22h 41' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 31 mai 2019

Cod Roşu prin RO ALERT! Gospodării inundate, oameni evacuați, șosea acoperită

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 1512 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [22:41] 31 MAI 2019 ›  ISU Buzău a transmis mesajul RO-ALERT pentru cod roșu hidro din această seară până mâine la ora 10, pe râul Cricovul Sărat, în zona localităților Năeni, Viperești și Tisău. Până la această oră, jandarmii au realizat un dig din saci de nisip în zona gării Viperești. Şi circulația feroviară este afectată, trenurile au întîrziere 2 ore în zona Valea Călugărească unde, în urma viiturii, se circulă alternativ, pe o singură linie de cale ferată, cu restricție de viteză.


   Probleme, în județul Buzău, în urma unei ruperi de nori. Gospodării inundate, oameni evacuați, șosea acoperită de aluviuni și apă. S-a întâmplat în ultima oră în zona de nord a Buzăului. În zona Lunca Cislaului, circulatia a fost intrerupta pe DN 10, din cauza aluviunilor și a apei. În urma unei ploi torențaile, șoseaua a fost acoperita pe o portiune insemnata cu pietriș, noroi și apa. La fata locului intervin echipaje de la Drumuri Naționale, pompieri și politisti a transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabi Cozma


 De asemenea, apa a inundat 10 gospodării în satul Tronari , comuna Viperești. Iar la Tisău, Nișcovul a ieșit din matcă și a inundat alte case și curți a aratat aceeasi sursa. 


Situația este extrem de delicată, în condițiile în care apa continuă să se scurgă de pe versanți. 
   Reamitnim, la această oră este în vigoare o avertizare cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ. În Buzău, Vrancea, Brăila, Galați și Ialomița, dar și în restul județelor din estul și sudul țării, până mâine dimineață la ora 10.00, sunt așteptate ploi torenţiale, vijelii, grindină şi descărcări electrice. Va ploua torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi local 40...50 l/mp şi pe arii restrânse 60…80 l/mp. În special în estul şi sud-estul ţării vor fi vijelii, grindină de medii şi mari dimensiuni şi frecvente descărcări electrice, spun meteorologii.  
Cantitățile mari de apă care sunt prognozate ar putea crește riscul de inundații. Hidrologii au emis cod portocaliu de inundații , valabil până mâine la miezuul nopții, pe mai multe râuri din Regiune, printre care și Buzăul. Iar până duminică după-amiază, va fi cod galben pe râurile Ialomiţa – bazin superior şi mijlociu, Călmăţui (judeţele Buzău şi Brăila), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Rm. Sărat (judeţele Buzău şi Vrancea), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (inclsuiv în Bacău şi Vrancea). Vizat de codul galben este și râul  Bârlad în Vrancea şi Galaţi. De asemenea,avertizarea este valabilă pentru afluenţii mici ai Siretului , în judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi și afluenţii Prutului în Galaţi.
Având în vedere prognoza specialiștilor, autoritățile dar și pompierii din regiune sunt în alertă. Printre altele, la sediul fiecărei primării va fi asigurată permanența, vor fi intensificate acţiunile de informare a populaţiei asupra fenomenelor meteorologice prognozate, vor fi verificate stocurile de materiale necesare pentru prevenirea şi intervenţia cu utilajele din dotare în caz de inundatiiEtichete: acoperită |  evacuați |  șosea |  Gospodării |  inundate |  oameni |  Prăpăd
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU