19 [APR 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 19 aprilie 2017

Frig şi sărăcie! Se anunţă un dezastru în agricultură

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2920 vizualizari 0 comentarii

Nu au ştiut dacă e primăvară sau iarnă în toată regula! Cei care au petrecut Paştele în zonele montane înalte din Buzău s-au bucurat nu de mirosul florilor de primăvară, ci de o ninsoare ca în toiul iernii. În judeţul Buzău, la staţia de la Penteleu, stratul vechi de zăpadă a fost împrospătat.  

Dacă pentru iubitorii de zăpadă, fulgii de nea veniţi în aprilie au fost o bucurie, pentru agricultură ninsoarea şi frigul din această perioadă sînt o adevărată piedică în calea unor recolte bogate. Iar vremea se menţine toată săptămîna friguroasă, chiar geroasă în unele zone. În întreaga regiune vor fi temperaturi la limita îngheţului. Dincolo de disconfortul propriu pe care ni-l provoacă vremea mohorîtă, frigul şi norii anunţă un dezastru în agricultură. Din cauza şocurilor termice, rodul pomilor va fi mai sărăcăcios, anul acesta. "În general, toate plantele sînt în suferinţă pentru că şocurile acestea termice nu fac bine, perturbă oarecum ritmul de creştere, sau mai grav, duc la pierderea producţiei. Cam toată lumea vegetală este în suferinţă. Cei mai atacaţi sau cei mai afectaţi sînt pomii, în special speciile care au înflorit, care sînt mai timpurii, mă refer la cireş, piersic, cais, chiar şi prunul. Pomicultura va suferi foarte mult din cauza acestor schimbări climatice, acestor temperaturi scăzute, oscilante", spune cercetătorul Costel Vînătoru de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.

Preţuri mai mari la piaţă

Din cauza frigului, se anunţă recolte slabe de fructe dar şi de legume, iar afectaţi sînt inclusiv proprietarii de sere şi solarii. Un alt efect al frigului nefiresc din aprilie este legat culturile de porumb, care nu pot fi înfiinţate.  "Sînt probleme cu înfiinţarea la timp a culturilor pentru că s-ar putea să se decaleze perioada de înfiinţare a culturilor, mă refer la cultura mare, la porumb, nu se poate însămînţa. Începînd cu această perioadă, cultivatorii se pregăteau să însămînţeze, deci nu pot să facă acest lucru. Greu afectată va fi şi legumicultura. Dezastrul va fi mare, greu de cuantificat acum. Vom vedea după ce vor trece aceste perioade cu temperaturi scăzute", spune cercetătorul Costel Vînătoru. În perspectiva unor recolte slabe de fructe şi legume ne putem aştepta în lunile următoare la preţuri mai mari la tarabele producătorilor dar şi în supermarketuri.Etichete: agricultură |  anunţă |  dezastru |  saracie
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

23 mar 2018 [18:29]  POLITIC BUZAU

Imprumutul lui Toma,luat la bani marunti

1 316 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [17:36]  ACTUALITATE BUZAU

UPDATE Codul a expirat, problemele rămân.

208 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [10:29]  ACTUALITATE BUZAU

Alte şcoli închise azi

366 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [10:28]  ACTUALITATE BUZAU

(VIDEO) Drumurile din judet, extreme adventure!

781 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [09:39]  ACTUALITATE GALATI

Zăpada roz, primele imagini

404 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [09:07]  MONDEN BUZAU

O buzoiancă e la cîrma noii producții de la Pro Tv

1041 vizualizari Citeste tot
23 mar 2018 [07:18]  POLITIC BUZAU

Ce ambiţii politice are primarul Toma

455 vizualizari Citeste tot
22 mar 2018 [19:00]  ACTUALITATE BUZAU

Cum onorează Buzăul un cetăţean belgian

494 vizualizari Citeste tot
22 mar 2018 [14:56]  ACTUALITATE BUZAU

Avem lista școlilor în care se suspendă cursurile!

3027 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU