18h 11' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 22 martie 2019

Sute de buzoieni, prezenţi la MARŞUL PENTRU VIAŢĂ, organizat de Fundaţia 'Sf. Sava' de la Buzău

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
6 voturi 2056 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
UPDATE [18:11] 23 MAR 2019 › Marşul pentru viaţă s-a încheiat la Buzău la ora 15, după slujba săvârşită de un sobor de preoţi la Catedrala Arhiepiscopală "Înălţarea Domnului". În jurul orei 13:00 participanţii s-au strâns în Parcul Crâng, iar la 13:30 au pornit pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu - Bd. Unirii - Catedrala Copiilor "Sf. Sava" - Catedrala Arhiepiscopală. Ca de fiecare dată, marşul s-a desfăşurat în linişte, pe traseu adăugându-se şi alţi participanţi, de toate vârstele, ce s-au arătat solidari în susţinerea viitoarelor mame aflate sub presiunea de a accepta avortul. Sub mesajul "Unic din prima secundă", Buzăul s-a înscris în rândul celor peste 500 de localităţi din România şi Republica Moldova care au tras un semnal de alarmă asupra faptului că în România ultimilor 60 de ani numărul aproximativ al avorturilor depăşeşte 22.000.000, cifră peste populaţia actuală a ţării (19,6 milioane) din care mai bine de 5 milioane tăiesc în afara graniţelor. 


Sîmbătă, 23 martie, va avea loc Marșul pentru Viață, programat să se desfășoare în peste 500 de localități din România și Republica Moldova. Fenomenul avortului este cauza dramatică a morții a peste 42 de milioane de copii care nu au avut șansa să fie născuţi în anul 2018. Conform statisticilor, din 1958 până astăzi, numărul aproximativ al avorturilor oficial operate în România depășește 22 de milioane.


Marşul va porni la ora 13:30, din Parcul Crâng (Bisericuţa "Sfânta Filofteia"), pe traseul Bd. Nicolae Bălcescu - Bd. Unirii - Catedrala Copiilor "Sf. Sava" - Catedrala Arhiepiscopală "Înălţarea Domnului". 


Vineri seară, la Catedrala Copiilor "Sf. Sava" de la Buzău, avocata Corina Săcrieru a transmis un mesaj de suflet pentru ocrotirea femeii şi vieţii  

„Cel mai important lucru legat de evenimentul de mâine se poate rezuma în două idei: Mai întâi, ceea ce se întîmplă prin acest marş pentru viaţă este ceva care ţine de o mărturisire de către noi, creştinii, a faptului că viaţa trebuie ocrotită nu doar la nivel declarativ, ci şi prin cel mai mic sprijin pe care îl putem oferi unei femei însărcinate, indiferent dacă este căsătorită sau nu, unei tinere mame, indiferent dacă este singură sau are alături de ea o familie, unui copil mic, indiferent dacă are părinţi sau este abandonat. Deci primul lucru, şi cel mai important, este acest aspect constructiv positiv pe care vă rog să îl dăm cu toţii acestei experienţe extraordinare de a putea mărturisi şi noi că nu doar la nivel declarativ apărăm viaţa, ci la un mod foarte concret şi obiectiv, făcînd ceva pentru cel de alături de noi.

Al doilea lucru, care pentru mine personal este mai important decât primul, este acela că degeaba ocrotim viaţa în momentul naşterii copilului, dacă nu ocrotim şi mintea şi inima copilului după ce l-am născut sau după ce l-au născut cei de lîngă noi. Acest lucru este extrem de dureros şi ar trebui să ne aplecăm cu puţin mai multă atenţie asupra lui. 

E suficient, oare, dacă doar mărturisim că apărăm viaţa, dacă doar naştem pruncii pe care ni-i dă Dumnezeu în milostivirea şi darul Lui nespus? dacă doar îi ajutăm pe cei de lângă noi să îşi ducă greutăţile creşterii pruncilor alături de noi? dacă un astfel de copil născut atât de greu, crescut atât de greu, ajunge să înveţe la şcoală că... Laura poate fi Matei?! În Clasa a III-a asta învaţă, la “Să dezlegăm tainele textelor literare”, şi că ea poate deveni tată, că nu are nicio importanţă că este fetiţă, ea se poate face tată dacă vrea! 

Şi atuncea eu vin şi întreb, şi nu e o întrebare retorică dacă vreţi, e un strigăt dureros. E posibil ca într-o ţară creştin-ortodoxă să spunem că apărăm viaţa, dar să nu ne apărăm sufletele şi minţile copiilor noştri? 
E un lucru de care vom da socoteală după părerea mea, şi îmi cer iertare dacă greşesc, la fel de abrupt cum am da socoteală dacă l-am născut sau nu l-am născut pe acel copil. Pentru că noi l-am născut aşa cum ni l-a dat Dumnezeu, întreg: fată sau băiat, cu suflet, cu minte, cu inimă, cu trupul lui; şi apoi, pentru că nu am mai fost atenţi, pentru că nu ni s-a mai părut la fel de important să şi fim atenţi la ce anume învaţă, el ajunge să îşi piardă firea, să îşi piardă mintea, să-şi piardă inima, să-şi piardă ceea ce i-a dat Dumnezeu la naştere.

„Femeia este aceea care ţese lumea din jurul copilului”

Iată, se pare că suntem supuşi unui experiment uman, de vreme ce copiii noştri învaţă asemenea lucruri la şcoală. De aceea trebuie să fim atenţi şi cu privire la ceea ce învaţă ei. Iar aici, referitor la tema „Femeia şi viaţa”, rolul femeii este mai mult decât de a da naştere şi a creşte propriu-zis copilul. Femeia este aceea care ţese lumea din jurul copilului. Un copil are lumea pe care i-o ţese mama lui. Un copil are oglinda lumii aşa cum i-o înfăţişează mama lui. Deci nu e suficient că l-am născut, nu e suficient că l-am crescut, nu este suficient doar dacă îl apăr şi îl ocrotesc, trebuie să îi ţes o frumuseţe şi o bucurie şi un adevăr al lumii lui, care într-adevăr să îl întemeieze pe el. Nu să-l facă vulnerabil, ci să îl facă puternic, să îi dea scutul în faţa risipirilor zilei de astăzi, iar cînd se duce la şcoală şi i se spune că poate fi celălalt sex decât cel în care eu l-am născut, el să aibă scutul puternic. 

Pentru că suntem puşi în faţa unei sarcini teribil de grea, practic li se cere ca ei să aibă acel discernămînt pe care poate nu îl avem nici noi, care suntem suficient de mari. Dacă vă dau manualul de Clasa a V-a, unde scrie că „identitatea umană se dobândeşte pe baza obiceiurilor practicate”, deci ce să înţelegem noi, cei mari, din acest lucru? Este o frază teribil de grea: adică identitatea umană nu e cum ţi-a lăsat-o Dumnezeu (bărbat sau femeie). Nu mă aşteptam, în România anului 2019, să scrie şi să înveţe pe copilul meu că identitatea umană e de la Dumnezeu, dar nici că e pe baza obiceiurilor practicate! 
Adică el ce face, aceea ajunge. Păi acest determinism este îngrozitor. Eu trebuie să îl fac atât de puternic pe copilul meu, şi atât de zidit duhovniceşte încât inima lui să nu se lipească de un astfel de cuvânt. 

„Măsura suficienţei o dă capacitatea copiilor noştri de a se apăra”

De aceea am spus că sarcina femeii astăzi este una teribil de grea şi dacă nu ne trezim din această autosuficienţă, pentru că asta este, suntem într-un soi de autosuficienţă. Că ni se pare că dacă mergem la toate slujbele şi că dacă facem tot ceea ce ni se cere să facem este suficient. Nu este suficient! Măsura suficienţei o dă capacitatea copiilor noştri de a se apăra. Sînt ei capabili să se apere? Dacă da, înseamnă că am făcut tot ce trebuie. Dacă ei nu sînt capabili să se apere, dacă ei sînt uşor de risipit ca urmare unor astfel de cuvinte pe care le învaţă la şcoală, adică acolo unde nu ne-am fi aşteptat să le înveţe, înseamnă că noi nu am făcut tot ceea ce trebuia”, a explicat avocat Corina Săcrieru. 


La rândul său, părintele Mihail Milea, a spus:

 “Mare este Dumnezeu! Salutăm pe doamna avocat Corina Ana Săcrieru pentru acest cuvât de suflet şi convingător pe care l-a rostit în această Catedrală a Copiilor “Sf. Sava” de la Buzău. De asemenea, apreciem şi activitatea Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei prin Preasfinţitul Ciprian al Buzăului şi Vrancei, şi prin consilierul dumnealui, părintele Vuţă, care a iniţiat această mişcare de apărarea a copiilor noştri. 

Dragii mei, suntem în ceasul din urmă. Asistăm împreună la cel mai mare război din istoria omenirii. Războiul împotriva familiei care se duce pe toate nivelurile. Uşurinţa cu care se fac astăzi divorţurile. Una-două, la divorţ. Nu mai mergem prin tribunal, mergem la notar. În câteva minute. Uşurinţa cu care se fac avorturile, pentru orice simptomă, repede să dăm copilul afară. După aceea, această educaţie nocivă, otrăvitoare, care se face în şcoală cu copiii noştri, aşa cum spunea şi doamna avocat Corina Săcrieru. Este un război mare. Dragii mei, doar în Biserică şi prin Biserică putem birui acest război demonic care se duce la ora actuală. De aceea ne trebuie multă rugăciune, multă căinţă. Noi, ca părinţi, să facem spovedanie mai deasă. Copiii, de mici să-i luăm de la televizor, de la telefoanele acestea mobile şi mai bine să alerge în biserică, cu faţa la altar, decât să stea acasă necontrolaţi de către noi, părinţii sau bunicii. 


Aici, la Buzău, sâmbătă, la ora 13, trebuie să fim cât mai mulţi. Tot oraşul ar trebui să fie, şi cei de la ţară, la acest marş al vieţii care porneşte din Crâng, pe Bulevardul “Nicolae Bălcescu”, după aceea vom ajunge prin faţa Catedralei Copiilor, vom face aici o rugăciune, şi ne vom oprin la Catedrala Arhiepiscopală unde, împreună cu Înaltpreasfinţitul Ciprian, vom face o slujbă de strigăt către bunul Dumnezeu ca să îi lumineze pe politicieni, pe oamenii care produc atât rău prin legile pe care ei le-au votat pentru distrugerea ţării noastre, care ne este furată, sîntem o colonie. 

Dragii mei, mai avem o singură patrie! În mâinile noastre este familia. Am pierdut familia, am pierdut totul, dragii mei. De aceea este timpul să ne trezim cu toţii, să fim solidari, să facem un front comun pentru apărarea copiilor noştri care sunt viitorul şi al Bisericii dar şi al României, şi nu numai România, şi Europa şi lumea întreagă. Vă aşteptăm cu drag pe toţi, cât mai mulţi, daţi sfoară în ţară, dragii mei, să ne pese. Ne piere neamul, dragii mei! De aceea în seara aceasta, împreună am făcut acest apel către dumneavoastră. Dumnezeu să vă binecuvinteze, sănătate copiilor noştri şi să crească frumos, în duhul Evangheliei lui Hristos. Doamne, ajută!”

La Buzău, prima manifestare de acest gen a fost organizată de Fundaţia "Sf. Sava" pe 23 martie 2013.

Legat de acest eveniment, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a emis, de asemenea, două comunicate: 


Voteaza articolul: bun: 5  |  slab: 1   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU