08 [FEB 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 08 februarie 2019

Însoţitorii persoanelor cu handicap au ieşit în stradă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1406 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

sursa foto: reddit.com

Ample proteste au avut loc în Bucureşti şi în cîteva oraşe din ţară. Însoţitorii persoanelor cu handicap au protestat faţă de proiectul de buget care prevede ca autorităţile locale să susţină integral finanţarea asistenţei sociale. Sub sloganul „Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități”, sute de persoane şi-au strigat nemulţumirile faţă de intenţia Executivului de a lăsa în sarcina autorităților locale plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

De la Buzău, circa 40 de persoane au participat la acţiunea din Capitală. Însoţitorii persoanelor cu handicap sunt total împotriva proiectului Guvernului, mai ales că au mai trecut printr-o situaţie similară în urmă cu câţiva ani. A mai fost o perioadă în care primăriile asigurau plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, dar, în lipsa fondurilor, beneficiarii îşi primeau drepturile cu întîrzieri de 4-5 luni. Filofteia Neagu, preşedintele unei asociaţii pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi din Buzău, a explicat pentru Focus FM: “Noi ne-am pregătit la plecare cu lozinci. Noi sîntem egali cu 0, noi nu sîntem băgaţi în seamă de guvernanţi. Sîntem în Piaţa Victoriei, aici sînt protestatari din diferite judeţe. Sîntem un grup de 40 de persoane şi protestăm pentru drepturile noastre salariale, drepturi pe care guvernanţii vor să le treacă la primării. Acest lucru a mai fost în anul 2009. Atunci nu ne luam salariile cîte 4-5 luni”

Gândul că s-ar putea ajunge din nou în această situaţie le dă fiori reci părinţilor copiilor cu dizabilităţi, mai ales că multe familii nu au alte venituri în afară de aceste indemnizaţii. 

“1.162 de ron, atît este indemnizaţia. Multe primării, în loc să angajeze asistenţi personali pentru copii cu dizabilităţi trec direct părinţii pe indemnizaţii. Imaginaţi-vă că dacă micuţii nu au însoţitori nu-i poţi lăsa singuri în casă. Aceşti copii trebuie să aibă un asistent personal permanent”, a mai spus Filofteia Neagu.

Inclusiv primarii se gândesc cu groază de unde vor scoate bani pentru a plăti indemnizaţiile. Ei tot speră ca Executivul să revină asupra acestei decizii pentru că altfel vor fi nevoiţi să renunţe la o serie de proiecte ce vizează dezvoltarea comunelor pe care le conduc. Primarul din Pietroasele, judeţul Buzău, Cornel Enache, este şi el nemulţumit: “Am 18 salariaţi institutori ai persoanelor cu dizabilităţi şi vreo 20 cu indemnizaţie. Efortul financiar mă duce la 8-10 miliarde. E foarte mult, sincer nu ştim pe unde vom scoate cămaşa.”

Nemulţumit de intenţia Guvernului este şi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a declarat la rîndul său: “Din păcate persoanele cu handicap, persoanele care primesc indemnizaţia pentru ele s-a mutat un milliard de euro pe primăriile capitală de judeţ din România. Rezultă un deficit pentru noi de vreo 10 milioane de euro. Ar trebui să avem un reprezentant în această comisie, un medic pe care să-l numim noi, iar deciziile să se ia în unanimitate. În luna ianuarie a crescut numărul însoţitorilor cu peste 100. Aceşti însoţitori primesc salariile ca orice salariat al Primăriei. Nu avem nici un control. Nu este corect.”

Între timp, controversatul proiect de buget pe 2019 urma să fie adoptat chiar astăzi în şedinţa de Guvern. Ulterior, bugetul va ajunge la Parlament pentru a fi dezbătut în comisii şi, în final, adoptat de Legislativ. La începutul şedinţei de guvern, premierul Viorica Dăncilă a declarat că proiectul de buget prevede asigurarea finanțării pentru majorarea pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale. Premierul promite sume record pentru bugetele locale."Bugetele locale beneficază de o alocare record - 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mult decît în 2018. Impozitul pe venit va merge 100% la bugetele locale", a anunţat Viorica Dăncilă.Etichete: Însoţitorii |  handicap |  ieşit |  persoanelor |  stradă
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU