04 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 iulie 2019

Piscinele pot fi periculoase! Cu ce boli riscăm să ne întoarcem de la ștrand?

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1601 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Arșița este parcă mai ușor de suportat după o baie la piscină. Nimic mai adevărat, însă, din păcate, metoda plăcută de relaxare s-a transformat pentru unii într-un calvar. Zeci de buzoieni au ajuns în ultima vreme la medic acuzând de la iritații până la tot felul de ciuperci pe care le-au observat pe piele după o baie la piscină. Cei mai mulți au pe corp pete maronii sau de culoare albă, iar alții s-au ales cu probleme mai grave la nivelul unghiilor care, dacă nu sunt tratate, pot duce chiar la pierderea unghiei afectate.

Sezonul cald aduce pe lângă bucuria zilelor însorite și neplăceri. Vorbim de bolile ce pot apărea după o baie la piscină. Din păcate, teoria este confirmată și de practică, și cum sezonul s-a deschis de ceva vreme în cabinetele medicilor de la Buzău deja au ajuns și primii pacienți. Cei mai mulți au ajuns aici după ce le-au apărut pe corp pete maronii.
”Pacienții se prezintă în acest sezon la cabinetul dermatologic cu diverse problema: una este pitiriaziasul verzi-color care este acea ciupercă cu evoluție progresivă, întâlnită și la copii și adulți. Dezvoltarea ei e favorizată și  de transpirația excesivă. Se ia de la bazin, ulterior se înmulțește din cauza transpirației, dar și pentru că pacienții poartă  îmbrăcăminte din produse sintetice, nu de bumbac”, explică medicul dermatolog Andi Cristian Rizoiu.  
Această ciupercă este însă doar o formă de boală ce poate fi dobândită după o baie la piscină. De exemplu, pe corp mai pot apărea pete albe sau roșiatice, acestea fiind tot o ciupercă, pentru tratarea căreia e necesară intervenția de urgență.
”E o ciupercă care apare în general la nivelul trunchiului sub forma unor pete de culoare brună, este forma colorată, dar poate apărea și sub forma unor pete albe care se  înmulțesc progresiv. Ambele forme sunt în cadrul aceleași boli”, mai spune dermatologul.
Și unghiile pot avea de suferit după o baie la piscină. Însă medicii vorbesc chiar și de un risc de deshidratare sau de senzația de piele uscată ce poate merge până la iritații din cauza clorului folosit pentru dezinfectarea apei din piscină.
Cum primii pacienți cu astfel de probleme deja au avut nevoie de tratamente, medicii vin și cu câteva sfaturi ce pot fi respectate cu ușurință și care ne scapă de boli. În primul dușul făcut după baia de la piscină, indicat de fiecare dată când ieșim din apă. Și, la fel de importantă, este bineînțeles hidratarea corespunzătoare a pielii.
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU