29 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 29 august 2019

Muzeul Județean, debranșat de la sistemul centralizat. Alte două instituții de cultură, afectate

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2897 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

La mâna vremii, cu speranța că frigul nu va veni prea curând. Așa sunt autoritățile județene care, la final de vară, au fost înștiințate  că sediul Muzeului Județean, în care mai funcționează alte două instituții, nu va mai fi încălzit la iarnă, în sistem centralizat.  În aceste condiții, Consiliul Județean, în subordinea căruia se află cele trei instituții care funcționează în sediul Muzeului Județean, este obligat să monteze un sistem individual de încălzire în scurtul timp care a rămas până la instalarea anotimpului rece. Dacă sistemul individual de încălzire nu va fi gata să intre în funcţiune până la venirea frigului, o mare parte a patrimoniului muzeului  ar putea fi pusă în pericol. 
”Dacă ne-ar prinde iarna și temperaturile scăzute fără sistem de temperatură individualizat, marile probleme ar începe undeva de la temperaturi de sub 16 grade – bine, vorbim de medie, pentru că vorbim de diferite tipuri de materiale: ceramică, textile, os, metal. Deteriorările sunt de ordin fizic și chimic și, în final, vor duce la deteriorări de ordin mecanic. Cu alte cuvinte riscă obiectele să se crape, să se facă praf, să se macine, obiectele restaurate - și aici mă refer în mod special la metal – nu au condiții optime de temperatură și umiditate și riscă să se rupă din zona de lipitură, din zona de intervenție restauratoare”, a declarat directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
În clădirea Muzeului mai funcţionează încă două instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Buzău: Teatrul George Ciprian şi Centrul Judeţean pentru Cultură şi Artă.
” Am spune: Doamne ferește, în primul rând! Cea mai mare parte din stagiune se desfășoară iarna. Asigurarea condițiilor termice iarna într-un teatru este esențială, atât pentru asigurarea confortului spectatorilor, dar mai ales pentru asigurarea condițiilor propice de susținere a unei reprezentații de teatru. Actorii nu pot juca în frig, pot răci și, bineînțeles, pot refuza. ”, spune și directorul Teatrului George Ciprian, Gina Chivulescu.
Repetițiile și cursurile de la Centrul Județean de Cultură și Artă  ar fie și ele, cel mai probabil suspendate dacă problema încălzirii nu ar fi remediată până când temperaturile de afară vor cobori sub limita înghețului. Deși admite că mai e puțin până ce vremea va schimba foaia, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, speră că va fi montată la timp o centrală termică, astfel încât să nu fie probleme cu asigurarea căldurii în cele trei instituții din subordine.
”Am fost notificați de către Primăria Buzău că, începând din această toamnă, Muzeul Județean nu mai poate să beneficieze de serviciile Regiei Autonome Municipale. Am luat măsurile necesare. Am găsit - și nu ușor, pentru că suntem la jumătatea anului și nu am avut această prevedere bugetară pentru investiția aceasta de centrală termică și nu doar pentru centrală, în afară de centrală necesită și alte lucruri conexe (gaze, aprobări...și așa mai departe) – soluția ca Muzeul Județean - și nu doar Muzeul Județean, ci toată clădirea acestuia -  să beneficieze, din această toamnă, de căldură, mai ales că – așa cum știți foarte bine – la Muzeul Județean trebuie să asigurăm anumite temperaturi, pentru că sunt colecții și așa mai departe.”, spune Neagu.
Investiția pentru montarea centralei care să încălzească sediul Muzeului Județean se ridică la 1. 7 milioane de lei. Suma a fost aprobată astăzi în plenul
Consiliului Județean Buzău. Acum, timpul a devenit cel mai mare dușman pentru că este nevoie de licitație și de avize special de la Ministerul Culturii, necesare în cazul lucrărilor la clădirile care sunt monument istoric, cume este cazul Muzeului Județean. Totul trebuie făcut în regim de urgență astfel încât până la răcirea vremii sistemul individual de încălzire să fie finalizat.    
Etichete: afectate |  centralizat |  cultură |  debranșat |  instituții |  Județean |  Muzeul |  sistemul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU