10 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 10 iunie 2019

Piața Centrală, RENOVATĂ. Cum va arăta!

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 1458 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Piața Centrală,RENOVATĂ. Cum va arăta!

După ani în care iarna au înghețat odată cu marfa de pe tarabe, iar vara s-au copt alături de legume și fructe la temperaturi caniculare, comercianții din Piața Centrală din municipiul Buzău ar putea avea în sfârșit parte de condiții decente la locul de muncă. Administratorul pieței are în plan refacerea acoperișului astfel încât aceasta să fie închisă. Totul este deocamdată la nivel de idée, iar arhitectul care a proiectat inițial piața a fost contactat să vină cu o soluție arhitecturală.  Totuși, la aflarea veștii  comercianții și producătorii care, odată cu încălzirea vremii déjà au început să vină cu umbrele de acasă pentru a-și proteja legumele și fructele de soare, s-au arătat încântați de modernizările anunțate. În plus, oamenii spun că odată ce piața va fi închisă va fi nevoie de instalații de aerisire pentru a evita crearea efectului de seră.

Au trecut cinci ani de la ultima modernizare făcută la acoperișul din Piața Centrală. Din păcate soluția gândită atunci a fost înlocuirea copertinei, o schimbare care însă nu a adus prea multe avantaje comercianților și producătorilor. Iarna a continuat să fie la fel de frig, încât legumele înghețau pe tarabă, iar oamenii preferau să stea mai mult acasă decât la piață. Vara , în schimb, este foarte cald, iar vânzătorii de pe margine au adus umbrele care să le protejeze marfa de soare.
Situația este pe cale să se  schimbe, iar comercianții să aibă, în sfârșit condiții mai bune. Conducerea Administrației Piețelor Buzău a promis că și buzoienii vor avea parte de o piață acoperită în întregime. Odată cu aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli de anul acesta, directorul societății a anunțat că are în plan un proiect ce prevede refacerea acoperișului.  
”După mulți ani încercăm să întocmim un nou proiect. Începând cu ianuarie februarie am reușit să obținem un certificat de urbanism pentru închiderea, dacă pot spune așa, a pieței centrale, am încheiat un contract de prestări servicii pentru realizarea acestui proiect cu inginerul Viorel Constantinescu, care e același care a proiectat piața în anii 2000. Acum suntem la faza de obținere de avize, se va realiza proiectul, vom obține autorizația. Sperăm ca din această vară spre toamnă să începem  lucrarea propriu zisă de închidere a pieței.”, a declarat  Daniel August director Administrația Piețelor Buzău.
Dacă va primi toate avizele necesare precum și acordul tuturor proprietarilor de magazine care înconjoară piața centrală, acoperișul va fi coborât la nivelul celorlalte clădiri.
”După cerințele noastre, încercăm să coborâm nivelul acoperișului la nivelul celorlalte vecinătăți, adică un pic de ermetizare. Avantajele sunt că intemperiile nu vor mai pătrunde în piață”, mai spune August.
La aflarea veștii, comercianții s-au arătat încântați,  însă spun că de data aceasta proiectul ar trebui să fie făcut mult mai bine și să fie prevăzută și o  instalație de aerisire pe timpul verii pentru a evita supraîncălzirea.
În Piața Centrală ajung atât producătorii din județ cât și comercianți. În prezent, 90% din numărul tarabelor sunt ocupate. Chiria lunară  pentru o tonetă este de aproape 400 de lei.

Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU