ACTUALITATE
Curs valutar:
4.6669
4.0761
20 octombrie 2018 Ultimul update: 00:10
31 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 31 iulie 2018

Pesta porcină africană poate sa să prăbuşească agricultura buzoiană

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 1410 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Pesta porcină africană, o boală devastatoare pentru porcine care afectează şi mistreţii, aceştia din urmă fiind unii dintre cei mai periculoşi vectori de contaminare, poate căpăta proporţiile unei catastrofe economice pentru România.       
          La nivelul judeţului Buzău, potrivit statisticilor oficiale în cele 19 ferme private unde sînt crescuţi porci există, în acest moment, în jur de 110 mii de capete, iar în gospodăriile buzoienilor se găsesc alte aproximativ 65 de mii de porci. În mod evident, toţi aceştia sînt puşi în pericol pentru că măsurile impuse de normele internaţionale la care, bineînţeles, a aderat şi ţara noastră înseamnă extincţia tuturor porcilor aflaţi în focar. Condiţii în care e inutil să mai precizăm ceea ce ar însemna din punct de vedere economic şi social, extinderea asupra judeţului Buzău a epidemiei de pestă porcină.
 Totuşi, în cazul în care cu toate măsurile luate de autorităţile în domeniu care respectă protocoalele de intervenţie este tip european, în astfel de cazuri autorităţile române fac ca riscurile să fie extrem de mari. De pildă, aşa după cum afirmă specialiştii, Delta Unării, dar nu numai, nu poate fi izolată din punct de vedere epidemiologic. Este o iresponsabilitate evidentă. Prin urmare, soluţia la îndemînă este informarea populaţiei care trebuie învăţată, pur şi simplu, să evite extinderea epidemiei, însă, din motive care ne scapă aceste aspecte sînt total ignorate de la nivelul Ministerului Agriculturii şi de la Guvernul acestei ţări, în general. Mass-media şi politicienii lansează alte teme de discuţie tocate, zilnic, 24 de ore din 24, unele dintre ele simple subiecte politice, dar mai nimeni nu a decis să dea amploarea necesară unui asemenea subiect. Pesta porcină africană poate probuşi în cîteva zile, un întreg lanţ zootehnic, adică agricultura românească. Şi chiar economia acestei ţări.
Guvernul tace
Primul care ar trebui să pornească o amplă campanie naţională de informare a populaţiei asupra riscurilor imense care planează asupra agriculturii româneşti, ministrul Daea, dincolo de gafa halucinantă pe care a comis-o, apare în presă şi face ce poate, dar e clar că la nivel guvernamental nu există un plan coerent de luptă împotriva pericolului pestei porcine africane. Într-o ţară normală statul ar fi demarat o campanie naţională de salvare a "porcului românesc", cu dezbateri ample şi specialişti cu soluţii, cu "celule de criză" şi "clipuri video sau audio de informare" pe toate televiziunile, radiourile şi Internet. În loc de asta, avem discuţii sterile cu politicieni plastificaţi care cer demisii, critică aiurea sau, mai rău, nu fac nimic.

Totuşi, există un politician...

În această ţară cu cetăţeni plictisiţi şi blazaţi şi cu o clasă politică aşa cum o ştim, a apărut un politician care a "pus punctul pe i", chiar dacă are şi un interes propriu, fiind proprietarul unor ferme de porci din zona Rîmnicului.  Este vorba despre vicepreşedintele organizaţiei judeţene a P.N.L. Buzău, Larisa-Violeta Ene, fost candidat liberal la ultimele alegeri generale. Ea a scris un text bine ţintit pe pagina sa de FB. Iată-l: "Observ cu stupoare că toată lumea este indignată de declaraţiile ministrului Daea, dragi cetățeni poate ar trebui să fiţi indignaţi şi preocupați de situația cu care ne confruntăm. Acest flagel este o problemă reală şi nu inventată, rămîn oameni fără locuri de muncă, sînt oameni care pierd muncă de o viață şi ajung în pragul disperării. Dacă nu puteţi contribui în nici o manieră la îmbunătăţirea situației măcar distribuiți materiale de informare. Nimeni nu vrea să omoare animalele din gospo­dării, să ia unica sursă de venit a unor oameni, vor fi despagubiți. În această situaţie extrem de gravă pentru zootehnia româ­nească ar trebui să fim uniţi şi să ne concentrăm asupra problemei reale, toți cei care pot contribui cu experiență, cunoștin­țe sau în orice alt mod să o facă, ceilalți fiți măcar solidar cu cei care trăiesc un adevărat coșmar. Un tînăr fermier român situat în zonă cu focar." a scris Larisa Ene pe FB.Etichete: africană |  agricultura |  buzoiană |  Pesta |  porcină |  prăbuşească
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

azi [00:08]  ACTUALITATE BUZAU

A murit în hazna

36 vizualizari Citeste tot
ieri [16:39]  PUBLICITATE BUZAU

(P) PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZAU - Adresă ADI Buzău 2008

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU Nr.[...]
83 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [11:24]  ACTUALITATE BUZAU

Accident grav cu trei raniti pe E85

250 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [11:21]  ACTUALITATE BUZAU

Doi procurori buzoieni se intorc acasa

452 vizualizari Citeste tot
18 oct 2018 [08:15]  SPORT BUZAU

Andreea Răducan vine la Buzău să descopere talente

210 vizualizari Citeste tot
17 oct 2018 [08:46]  ACTUALITATE BUZAU

Cum se recoltează ginsengul romanesc

300 vizualizari Citeste tot
17 oct 2018 [07:59]  ACTUALITATE BUZAU

Ultimul scenariu al pretului gigacaloriei

601 vizualizari Citeste tot
16 oct 2018 [09:37]  MONDEN BUZAU

O artistă celebră din Buzău, prădată de menajere

818 vizualizari Citeste tot
16 oct 2018 [09:32]  ACTUALITATE BUZAU

Percheziții la contrabandistii de tigari

308 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU