26 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 iulie 2019

PROVOCARE: Cină pe întuneric, în scop caritabil

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1371 vizualizari 0 comentarii


Cină pe întuneric! Este o experiență inedită de care vor avea parte duminică buzoienii,  într-un restaurant din oraș. Evenimentul, unic în Buzău, este unul cu scop caritabil, prin care organizatorii își propun să vină în sprijinul persoanelor nevăzătoare.

Cina pe întuneric este un eveniment pus la punct de o fundație din Buzău în colaborare cu un grup de inițiativă al unor nevăzători. Organizatorii vor să ajute persoanele cu deficiente de vedere să se descurce mai ușor în viața de zi cu zi. Mai exact, să scape de problemele întâmpinate în prezent în momentul în care ajung în stațiile în care așteaptă mijloacele de transport în comun. Practic, organizatorii urmăresc realizarea unei aplicații mobile, ce îi va ajuta pe nevăzători să circule mai ușor cu mijloacele de transport în comun.
„Ne-am întâlnit, printr-o întâmplare fericită, să-i zicem, cu un grup de nevăzători, am stat la discuții, i-am întrebat care sunt problemele pe care le întâmpină ei în viața din oraș, ce și-ar dori să se întâmple ca viața lor să fie mai ușoară, mai bună. Am discutat multe pe acest subiect și apoi a venit întrebarea: „Bun, ce-ați putea face voi înșivă ca lucrurile să se schimbe în bine?” Inițial ei au fost destul de surprinși, adică: „Cum să facem, că totul trebuie să vină instituțional, ce putem face noi? Trebuie să așteptăm de la alții. X nu face sau Y nu face.” Și până la urmă i-am împuternicit să creadă că ei pot face o schimbare și le-am zis „Bun, dacă ar fi să faceți această schimbare, de unde ați începe?” Și ei au zis: „Uite, ne-ar plăcea foarte tare să existe o aplicație pe telefon care să ne spună când vin autobuzele în stație.” a povestit pentru șansanews.ro Andrei Teșcan, directorul Fundației Comunitare Buzău.
Pentru a strânge banii necesari, membrii fundației, împreună cu un grup de inițiativă al unor nevăzători, au decis să organizeze un eveniment inedit, unic în Buzău. Pe scurt, aceștia oferă buzoienilor ocazia să ia cina duminică la un restaurant de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, o cină cu totul și cu totul altfel decât în mod obișnuit. Clienții pot servi un aperitiv, un fel principal și un desert fără a vedea ceea ce au în farfurie. Mesenii vor lua cina în beznă totală și vor fi serviți de către chelneri nevăzători.
“ Practic va fi o cină în care participanții de acolo vor lua masa în întuneric, în beznă, va fi o experiență senzorială ieșită din tipare, vom degusta, vom mânca, folosind alte simțuri, nu doar cel al văzului, cu care suntem cu toții obișnuiți.”, a mai spus Teșcan.

Servirea mesei pe întuneric este menită să activeze simțurile și să crească în același timp capacitatea de concentrare. Practic, prin intermediul acestei cine, buzoienii vor putea să experimenteze, pentru scurt timp, viața unui nevăzător.
“ Cred eu că va fi o experiență total inedită pentru buzoieni și, pe lângă că vom descoperi senzorial cu alte simțuri mâncarea, vom putea intra și în pielea nevăzătorilor și vom putea experimenta, timp de 1 oră și jumătate, ce înseamnă să fii nevăzător și care sunt greutățile pe care le întâmpini în postura asta.” , spune organizatorul evenimentului.
Participanții vor plăti 70 de lei pentru inedita cină și vor putea dona diverse sume pentru a venit în ajutorul nevăzătorilor. Banii vor fi folosiți pentru realizarea aplicației pentru telefonul mobil destinată nevăzătorilor.
Apărut pentru prima dată în 1999, la inițiativa unui călugăr elvețian, conceptul ”Cină pe Întuneric” este o ocazie unică de a experimenta pentru câteva ore viața unui nevăzător.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU