21 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 21 august 2019

Pintea: ”Probleme cu paza pacienților pe Cod Penal”

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1961 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a început controalele în spitalele de psihiatrie în țară și consultările cu personalul medical din aceste unități. Discuțiile urmăresc identificarea acelor probleme care impun modificări ale legislației, modificări care să conducă la îmbunătățirea actului medical destinat bolnavilor cu afecțiuni psihice. Săptămâna viitoare, ministrul Sănătății va avea discuții cu membrii comisiei de specialitate din minister și cu reprezentanții ONG – urilor. Aceste discuții urmăresc să conducă la măsuri urgente pe termen scurt ce trebuie luate în acest domeniu. Consultările vin după episodul tragic de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, în urma căruia 5 oameni au murit și alți 8 au fost răniți.


Problemele din unitățile medicale de acest tip sunt numeroase. De pildă, la Ojasca, secție exterioară a Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca, personalul medical trebuie să se ocupe și de paza pacienților condamnați pentru infracțiuni comise fără discernământ, atunci când aceștia sunt scoși din unitate. Înainte, această sarcină revenea polițiștilor, dar protocolul dintre Ministerul Sănătății și cel al Afacerilor Interne a fost anulat. ”Probleme sunt la aceste secții care au pacienți internați prin Cod Penal. Ei trebuie însoțiți la spitale, la instanță, etc. Spitalele furnizează servicii medicale, nu de pază, dar, totuși, angajații noștril însoțesc acești pacienți și atunci apar disfuncționalități.”


Sorina Pintea a anunțat, zilele trecute, la Buzău, că urmează discuții legate de modificarea Legii sănătăţii mintale  pentru că legislația trebuie coroborată cu directivele europene și adaptată la realităţile care există în spitalele românești de psihiatrie.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU