19 [APR 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 19 aprilie 2019

Scandalul ursului împușcat la Colți devine o tragi-comedie

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1437 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

  Povestea ursului impuscat la Colti tinde sa devina o tragi-comedie.Cu putin timp in urma,primarul localității Colți, care a participat la filmarea care a stirnit ample comentarii in toata tara cu  ursului ucis joi ,  a anunțat un nou atac.Alesul local a scris vineri pe contul său de Facebook că azi joi spre vineri noapte , pe raza comunei Colți s-a înregistrat un alt atac al unui urs.  Din imagini se pot obbserva pagube la anexele unei gospodării dar și miei și ucise. 
În acest caz survine întrebarea firească și anume dacă ursul ucis ieri, cu aviz de la Ministerul Mediului, este cel care a  produs zecile de atacuri în ultimii ani, soldate cu moartea a zeci de animale din curțile oamenilor și pagube în gospodării.  

Orice animal, chiar dacă nu este în viață, trebuie tratat cu respect. Asta spun voluntarii asociațiilor de protectie a animalelor, șocați de cruzimea de care au dat dovadă cei care au împușcat un urs la Colți, în județul Buzău și au batjocorit apoi cadavrul, în semn de răzbunare pentru pagubele produse.Este un act de cruzime, spun reprezentanții ong urilor care se ocupă de protecția animalelor după ce ursul de la Colți a fost batjocorit minute întregi, timp în care vânătorii l-au filmat şi au postat imaginile pe reţelele de socializare. De altfel, există și o lege de protectie a animalelor la care România a aderat și care prevede clar că orice animal, chiar dacă este decedat, trebuie tratat cu respect. Un gest incalificabil, comis chiar de personane cu funcții în instituții ale statului, mai spun voluntarii de la Protecția Animalel.
De altfel, și reprezentanții MInisterului Mediului au anunțat că vor cere sprijinul Poliției în acest caz șocant dupa cum a declarat pentru Focus FM Regional,purtătorul de cuvant al Ministerului Mediului, Mihai Drăgan 

 Aceiași reprezentanți ai Ministerului Mediului au anunțat că în cursul zilei, va ajunge la Buzău o echipă de specialisti din ministerul de resort care va merge la Agenția pentru Protecția Mediului și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu. Corpul de control al ministrului va verifica modul în care angajații celor două instituții buzoiene și-au îndeplinti atribuțiile de serviciu în cazul recoltării ursului de la Colți. De asemenea, un alt control va fi demarat de Garda Națională de Mediu. 
 Ministerul Medului va verifica, așadar, modul în care s-au respectat regulile impuse în avizul de recoltare a ursului. Dar dincolo de acest aspect, rămâne cruzimea cu care cei care au împușcat animalul au reacționat și-au batjocorit cadavrul ursului. Un exemplar de peste 400 de kilograme, căruia pădurarii îi puteau asigura hrană în pădure pentru a nu mai da iama în gospodăriile localnicilor. Sau, în alt caz, ursul putea fi relocat într-o altă zonă nepopulată. 


Amintim, joi, primarul comunei Colţi, Pavel Rădulescu, a anunţat pe contul său de Facebook că s-a reuşit împuşcarea ursului care teroriza din 2015 localităţile de munte ale judeţului Buzău. Pentru recoltarea animalului fusese emis aviz de la Ministerul Mediului, încă de la începutul lunii. Odată cu anunţul prinderii ursului, primarul a postat şi câteva fotografii cu cadavrul fiarei, dar şi un filmuleţ în care alesul local şi cei care-l însoţesc sunt bucuroşi că au împuşcat animalul şi se pozează cu el, ca și cum ar fi trofeu. Tot ieri, în spaţiul public au apărut şi alte filmuleţe. Într-unul unul dintre ele, cadavrul ursului este târât, iar primarul toarnă bere peste el. În alte imagini, ursul este legat de gât, iar mai multe persoane trag de sfori. 
”In acest moment avem o echipă de la Comisariatul General al Gărzii Nationale de Mediu care e în drum spre Buzău și care va verifica modul în care autorizația de mediu pentru recoltarea exemplarului a fost pusă în aplicare. Adică, beneficiarii autoizației, în speță fondul de vânătoare și Primăria, vot fi verificare cum au pus în aplicare prevederile din această autorizație.  
Un alt control va fi demarat tot astăzi de Corpul de Control al ministrului care se va deplasa la Agenția pentru protecția mediului și la Comisariatul Județean al Gărzii de mediu si care va verifica cum colegii nostril si-au indeplinit atributiile de serviciu . 
Pe elemente de cruzime împotriva animalelor, lucrurile  sunt in autoritatea Politiei iar Garda Națională de Mediu va cvere sprijinul politiei pentru a realiza acest control imprreuna”, Mihai Drăgan, purtător de cuvant al Ministerului Mediului  


Au incalcat legea privind demnitatea animalelor.  Etichete: împuștat |  Colți |  comedie |  devine |  Povestea |  tragi |  ursului
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU