Curs valutar:
4.6569
4.0889
18 august 2018 Ultimul update: 21:09
14 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 14 mai 2018

Funcționari, vi se pregătește ceva!

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2941 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Noul Cod Administrativ, text de lege care va înlocui peste 20 de acte normative ce reglementează în momentul de față activitatea administrației locale și centrale, va modifica multe dintre regulile funcției publice.  Aflat în etapa consultărilor publice la comisia parlamentară înființată special pentru elaborare și definitivare, Codul Administrativ va redefini principiile și conceptele care stau la baza activității administrației publice. 

Propuneri: 

* Instituția Prefectului și serviciile deconcentrate

Una dintre propunerile care, în mod cert, vor fi adoptate, vizează transformarea funcțiilor de prefect și subprefect în funcții politice. Practic, oamenii care vor fi propulsați la vîrful Instituției Prefectului vor fi asumați politic, vor fi promovați și vor pleca o dată cu Guvernul. Pe de altă parte, există probabilitatea înființării funcției de secretar general al prefecturii, acesta urmînd a fi înalt funcționar public. Directorii de instituții deconcentrate vor fi numiți de miniștrii de resort, fără avizul prefectului, acesta din urmă fiind informat cu privire la numire, în termen de 10 zile. 

* Primari/președinți de consilii județene
Delegarea atribuțiilor de către primar sau de către președintele de consiliu județean este clar prevăzută. În prezent, primarul sau președintele, chiar dacă își deleagă atribuțiile, răspunde pentru atribuțiile respective. Noile prevederi stabilesc că viceprimarul sau vicepreședintele care va prelua atribuțiile, prin delegarea de către conducătorul instituției, va răspunde pentru oportunitate alături de personalul tehnic care răspunde pentru legalitate și pentru aspect tehnice. 

* Regimul incompatibilităților și conflictului de interese
Situațiile de conflict de interese apar la aleșii locali numai dacă aceștia vor vota în situații în care au un interes personal de natură patrimonială. Conflictele de interese, în cazul aleșilor locali, se vor manifesta pînă la rudele de gradul II, la fel ca și în cazul altor demnitari. 

* Statutul funcționarului public și al personalului contractual din administrație 

Recrutarea se va face prin examen, fără post, la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, aceasta urmînd a fi o etapă intermediară înaintea concursului pe post. Organizarea concursurilor se va descentraliza , iar avizele ANFP se vor înlocui cu obligativitatea ca autoritatea care organizează să notifice ANFP cu privire la concurs. Noua procedsură se va aplica din 2020. 
Funcționarii publici vor fi evaluați semestrial, iar evaluarea va fi orientată pe îndeplinirea obiectivelor și pe testări profesionale. În acest fel, conducătorii de instituții vor putea contracara lipsa de performanță și de eficiență. Testările profesionale nu vor fi realizate de conducătorii de instituții, ci de comisii special constituite în acest scop. Răspunderea disciplinară a funcționarilor publici va fi antrenată progresiv, sancțiunea urmînd să fie corelată cu gravitatea abaterii. De exemplu, abaterile grave cum ar fi absențele repetate de la serviciu sau nerespectarea programului de lucru, pot conduce la destituirea din funcția publică. Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 aug 2018 [12:38]  ACTUALITATE BUZAU

Absențe la Bacalaureatul ”second hand”

402 vizualizari Citeste tot
16 aug 2018 [10:46]  ACTUALITATE BUZAU

Sărata Monteoru/ Peturi, pungi, otrăvuri şi rahat

379 vizualizari Citeste tot
16 aug 2018 [09:32]  MONDEN BUZAU

Liberi și pe 25 noiembrie

750 vizualizari Citeste tot
15 aug 2018 [21:29]  SPORT BUZAU

Naşi şi în Cupă! CSM Rm. Sărat - Metalul 1-3!

376 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [16:44]  ACTUALITATE BUZAU

'Eminescieni', primarul Toma s-a răzgândit

1147 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [12:49]  CULTURA BUZAU

LINK/ ”O zi într-o școală finlandeză”

582 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [11:38]  SPORT BUZAU

Victorie în ultimul amical pentru Metalul!

454 vizualizari Citeste tot
14 aug 2018 [08:33]  MONDEN BUZAU

Andreea de la KRONOS s-a măritat!

3555 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU