Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
04 [IAN 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 04 ianuarie 2019

Premieră!Prelevare de organe,vieți salvate

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1475 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

O nouă premieră la Spitalul Judeţean Buzău unde,recent,medicii au reușit, în premieră, o operație de prelevare de plămâni de la un bărbat care a ajuns la spital, în comă de gradul 3, înainte de Revelion. Totodată, medicii au mai prelevat și alte organe, care au fost direcționate către pacienții aflați pe listele de așteptare. 
Pacientul respectiv, un bărbat de 45 de ani, a fost adus la finele anului trecut la  Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean Buzău, în stare foarte gravă, comă de gradul III. Pacientul a rămas internat, însă medicii au stabilit că bărbatul nu avea nicio şansă să îşi revină. Astfel, echipa de transplant a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a considerat că bărbatul este un pacient eligibil unui transplant, iar în urma discuțiilor purtate cu familia bărbatului s-a trecut la prelevarea organelor. Medicul şef al UPU Smurd Buzău, Adrian Zoican, a declarat că pacientul a ajuns la secția de primiri urgențe cu un accident vascular cerebral foarte grav, fiind declarată moartea cerebrală la 2 zile după internare. Șeful Unității de Primiri Urgențe a mai declarat că, după ce a fost primit acordul familiei, în ceea ce privește prelevarea de organe, a fost anunțat coordonatorul național, ce a luat legătura cu echipele de prelevare. Plămânii au fost direcționați către o echipă din Slovenia, rinichii și ficatul au fost direcționați către spitalul Fundeni, iar țesuturile, către Spitalul Colentina.

Întreaga acţiune de prelevare a organelor a debutat la ora 13 şi s-a finalizat la ora 22. Medicii au prelevat ambii plămâni, o premieră pentru Spitalul Judetean Buzău, ficatul, ambii rinichi, cornea și tendon bilateral. Adrian Zoican a menționat că s-a încercat inițial să se găsească un pacient în România, către care să fie direcționați plămânii, dar nu a fost posibil să fie descoperit unul compatibil, după care a fost contactat sediul Eurotransplant. După ce, la început, s-au arătat interesați clienți din Hanovra, ulterior aceștia au renunțat, plămânii ajungând în final în Slovenia, echipa de medici de acolo găsind un pacient perfect compatibil. 

La Spitalul Județean Buzău, ultimul transplant a fost realizat în urmă cu 8-9 luni.Etichete: organe |  Prelevare |  Premieră |  salvate |  vieți
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU