02 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 02 mai 2018

Mina de petrol din Monteoru, deschisă vizitatorilor

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
3 voturi 4207 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Este un obiectiv unic în Europa, care ar putea deveni în timp unul dintre cele mai atractive puncte pentru turiștii care ajung la Sărata Monteoru. Mina de petrol situată la doi kilometri de centrul stațiunii balneoclimaterice va fi deschisă publicului. Deși nu se va putea coborî efectiv în galeriile de unde se face extracția țițeiului, turiștii vor avea acces la un muzeu, amenjat la baza minei, unde vor putea vedea atât o machetă a întregului obicetiv cât și proiecții video cu muncitorii în timpul lucrului. Deocamdată ideea este doar un plan pe hârtie, însă reprezentanții Consiliul Județean Buzău dau asigurări că totul va deveni o realitate în maximum doi ani și jumătate. 

Veste în premieră pentru buzoieni și nu numai. Mina de petrol de la Sărata Monteoru va fi deschisă publicului. Considerat monument istoric, obiectivul este unic în Europa și ar putea atrage la Buzău mii de turiști curioși să afle cât mai multe despre extracția țițeiului. Mina de petrol a fost până acum doar o poveste citită din cărți sau o legendă spusă de localnici pentru cei mai mulți dintre turiștii care au ajuns la Sărata Monteoru. Situația însă pare că se va schimba. Cel puțin așa a anunțat Nicoleta Gâlmeanu, consilier în cadrul biroului de turism din Consiliul Județean Buzău, invitată în emisiunea Focus News de la Focus TV.:,,Mina de petrol este monument istoric.trebuia facut ceva pentru ca se piedea.Din aceasta necesitate a venit ideea de a se gasi o portita si sa incercam sa facem ceva.Va fi acolo un centru de vizitare unde se vor putea proiecta filme documentare despre obiectiv"

Planul este unul măreț și chiar dacă turiștii nu vor avea posibilitatea să coboare în galeriile și puțurile adânci de peste 300 de metri, de unde se face extracția de țiței, vor avea acces în muzeul amenajat la baza obiectivului. Aici vor regăsi mai multe obiecte printre care și o machetă a minei și vor putea petrece minute bune urmărind producții video ce vor cuprinde întregul proces de extracție a petrolului:,,Pentru ca mina nu se poate vizita efectiv deorece acolo se exploateaza petrolul in doua schimburi,in fiecare zi si este,deci, destul de periculos,atunci s-a gasit solutia ca acele obiecte vechi care s-au folosit in minerit si care s-au pastrat sa poata fi vazute intr-un loc anume.Va fi si o diorama care arata ,efectiv, cum se lucra .Este o macheta fidela a minei iar obiectivul va fi un centru de vizitare" a mai spus Nicoleta Gilmeanu la Focus TV

Ideea reprezintă deocamdată doar o schiță pe hârtie care, spun autoritățile, va deveni o realitate abia peste doi ani și jumătate. Realizarea acestui centru de vizitare a minei de petrol ar putea da un suflu nou stațiunii balneoclimaterice care este vizitată de mii de turiști dar care, din păcate, nu au foarte multe posibilități de petrecere a timpului. Mina de petrol este situată la doi kilometri de centrul stațiunii, spre nord-est. Ea este unică în Europa datorită procedeului de extracție a țițeiului, prin puțuri. Primele puţuri pentru extracţia ţiţeiului au fost săpate de afaceristul grec Grigore Monteoru, cel care la 1 iulie 1895 avea să întemeieze staţiunea dintre dealurile Istriţei.Acum mina de petrol are o producție de aproximativ 600 de litri pe zi.


Etichete: deschisa |  Monteoru |  petrol |  publicului
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU