ACTUALITATE
Curs valutar:
4.6695
4.0518
21 iunie 2018 Ultimul update: 22:10
07 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 07 noiembrie 2017

Poliţiştii vor avea mai multă putere

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 1007 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un nou proiect de lege care modifică şi completează actele normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice: Legea nr. 61/1991 pentru sancţio­narea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, precum şi Legea care reglementează activitatea Poliţiei  de Frontieră.

Legea 61/1991, una din legile aflate în dezbatere 
 
În ceea ce privește Legea nr.61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Ministerul Afacerilor Interne are în vedere completarea sa de așa manieră încît să permită poliților să atingă obiectivele pe care le are în vedere, lucru care în prezent textul legii nu reușește pe deplin să o facă.  
 
Se propune în primul rînd completarea Legii 61/1991 cu trei noi infracțiuni. Prima spune că în cazul în care după aplicarea sancțiunii conmtravenționale fapta continuă și se ignore avertismentele lansate de agentul constatator, prin aceasta fiind afectată liniștea locatarilor dintr-un imobil, fapta va fi considerate înfracțiune și va fi pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. Situații de acest gen pot fi considerate, de pildă, redarea muzicii la intensitate mare în imobilele cu destinație de locuință sau organizarea de petreceri cu character privat pe domeniul public. A doua modificare propune incriminarea și pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendarea persoanei care și după ce a fost avertizată continua să împiedice organelle de ordine publică să-și îndeplinească obligațiile de serviciu.  Este vorba de constatarea săvîrșirii, în flagrant, a infracțiunii sau a contravenției, ocrotirea vieții și a integrității persoanelor aflate în pericol, legitimarea, controlul corporal, a bagajelor sau a vehiculelor sau conducerea la sediul Poliției a unei personae. Împiedicarea acestor situații se poate pedepsi cu închisoarea.

Poliţistul va fi mai bine apărat în faţa celor certaţi cu legea

A treia modificare importantă care se intenţionează a fi adusă textului de lege se referă la incriminarea faptei de a aduce injurii, de a întrebuinţa cuvinte sau gestire jignitoare ori obscene, pe domeniul public, la adresa unui organ aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Această a treia modificare este considerată a fi una de mare însemnătate pentru că oferă protecţie şi legi­timitate poliţistului care pînă acum era pus în situaţia de a nu aplica anumite măsuri, pentru căp exista riscul de a fi învinovăţit de abuz în serviciu deşi poate erau situaţii care impuneau măsurile res­pective, după cum a explicat agentul-şef Mihai Drăghiciu, de la Biroul de presă al I.P.J. Buzău.
Etichete: multa |  Politistii |  putere
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

20 iun 2018 [07:51]  SPORT BUZAU

Unde le vom vedea pe fetele de la SCM?

239 vizualizari Citeste tot
18 iun 2018 [19:26]  ACTUALITATE BUZAU

Inedit!Capace de canal cu stema Buzaului

304 vizualizari Citeste tot
18 iun 2018 [18:54]  ACTUALITATE BUZAU

Spitalul Județean, încă o premieră medicală

1153 vizualizari Citeste tot
18 iun 2018 [14:16]  ACTUALITATE BUZAU

Incendiu violent pe strada Luminii

275 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU