15h 17' ACTUALITATE Buzau
Joi, 08 iunie 2017

Profesorii temporizează protestul. Azi nu intră în grevă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
4 voturi 2575 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [15:17] 11 IUN 2017 ›
Sindicaliştii buzoieni din învăţămînt nu au luat încă o decizie în privinţa protestului, astfel că luni nu vor intra în grevă. În urma consultărilor avute în week-end cu membrii de sindicat din teritoriu, conducerea Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar a decis să aştepte o hotărîre la nivel naţional cu privire la greva generală. „Nu am luat încă o decizie. Mîine nu se intră în grevă, aşteptăm să fie luată o hotărîre la nivel naţional”, a declarat Ion Dobre, liderul SÎP Buzău. Chiar dacă rezultatul referendumului a fost clar, marea majoritate a cadrelor didactice fiind în favoarea declanşării grevei generale, şefii sindicatului au preferat să îi mai consulte o dată pe sindicalişti deoarece la nivel naţional nu a existat unitate, foarte puţine judeţe declarîndu-se în favoarea formei radicale de protest.
Cadrele didactice fac demersuri ca de luni, 12 iunie, în învăţămînt să se declanşeze o formă radicală de protest, în speranţa că astfel vor atrage atenţia guvernanţilor asupra situaţiei dezastruoase, în care spun protestatarii, ar putea fi adus învăţămîntul românesc odată cu promulgarea legii salarizării unitare. 
La nivel naţional, profesorii au fost întrebaţi zilele acestea dacă consideră oportună şi potrivită declanşarea grevei generale în prag de examene naţionale. La Buzău, s-au centralizat pînăduminica , părerile dascălilor din peste jumătate din şcoli, iar dintre aceştia 90 la sută s-au exprimat pro grevă generală. „Sîntem pe ultima parte de colectare a datelor din teritoriu, respectiv s-a făcut un referendum cu privire la declanşarea grevei începînd cu data de 12. Pînă în prezent am primit peste 50 la sută din unităţile şcolare care s-au exprimat, iar procentul celor peste 50 la sută din unităţile şcolare care au optat pentru grevă este de peste 90 la sută. Acţiunea nu e a Buzăului, este a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt. Dacă, la nivel naţional , procentul va depăşi 50 la sută plus unu, vom întrerupe activitatea în toate unităţile şcolare" a declarat liderul Sindicatului Învăţămîntului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre. 

Deşi spun că nu e corect ca elevii să ajungă să sufere de pe urma grevei generale, sindicaliştii din învăţămînt spun că numai apelînd la măsuri radicale mai pot spera că guvernanţii îi vor auzi. „Sub nici o formă nu mi se pare corect, sub nici o formă n-ar trebui să suporte consecinţele alţii decît cei care sînt implicaţi. Din păcate, obiectul activităţii noastre acesta este, dar nici nu putem să acceptăm îngroparea învăţămîntului pentru că asta face această lege. Va fi îngropat, nu va mai fi deloc atractiv. Acum ne chinuim să aducem tineri care să performeze cît de cît. Atunci eşaloanele 4-5 sau cei care nu-i iau Bacalaureatul în prima fază, vor fi cei care vor popula învăţămîntul. Nu va accepta nimeni să vină într-un sistem unde se porneşte cu un salariu, puţin peste salariul unui necalificat” a mai spus Ion Dobre. Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă demersul sindicaliştilor din învăţămînt de organizare a unui protest de amploare în perioada bacalaureatului, precizînd că absolvenţii nu trebuie să fie sacrificaţi, fiind utilizaţi ca mijloc de presiune. Reprtezentanţii elevilor mai spun că nu au nici o vină că Guvernul nu pune în aplicare creşterile salariale promise. Elevii susţin majorările salariale ale cadrelor didactice, dar nu tolerează folosirea acestora pentru a sensibiliza societatea, mai menţionează Consiliul Naţional al Elevilor. 


Etichete: aproape |  generală |  grevă |  Profesorii
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 1   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU