26 [MAR 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 26 martie 2018

Medicul Dan Mihai se perfecționează, o lună, în echipa AKH Viena

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
40 voturi 5050 vizualizari 1 comentariu business2b@focustv.ro

Unul dintre medicii tineri ai Spitalului Județean Buzău, angajat de mai puțin de un an, a fost acceptat cu o bursă de o lună la celebrul spital AKH Viena. Medicul Dan –Gabriel Mihai, specialist Ortopedie-Traumatologie, profesează, din mai anul trecut, în spitalul din Buzău unde s-a angajat după doi ani în care a lucrat la un spital universitar în Irlanda. În CV-ul medicului de 35 de ani, cu aer modest și visuri îndrăznețe, se succed cursurile, seminariile și bursele, majoritatea în străinătate, cele mai multe condensate în perioada rezidențiatului. În 2014, cu cîteva luni înaintea examenului de obținere a titlului de specialist, a participat, ca bursier, la unul din seminariile organizate de Fundația Austriaco-Americană, iar aceasta a fost prima etapă, un fel de ”green card” pentru specializarea de o lună, la al cincilea mare spital din lume-AKH Viena. 

Când ai aplicat pentru această bursă?

În 2014. Selecția este organizată de o fundație, American Austrian Foundation, a cărei misiune este să îmbunătățească calitatea pregătirii medicilor din Europa de Est, să prevină ”brain drain”, acest exod al oamenilor calificați. În cadrul selecției sunt mai multe etape: un seminar de o săptămînă, prezentări, workshop-uri, etc. La acest seminar de o săptămână eu am fost, în 2014, în Salzburg. Am trimis CV-ul, trebuia să fii rezident de an mare, eu eram în anul VI. Stăteai o săptămână acolo, participai la activități și, odată ajuns acasă, puteai să intri pe site-ul lor și să aplici pentru partea a doua. Ce înseamnă partea a doua? Un stagiu de o lună de zile la unul din două spitale mari din Viena. Noi atunci am fost 30, probabil 4-5 selectați. Eu aproape că uitasem când am fost anunțat că m-au ales. 

Din modul în care a decurs selecția, v-ați dat seama care sunt atu-urile care te califică pentru o astfel de bursă?

Primul pas este atunci când îți faci un cont pe site-ul lor. Acolo trimiți CV-ul, diplomele, contează ce prezinți acolo. Am colegi care nu au fost selectați nici în prima etapă, aceea a seminarului. Cele mai multe participări ale mele la cursuri au fost în afara țării, am și lucrat în afară, inclusiv în timpul rezidențiatului am lucrat în străinătate, cred că asta a contat. Vor să vadă, de fapt, că tu ești, cumva, foarte determinat pentru o pregătire continuă, serioasă, la un anumit nivel. 

În afară de motivația candidatului, ce mai contează? E un sistem foarte exact după care analizează? 

Nu este ceva foarte clar, pur și simplu cred că se uită la background-ul tău. 

Cum se desfășoară stagiul?

Din ceea ce știu, o să fiu ”alocat” unui șef de secție. Știu cine este, este șeful Departamentului, l-am cunoscut cu prilejul acelui seminar. Va trebui să fac un studiu de caz sub supravegherea lui. Mai multe nu știu. Când am fost cu burse în Germania, în Anglia, am constatat că oamenii nu se formalizează. M-au prezentat la raportul lor de gardă, m-au întrebat: ”Ce vrei să vezi?”, puteam să mă duc în oricare din cele 10 de săli de operație, am intrat cu ei în sală, am urmărit ce mă interesa. Cred că și aici voi avea o anumită libertate, dar va trebui să urmăresc studiul de caz declarat de la început. Va fi aproape o lună în care voi lucra cu o echipă, echipa coordonată de șeful de secție. O să intru și în sala de operație, o să asist, dar e suficient, asta mă și interesează. E ca și cînd ai acces la uzina Mercedes. Intri în bucătăria lor și asta contează enorm. 

Ce competențe capeți la final? O recomandare, o mențiune în CV, un document oficial? 

Cred că din fiecare cîte un pic. Nu mă interesează numai lucrurile mari, cum ar fi fluxuri, circuitele lor, ci și mici aspecte din sală, din practica lor. Sunt lucruri pe care le vezi, rămîi cu ele și, la o perioadă, le folosești în profesie. Sunt multe de văzut: ce mese de operație au, ce aparate de radiologie folosesc, ce truse utilizează. Este o experiență completă. Trebuie să iei tot întregul!

Ce ascendent îți crează în profesie experiența asta de o lună la Spitalul AKH?

Păi este important că ești conectat la acest nivel de top, te menții în formă, ei sunt lideri în materie de tehnici chirurgicale, echipamente medicale. Spre exemplu, profesorul care mă va coordona este șeful secției de ortopedie oncologică. O să am ocazia să văd reconstrucții de bazin la un alt nivel, implanturi customizate pe calcualtor, un fel de Star Trek (n.r.râde). E o experiență care, clar, îți crează un ascendent! 

Păi și cât din ceea ce vei vedea acolo vei putea aplica?

Chiar dacă nu acum, pe viitor, știi către ce să tinzi, ai o direcție, o țintă. Dincolo de operația în sine, sunt multe alte lucruri pe care le vezi și le înveți: sala de oerație, ustensile, etc. 

Inevitabil, discutăm și despre diferența dintre un spital din afară și un spital de la noi. Este o comparație pe care o fac și medicii ca tine care se specializează în străinătate, dar, din ce în ce mai des, o fac și pacienții. Ce ne lipsește? Proceduri avem și noi, au și ei. Din păcate, dincolo de proceduri noi ne lovim de tot felul de neajunsuri. Este și o diferență de nivel profesional. Cum facem să recuperăm mai repede?

Este greu de ars etape. Nu pot să îți răspund sec și să îți spun că nu avem medici sau nu avem bani. Gândește-te că ei au o tradiție! În Irlanda, de pildă, nu poți profesa ca medic titular dacă nu ai avut un stagiu de specializare de un an în SUA, Canada sau Australia. La asta ne raportăm. Este vorba despre perspectivă. Sincer să fiu, eu remarc că la noi lucrurile sunt în schimbare. În sistemul nostru finanțarea este una considerabilă, salariile medicilor au crescut, asta nu neapărat va atrage oameni în sistem, dar îi va ține pe cei care sunt deja. Nu știu exact ce ne lipsește, dar nu cred că așa trebuie să punem problema!

Dar cum?

Să pornești de la modul de pregătire a medicilor, a asistentelor, modul de alocare a banilor pentru sănătate, poate punem Sănătatea lîngă Armată în PIB și nu ne mai lamentăm că medicina costă. Așa este, costă!

Dar te stimulează sistemul de sănătate românesc să mergi să te califici, să fii din ce în ce mai bun?

Ești obligat să obții acele puncte de pregătire profesionale impuse de Colegiul Medicilor, dar nu îți spune nimeni să te duci la Londra sau la Viena. Poți să te duci la Craiova și ai obținut creditele obligatorii. Aici intervine targetul tău, motivația ta. Noi nu vorbim aici numai despre medicii certificați. Ar trebui să ducem discuția mai înapoi, la rezidenți. Acolo nu te împinge nimeni să faci anumite lucruri. Mie la acel nivel mi se pare că este problema. 

Să ducem comparația și în zona unităților medicale! Luăm Spitalul AKH Viena și oricare spital de stat din România. Diferențele sunt mari, categoric. La AKH este și foarte mult marketing, lucru care nouă, în România ne lipsește, în sectorul de stat. Dar, dincolo de marketing, ce mai face diferența?

Cred că tradiția. Ei acum sunt undeva în vîrful oricăror clasamente (n.r.-ultimul clasament mondial plasează AKH Viena pe locul 5 în topul unităților medicale de stat din lume) în anii ’80 erau tot acolo, în ’90 tot în top, tot timpul la cel mai înalt nivel și asta cu prețul unor investiții uriașe. Aducînd comparația la noi, iau exemplul Spitalului Județean Buzău: aici se va moderniza tot blocul operator, o să avem totul la nivel de top, dar numai dacă peste 5-10 ani faci din nou investiții o să rămîi în top. Cred că ei așa sunt de decenii. Sigur contează și PR-ul, ei avînd componenta aceasta de asigurare privată, dar dincolo de PR, au rezultate extraordinare, bugete foarte mari. 

Cum o să te reacomodezi în spitalul din Buzău, după luna aceasta?

Este o întrebare pe care am primit-o, de la mulți oameni, atunci cînd am revenit din Irlanda. Eu tot timpul am avut în plan să profesez într-un spital din România și am avut așteptări realiste. Bineînțeles că vezi diferențele, dar ceea ce se întîmplă în această lună este că schimbi mediul, schimbi aerul. De fapt, așa este concepută experiența asta: să vezi nivelul lor, dar să te facă să te gîndești cum poți fi tu mai bun la tine acasă. 

Dar nu o să fie frustrant să știi lucruri noi și să nu ai cum să le aplici din motive care nu au legătură cu tine ca medic?

Nu cred. Trebuie să fii realist în așteptări. Noi tot încercăm, pe principiul pașilor mici, să schimbăm lucruri în Spitalul Județean. Și, încet, schimbarea se produce. Eu, sincer, cred foarte mult și în satisfacțiile morale. Pînă la urmă, fără să pară că folosesc vorbe mari, fac asta pentru pacienții mei. Iar un ”Mulțumesc!” din partea lor este o motivație extraordinară. 

Etichete: AKH Viena |  bursa |  Buzau |  medic |  perfectionare |  Dan Mihai
Voteaza articolul: bun: 40  |  slab: 0   40

Comentarii

Stanciu
26 martie 2018
Felicitări, domnule doctor! Mă bucur enorm pentru reușitele dumneavoastră pe plan profesional și am convingerea că veți unul dintre pionierii ortopediei buzoiene. Mult succes în spitalul AKH Viena și în activitatea dumneavoastră de acum înainte!


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU