14 [MAR 14] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 14 martie 2014

Premieră în Justiţia buzoiană: medici acuzaţi de ucidere din culpă

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
0 voturi 1255 vizualizari 0 comentarii florinzafiu@sansanews.ro

Judecătorii buzoieni au, în premieră, de pus în balanţă acuzaţiile şi apărarea în cazul a trei medici trimişi în judecată pentru ucidere din culpă.


Din vina celor trei cadre medicale care au încurcat o apendicită cu o enterocolită, un pacient de 30 de ani şi-a pierdut viaţa. În anul 2007, un fost pugilist de performanţă, s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău acuzând dureri în zona abdominală. Rodica Sîrbu, primul medic care l-a consultat, i-a pus un diagnostic greşit: enterocolită acută, deşi bărbatul suferea de apendicită. Pacientul a fost din nou consultat, a doua zi, fiind internat în  Secţia de Boli Infecţioase.


Tratamentul prescris de un alt medic, Cristina Iordache, fostă Merticariu, nu numai că nu a dat rezultate, dar i-a agravat şi mai mult starea. Al treilea medic care l-a avut în grijă, Mariana Barna, specialist pediatru care făcea gardă în acel moment, nu i-ar fi asigurat o asistenţă medicală corespunzătoare.


Procurorii spun că,  în condiţiile în care a constatat o stare generală mediocră a pacientului, nu a luat nici un fel de măsuri terapeutice. În final, după 4 zile de bâjbâială, bolnavul a fost transferat cu un elicopter la un spital din Capitală, dar fiind în stare foarte gravă, a murit o zi mai târziu. În urma necropsiei, s-a stabilit că decesul a avut loc din cauza unei peritonice acute.


După cinci ani de anchetă, în primăvara anului trecut,  procurorii au decis să le trimită pe cele trei doctoriţe în faţa magistraţilor sub acuzaţia de ucidere din culpă. După ce a fost audiată Cristina Iordache, fostă Merticariu, ieri a venit rândul Marianei Barna. Medicul se declară nevinovat şi susţine că a făcut ceea ce a trebuit să facă, dar şi că, în cei 40 de ani de când profesează, nu a avut niciodată nicio sancţiune şi nu a adus prejudicii veunui pacient.


În prezent, din cei trei medici doar doctoriţa Rodica Sîrbu mai profesează în Spitalul Judeţean. Mariana Barna lucrează la Spitalul din Smeeni, iar Cristina Iordache, fostă Merticariu, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti.

 Etichete: medic |  proces |  santiune |  spital judetean |  ancheta
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU