29 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 29 septembrie 2017

Hotărîre CLM: Buzăul iese din ADI Sărata - Monteoru

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
1 vot 2561 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro
Hotărîre CLM Buzăul iese din ADI Sărata - Monteoru

Ședința ordinară a Consiliului Local Municipal de vineri s-a remarcat printr-o implicare mult mai evidentă din partea aleșilor municipali, care au avut nenumărate intervenții pe parcursul lucrărilor, cerînd în primul rînd lămuriri cu privire la modul în care au fost fundamentat proiectele de hotărîre.  Au fost consilieri care au adus la cunoștința colegilor din plenul CLM problemele pe care le confruntă cei care intră sub incidența proiectelor de hotărîre aprobate sau în curs de aprobare. 

Infrasctrutura școlilor nu îi sprijină pe directorii obligați să facă economii

Un caz concret în acest sens a fost semnalat de consilierul municipal Sorin Lazăr, care a intervenit în contextul discuțiilor inițiate pe marginea proiectului de hotărîrea privind desemnarea reprezentanților CLM în consiliile de administrație ale unităților de învățămînt, cu problema concretă de la Grădinița NR. 4, acolo unde se impune investiția în centrale termice, deoarece felul în care este configurat sistemul de încălzire al unității nu permite conducerii să facă acele economii impuse de Primărie pentru a mai putea beneficia de bani din bugetul local. Consilierii locali au solicitat să se identifice și celelalte unități școlare aflate în situația respectivă, în vederea inițierii unui proiect de hotărîre prin care să se asigure din bugetul local finanțarea necesară achiziționării de centrale termice, care să poată permite directorilor de unități școlare să facă economiile cerute de primarul Constantin Toma. 

Alți bani solicitați de Primărie pentru plata avocaților 

Un alt punct pe ordinea de zi, unde au intervenit aleșii municipali și care a înregistrat cele mai lungi dezbateri, a fost proiectul de hotărîre aflat pe a patra poziție a convocatorului de ședință, privind “aprobarea achiziției publice de servicii juridice de consultanță,  de asistență  și de reprezentare  a autorităților  administrației publice locale  ale municipiului Buzău  în litigiile cu personalul contractual  din cadrul Poliției Locale a Municipiului Buzău precum și în alte litigii ”. Primul care a luat poziție a fost consilierul independent Constantin Ionescu, care a atras atenția că și în urmă cu două luni, Primăria a avansat pe ordinea de zi un proiect similar, prin care cerea să achiziționeze servicii juridice în valoare de peste 5 miliarde  de lei. Primarul a răspuns că este administrația locală trebuie să mai plătească alte 1,3 miliarde de lei în procesul cu Poliția Locală. “Ați zis că faceți economii la bugetul local disponibilizînd 320 de polițiști comunitari, dar de fapt, situația reală este alta. Avem un minus la bugetul local de 2 milioane de lei, bani care se plăteau polițiștilor locali pentru asigurarea pazei la unitățile de învățămînt din oraș și la societățile subordonate CLM și care, practic, se întorceau la bugetul local. S-au reziliat contractele polițiștilor locali și acum plătim mii de euro către firme private ca să asigure paza obiectivelor respective, iar la bugetul local nu se mai întoarce niciun ban. Ne mai cereți acum să aprobăm cumpărarea de servicii juridice în valoare de 1,3 miliarde, după ce noi v-am aprobat acum două luni să cumpărați tot servicii juridice de 5 miliarde de lei și ați pierdut toate procesele care au fost pe rol. Vreau să știu și eu unde este economia la bugetul local!”, a ținut să precizeze independentul Constantin Ionescu. Următorul care a intervenit a fost pesedistul Sorin Lazăr, care și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că Primăria cere să I se aprobe bani de cheltuit în instanțe, în condițiile în care aleșii locali sunt la rîndul lor citați de instanțele de judecată și nu se îngrijește nimeni de reprezentarea lor juridică.  Consilierul municipal Constantin Florescu, de profesie judecător, s-a oferit să îi reprezinte benevol, fără remunerație, pe colegii săi din CLM în procesele în care sunt citați, numai că secretarul interimar al municipiului Buzău, juristul Roxelana Radu, a atras atenția că legea nu permite ca aleșii locali să beneficieze de o asemenea reprezentare. Proiectul de hotărîre a fost în cele din urmă aprobat, dar a rămas ca la mijlocul lunii viitoare Executivul buzoian să convoace CLM într-o ședință extraordinară în care pe ordinea de zi să fie prezent un proiect de hotărîre în baza căruia consilierilor municipali să li se permit să-și desemneze un jurist care să-I reprezinte în procese în care sunt citați. 
S-a aprobat fără comentarii din partea aleșilor locali proiectul de hotărîre privind rectificarea bugetară pentru anul în curs, prin care s-a aprobat finanțarea cheltuielilor făcute de Primăria Buzău fără ca ele să fi fost prinse în fila de buget pentru anul în curs, cum ar fi cheltuielile cu organizarea Drăgăicii, în valoarea de 5 miliarde de lei, cu evenimentul organizat în cinstea interpretului buzoian Benone Sinulescu, care a costat municipalitatea 6 miliarde de lei, cu organizarea Tîrgului “Toamna Buzoiană”, care scoate și el din bugetul local 3 miliarde de lei în plus și, de asemenea, cheltuiala făcută cu autobuzele vechi cumparate din Olanda recent achiziționate de municipalitate. 
Pe ordinea de zi a ședinței ordinare au mai fost introduce suplimentar alte cinci proiecte de hotărîre, prin care s-a solicitat aprobarea documentațiilor realizate pentru obținerea de fonduri europene în vederea reabilitării termice a unor unități de învățămînt din  oraș și un proiect de hotărîre prin care s-a decis retragerea Primăriei Buzău din Asociația de Dezvoltare Regională “Sărata Monteoru”.  Consilierii municipali au vrut să știe de ce municipalitatea se retrage dintr-o asociere care sprijină dezvoltarea Stațiunii Monteoru,  atît de importantă pentru buzoieni și pentru județ. Primarul Constantin Toma a răspuns sec: “Pentru că nu mai avem bani!”.Etichete: Buzăul |  Hotărîre |  Monteoru |  Sărata
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU