ACTUALITATE
Curs valutar:
4.7205
4.1484
26 iunie 2019 Ultimul update: 11:45
05 [MAR 17] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 05 martie 2017

Profesori buzoieni de top naţional

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
11 voturi 29113 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Doi profesori buzoieni au fost incluşi în categoria celor mai apreciaţi dascăli din ţară în cadrul Proiectului Merito, început în urmă cu doi ani. Este vorba despre Dan Solcan, profesor de istorie la Colegiul Naţio­nal "B.P. Hasdeu", profesor Merito 2017 şi Monica Mocanu, profesoară de matematică la Liceul Tehnologic "Costin Neniţescu", profesor Merrito 2016.   

Profesorii demni de respect și de admiraţie sînt considerați de mulți stîlpii societății, cei care contribuie la un viitor mai bun al țării. Proiectul "Merito" prezintă o parte dintre acești profesori excepționali, cei care au ales să-și facă meseria din pasiune și cu suflet, cei care pot inspira schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educațional. Ei au fost selectați în urma unei analize atente a informațiilor primite direct de la alți profesori, părinți și elevi sau foști elevi. 
 
Despre Dan Solcan 
 
Realizatorii proiectului i-au făcut un portret profesorului Dan Solcan de la Colegiul Naţional "B.P. Hasdeu":  "Solcan predă istoria la Colegiul din Buzău din 1993, iar la opționalul "Elemente de istorie și de civilizație universală", pe care l-a inițiat anul trecut, spune că vrea să îi ajute pe elevi să prindă ceva din parfumul și valoarea unui loc. Uneori, asta înseamnă să cînte diverse imnuri. S-au uitat la un fragment din filmul Night on Earth ca să înțeleagă New Yorkul, au comentat cum a câștigat Barack Obama alegerile din 2008 cu ajutorul new media, sau au despicat în patru Afacerea Watergate. Pregătirea unei lecții, fie ea pentru ora de istorie sau pentru opționale, poate să-i ia și două luni. Pentru că îi place și munca de cercetare, Solcan scormonește internetul, ca­ută în cărți și pe Facebook, citește comentarii pe marginea temei. Chiar și lecțiilor făcute acum șapte ani le aduce mereu îmbunătățiri: 'Caut un text nou de analizat, o metodă de a le explica mai bine'". 
 
Despre Monica Mocanu 
 
Despre Monica Mocanu, cei din Proiectul Merito au scris: "...După 20 de ani de activitate, Mocanu și-a dat seama că un profesor se poartă la fel cu toți elevii, iar asta duce la o rutină comportamentală din partea ambelor tabere. Liceenii, pentru că nu au termen de comparație, nu își dau seama că profesorii, de fapt, oamenii, în general, fac lucrurile diferit. Mocanu și-ar dori ca profesorii care predau aceeași materie să se poată schimba de la o clasă la alta, pentru o perioadă, astfel încît elevii să aibă șansa să compare cadrele didactice. Să spună ce le-a plăcut și ce nu li s-a părut în regulă. Școala, crede profesoara, "îi invită pe copii să intre într-o colivie, ca și cum viața reală ar fi făcută din ore de 50 de mi­nute".(…) Deși o pasionează educația non-formală, Mocanu vrea să rămînă în învățămîntul de stat pentru a le fi aproape elevilor, dar și pentru că simte că predatul îi dă un sens vieții de zi cu zi, căci nu are copii. Crede că dezbaterile, spre deosebire de matematică, i-ar ancora pe elevi în realitate, aşa că ar vrea să țină ore de dezbatere la același liceu sau în altă parte".
Etichete: buzoieni |  national |  Profesori
Voteaza articolul: bun: 9  |  slab: 2   7

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

24 iun 2019 [09:37]  MONDEN BUZAU

24 iunie: E zi mare la români!

248 vizualizari Citeste tot
24 iun 2019 [08:58]  MONDEN BUZAU

Buzoianul nostru, dublu campion balcanic

309 vizualizari Citeste tot
22 iun 2019 [10:28]  ACTUALITATE BUZAU

Pestă porcină la Cochirleanca

262 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU