Curs valutar:
4.6228
3.9370
21 mai 2018 Ultimul update: 18:42
13 [DEC 13] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 13 decembrie 2013

Mafia pădurilor redeschide procesul pentru moştenirea lui Preda Buzescu din Munţii Buzăului

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 1646 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Însuşi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a devenit avocat al pãrţii care a redeschis procesul


Mafia pãdurilor nu se lasã dusã din Munţii Buzăului. După ce presupusul moştenitor al lui Preda Buzescu, un bărbat pe care Justiţia îl împroprietărise cu 68 de mii de hectare de pădure, a pierdut suprafaţa forestieră, tot în Justiţie, acelaşi presupus moştenitor îşi încearcă norocul la alte instanţe. De data aceasta, procesul s-a mutat la Vîlcea, iar apărătorul este un nume cu rezonanţă - Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei şi actual senator. 

Miza, uriaşã

Procesul în urma cãruia Judecãtoria Pãtîrlagele l-a împroprietãrit pe un buzoian care se pretinde urmaş al boierilor Buzescu cu 68.000 de hectare de pãdure a fost de notorietate. Pînã la urmã, tot Justiţia, la intervenţia Instituţiei Prefectului, a anulat hotãrîrea. Dar Teodor Nãstase, presupusul urmaş de boier, nu s-a lãsat şi a deschis o nouã acţiune, de aceastã datã la Vâlcea. Procesul a luat, deocamdatã, o pauzã. Tribunalul Vîlcea a respins ca inadmisibilã cererea de refacere a dreptului de proprietate pentru Teodor Nãstase, dar soluţia Justiţiei nu este definitivã şi, cel mai probabil, va fi atacatã cu apel. În paralel existã o acţiune similarã în Justiţia buzoianã. "Vreau sã precizez cã pe acelaşi subiect a mai fost un proces în care Comisia a cîştigat recursul ca definitiv şi irevocabil", a declarat Gabriel Baltã, prefect judeţul Buzãu. Miza, în acest caz, este uriaşã. Cele 68.000  de hectare de pãdure valoreazã o avere colosalã. De altfel, presa localã a relatat cã presupusul urmaş al lui Preda Buzescu, cetãţeanul Teodor Nãstase, a vîndut drepturile litigioase pentru jumãtate din suprafaţã contra unei sume de peste douã milioane de euro. 

Prefectura trebuie sã pãzeascã pãdurile judeţului

La ora actualã, Direcţia Silvicã Buzãu mai deţine cam 70.000 de hectare de pãdure şi pîrghii destul de slabe pentru a-şi apãra aceastã proprietate. În plus, instituţia trebuie sã lupte cu interese uriaşe ale celor care îşi doresc sã exploateze pãdurile Buzãului. Printre aceştia şi Academia Românã, care are însemnate proprietãţi forestiere în judeţul Buzãu, dar mai vrea 4.500 de hectare pentru care a deschis un proces la Judecãtoria Mangalia. Cele 4.500 de hectare reprezintã suprafeţe forestiere deja cîştigate de Academie dar care nu au fost date efectiv, pentru cã pe amplasamentele respective sînt alţi proprietari deja. În acest context, autoritãţilor silvice şi celor din Instituţia Prefectului le revine sarcina de a pãzi pãdurile judeþului şi de a face tot ce este posibil pentru ca acestea sã nu ajungã, în mod abuziv, la cei care nu au dreptul la suprafeţele forestiere. "În ambele procese Comisia a depus întîmpinare prin care a cerut respingerea cererilor de chemare în judecatã ca netemeinice şi nelegale", a afirmat Gabriel Baltã, prefect judeþul Buzãu.

Interesul statului se pierde adesea din vedere

Istoria recentã aratã cã interesul statului se pierde adesea din vedere. DNA are, de pildã, o anchetã în derulare dupã ce, tot în judeţul Buzãu, la Gura Teghii, statul a retrocedat peste 5.000 de hectare de pãdure unui bãrbat din Ţãndãrei. Ulterior, pãdurea a fost vîndutã contra sumei de 20 de milioane de euro unei firme austriece, iar la aceastã orã importante suprafeţe din zonã sînt defrişate în mod abuziv.


Etichete: Balta |  Chiuariu |  Gura Teghii |  padure |  paduri |  mafie
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

ieri [07:25]  ACTUALITATE BUZAU

De ce se duce primarul Toma la Oxford

385 vizualizari Citeste tot
20 mai 2018 [11:42]  ACTUALITATE BUZAU

BMW-ul care a doborît arțarul

4557 vizualizari Citeste tot
19 mai 2018 [13:37]  ACTUALITATE

Cum va arata Dragaica 2018

367 vizualizari Citeste tot
18 mai 2018 [15:43]  ACTUALITATE BUZAU

Cand va fi functional noul RMN din Spitalul Judetean

1124 vizualizari Citeste tot
18 mai 2018 [14:13]  ACTUALITATE BUZAU

Incepeeeee! „BUZAU IUBESTE TEATRUL”

496 vizualizari Citeste tot
18 mai 2018 [12:02]  ACTUALITATE BUZAU

Sorin Burlacu, revine la sefia Bibliotecii Judetene

653 vizualizari Citeste tot
18 mai 2018 [10:23]  ACTUALITATE BUZAU

Nou punct de lucru al ISU la Padina

265 vizualizari Citeste tot
18 mai 2018 [07:49]  ACTUALITATE BUZAU

10 persoane,arestate in megadosarul DIICOT

493 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU