17 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 17 septembrie 2019

Mere din Polonia, recoltate în 2018, pe băncile elevilor din Buzău

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
2 voturi 2727 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

După ce un an întreg nu au beneficiat nici măcar o zi de produsele din cadrul programului guvernamental care se desfășoară în școli, elevii buzoieni primesc anul acesta produse numai bune de…aruncat la coș. Cel puțin așa spun mulți dintre părinți, care nu sunt de acord ca elevii să mănânce merele pe care le primesc în pauza mare. Revolta părinților este legată pe de-o parte de faptul că merele sunt aduse tocmai din Polonia, pe de altă parte este vorba despre fructe recoltate în anul 2018. Asta în timp ce merele noastre, zemoase și gustoase, se strică în livezile fermierilor care pierd teren, în fiecare an, în fața firmelor din străinătate, desemnate câștigătoare în licitațiile organizate de consiliile județene.   
Autoritățile județene admit că nu e normal ca elevii să primească produse din import, însă pentru că legea nu obligă consiliile județene să încheie contract doar cu firme românești, cine dă prețul cel mai mic iese câștigător din această luptă. O luptă din care unii câștigă sume imense din contracte pe bani publici, în timp ce copiii primesc mere din străinătate, culese anul trecut, de care părinții se tem că ar putea fi injectate pentru a rezista atâta vreme.
”Bine ar fi să mâncăm mere din România, să mâncăm roșii din România,  dar trăim într-o perioadă în care globalizarea își spune cuvântul. Trăim în Europa. Cred că ar trebui făcută mai multă publicitate și fiecare să vorbim deschisă despre asta, să ajungem să cumpărăm doar produse fabricate in România, dar din  nefericire, chiar dacă e riscul să supăr pe cineva, să știți că la anumiți producători care spun că au produse din România găsim roșii din Grecia”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Și în timp ce copiii primesc mere recoltate în 2018, cei care au obligația de a controla calitatea produselor își pasează responsabilitatea de la unii la alții. Conducerea Consiliului Județean spune că a avut doar sarcina de a organiza licitațiile în timp util și spune că școlile și inspectorii de la OPC trebuie să ia atitudine în cazul în care constată că produsele sunt de calitate îndoielnică.
”Treaba noastră a fost să terminăm licitația, suntem printre puținele Consilii Județene din țară care au terminat licitațiile pe măr corp și lapte. Nu mai e treaba noastră mai departe, ci a celor care ar trebui să se ocupe de calitate, de formă, dacă vreți, sunt cei care sunt îndreptățiți să facă verificări să vadă produsele sunt conforme. Cei îndreptățiți sunt cei de la OPC”, a mai spus Neagu. 
Pe de altă parte, la OPC e liniște zilele acestea pentru că inspectorul șef, Nicușor Dinulescu, e în concediu. Verificări se vor face, însă nu acum, ci probabil de la 1 octombrie, a transmis acesta.                                
Și în timp ce autoritățile pasează vina de la o instituție la alta, copiii primesc mere recoltate anul trecut, alimente care le pot face mai mult rău decât bine, spun nutriționiștii. Pe de altă parte, se ridică problema merelor autohtone care nu sunt suficient valorificate. În timp ce noi importăm mere din Polonia, ale noastre ajung la animale. Și nu pentru că nu ar fi mai gustoase, ci pentru că lipsesc punctele de desfacere a mărfii. Potrivit unei analize realizată în urmă cu ceva timp de Ziarul Financiar, mărul polonez este mai ieftin decât cel românesc, iar în acest caz pare să conteze costul și nu calitatea, chiar dacă este vorba despre copiii noștri.

Etichete: Buzău |  băncile |  elevilor |  Polonia |  recoltate
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU