19 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 19 septembrie 2018

Începe Toamna Buzoiană

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1668 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Începe Toamna Buzoiană

Peste puțin timp, va fi inaugurată Toamna Buzoiană, iar primarul Buzăului, Constantin Toma, are mari așteptări de la acest festival. Iată cțteva impresii chiar înainte de începerea evenimentului.
„Anul acesta va fi cea mai mare ediție după ‘90, respectiv 75 de producători, este unicat, 40 de meșteri populari și o mulțime de artiști de muzică populară din toată România și Republica Moldova, din Buzău și, în general, mari artiști ai folclorului românesc.”, a explicat Constantin Toma.
Primarul Constantin Toma se așteaptă să-l impresioneze pe Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Toamna Buzoiană, cu plăcinta de dovleac, pe care el o consideră foarte gustoasă.
„Mi-a confirmat Ministrul Petre Daea. Practic dumnealui va face această inaugurare. Nu cred că domnul ministru Petre Daea mai poate fi impresionat de ceva, dar măcar o plăcintă din aceasta de dovleci. Cred că nicăieri nu se face mai bună ca aici, la Buzău.”, a declarat edilul Buzăului, primarul Constantin Toma.
În același timp, tarabele sunt pline cu produse care mai de care mai colorate și inedite, făcute așa cum bunica obișnuia să facă. Producătorii se așteaptă să impresioneze și să atragă atenția prin roșii roz, săpun de casă, sau chiar dulceață de morcovi și mentă, servită alături de un pahar cu apă rece. 
Iată cîteva dintre declarațiile producătorilor, pregătiți de eveniment: 
„Am adus inedit, la Toamna Buzoiană, săpunul de casă, chiar din podul mamei mele, de peste 30 de ani. E făcut cu grasă animală, sodă caustică, pelin și alte plante. A durat și rezistă și peste timp. L-am adus de design, dar și ca lumea să vadă diferența între săpunul tradițional, al nostru, românesc, de peste timpuri și săpunul medicinal, care se face acum din uleiuri vegetale.”, a declarat o producatoare de la Păpușa Cosmetics.
„Am venit la Toamna Buzoiană cu varză, roșii, castraveți, ce avem în grădină. E bunicică recolta anul acesta. Un soi ieșit mai nou acum este acesta de roșii, urmează să fie scos pe piață. Nu are un nume, dar sunt mai gustoase, sunt mai zemoase. E primul an, publicul nu știe, sunt și mai scumpe. Aici la Buzău nu prea se știe de ele, la București, în alte zone, da.”, a declarat un producător din Căldărușanca, Glodeanu Sărat.
„Noutățile de anul acesta sunt dulceața de morcovi și dulceața de mentă, în plus față de anul trecut. Sunt deosebite prin proprietățile lor, în primul rând. Dulceața de morcovi se poate servi cu puțină apă rece, în linguriță, cum se servea pe vremea bunicii. Și cea de mentă la fel. Are foarte multe proprietăți, știți că menta este foarte bună pentru stomac, oar morcovul, pentru vedere. În rest, toate produsele sunt ce am avut și anul trecut: dulceață de coacăz negru, de zmeură, de prune verzi, de corcodușe verzi,  de trandafiri, siropul de cătină și gemul de cătină, care este foarte bun. Toate sunt naturale, din fructe și bineînțeles, zahărul.”, a declarat o producatoare din Cozieni.


Etichete: Începe |  Buzoiană |  Toamna
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

10 dec 2019 [12:08]  MONDEN BUZAU

Fuego, lansare în premieră aici

410 vizualizari Citeste tot
10 dec 2019 [08:30]  ACTUALITATE BUZAU

S-a răsturnat cu mașina pe câmp

491 vizualizari Citeste tot
09 dec 2019 [15:21]  ACTUALITATE BUZAU

Unguriu înflorește cu penitenciarul

651 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU