de care mai alarmiste. S-a ajuns până în punctul în care s-a vehiculat apariția iminentă a unui nor radioactiv în Regiune. Pe fondul acestor scenarii, cercetătorii de la Galați au făcut măsurători: ”Am văzut studiile publicate parțial de norvegieni și de țările vecine spațiului Federației Ruse. Pornind de la aceste ipoteze, am făcut măsurători și vă pot săune că în aer și în aerosoli noi nu am constatat nici un fel de depășiri ale izotopilor. Din câte știu, aceleași măsurători au fost făcute și în alte zone, de institute autorizate, dar și direcțiile de sănătate publică din județele țării, care au laboratoare acreditate, și au ajuns la aceeași concluzie” a declarat, pentru Focus FM, professor dr. ing. Lucian Georgescu de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. De câțiva ani, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi se derulează un amplu program în domeniul cercetării evoluţiei radioactivităţii apei, aerului, solului şi alimentelor. De aproape 4 ani, cercetătorii de la Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați au la dispoziție aparatură care le permite să monitorizeze nivelul de radioactivitate din mediul înconjurător.


La 8 august a avut loc o explozie soldată cu cinci morţi la o bază de lansare a rachetelor în regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei). Imediat după accident, Ministerul rus al Apărării exclusese o contaminare radioactivă, evocând probleme survenite în cursul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid". Organizația Greenpeace a raportat creșteri de până la 20 de ori ale radioactivității în regiune.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU