22 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 22 octombrie 2019

Primul caz de GRIPĂ, la Buzău. Epidemiologii, în alertă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 3006 vizualizari 0 comentarii


Primul caz de gripă la Buzău.  O femeie de 30 de ani din Smeeni a fost diagnosticată cu gripă în urma testului rapid. Autoritățile de sănătate publică sunt în alertă.

Femeia a mers recent la spital după ce s-a simțit rău mai multe zile la rând. Pentru că prezenta simptome specifice unei viroze respiratorii, buzoianca a preferat o vreme să rămână acasă, sperând că e vorba de o răceală banală și își va reveni. A mers apoi la medicul de familie care i-a trimitere către Spitalul Județean. Astfel, buzoianca a a ajuns în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău, unde în urma testului rapid s-a constatat că are gripă de tip B. Starea actuală a bolnavei este bună, după ce medicii i-au administrat tratament antiviral si antibiotic, diagnosticul în acest moment fiind pneumonie interstițială, ca o complicație a gripei.   

”Starea pacientei este bună în acest moment. Este un virus de tip B, mai blând chiar decât altele. În ce privește afectiunile respiratorii, până acum acestea au fost potolite, au crescut, dar nu depășesc pragul de așteptare pentru această perioadă.  Ne interesează a mai mult, iar laboratoarele care lucrează cu teste rapide știu asta, să ne informeze asupra testelor pozitive în cazul copiilor din colectivitățile școlare și preșcolare, pentru a putea lua rapid măsuri acolo unde apar aceste cazuri”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei din Direcția de Sănătate Publică Buzău.

La Buzău au ajuns până acum aproape 10 mii de doze de vaccine antigripal. Primele 900 de doze, distribuite de Ministerul Sănătății în luna septembrie, au fost repartizate personalului medical. Alte 8900 de vaccinuri au ajuns la Buzău săptămâna trecută. Din totalul de 8900 de vaccinuri, medicii de familie din județ vor primi doar câte 30 de doze fiecare, care vor fi împărțite pacienților, în funcție de severitatea bolilor de care suferă și de necesitatea imunizării. Restul de vaccinuri vor fi distribuite în spitale pentru vaccinarea personalului medical, în centre de copii și cămine pentru bătrâni.
Anul acesta, Direcția de Sănătate Publică Buzău a cerut Ministerului Sănătății 35 de mii de doze de vaccin antigripal, însă județului i-au fost acceptate doar 26.900 de vaccinuri. De vaccinare antigripală gratuită beneficiază bolnavii cronic, gravidele, bătrânii și copiii instituționalizați precum și personalul medical.  Etichete: alertă |  Buzău |  Epidemiologii |  GRIPĂ |  Primul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU