26 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 26 noiembrie 2019

Ce este bullying-ul? Cum îl recunoaștem

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 2576 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

După ce Legea educației a fost modificată prin introducerea unor prevederi referitoare la interzicerea comportamentelor care constau în violență psihologică în școli, psihologii buzoieni se pregătesc pentru ceea ce presupune implementarea acestor prevederi. Joi, la sediul Comitetului filialei Buzău a Colegilor Psihologilor va avea loc workshopul cu tema ”Prevenirea și combaterea fenomenului bullying”, la care sunt invitați să participe psihologi din Buzău, dar și directori  de școli și inspectori școlari. Este o primă etapă pentru pregătirea aplicării noilor prevederi legale. Lucrurile sunt încă neclare pentru că Ministerul Educației urmează să elaboreze norme de aplicare a modificărilor aduse legii. În cadrul workshop-ului accentul va fi pus pe identificarea comportamentelor care se înscriu în fenomenul denumit bullying și pe manifestările post-traumă ale copiilor afectați de violența psihologică. De notat că agresiunile de acest tip au, în prezent, drept autori atât minori, cât și cadre didactice. Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, România se află pe locul trei în Europa în ceea ce privește bullyingul.  
Colegiul Psihologilor Buzău a încheiat un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Buzău pentru o colaborare pe termen lung, în problematica anti-bullying. Din ianuarie anul viitor, mai mulți psihologi vor face voluntariat în școli pentru instruirea directorilor, a diriginților și psihopedagogilor cu privire la comportamentele care acum sunt interzise prin lege.  
”Bullying este în zilele noastre un fenomen extins în toate domeniile și afectează persoane indiferent de vârstă, categorie socială, sex, zonă geografică. Exceptând violența fizică, bullying-ul verbal (ce îl include pe cel emoțional și comportamental) este deja o parte nelipsită din societatea noastră, o parte din felul nostru de a relaționa și socializa.” explică Mihaela Grimbovschi, psiholog și initiator al unor activități preventive în școli, pe tema bullying-ului.

”Bullying-ul începe de fapt încă de la vârste de 1-2 ani, când copiii învață deja primele forme de manipulare, exasperând părinții prin comportamentele lor pentru a obține niște beneficii. La început este varianta necizelată, necenzurată, needucată și nedisciplinată a acestui instinct, însă ulterior devine mai „rafinat” și mai eficient, pe măsură ce acumulează experiență. Neghidat, acest tip de comportament o poate lua însă și razna, copilul (și, ulterior, adultul) putând exagera și depăși orice limită de bun simț pe care o persoană ar trebui să o aibă în cadrul unei societăți moderne, ajungând practic să abuzeze de aceste „abilități”. Concret, agresorul trebuie să aibă un avantaj în ceea ce privește puterea lui, reală sau percepută, față de victimă și să abuzeze de acel avantaj.Drept urmare, rezolvarea acestei probleme, exprimată în cel mai simplu mod posibil, ar fi echilibrarea raportului de forțe dintre agresor și victimă, moment în care agresiunile nu ar mai putea avea loc.” a detaliat specialistul.Etichete: Buzau |  instruire |  psihologi |  bullying
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU