Curs valutar:
4.7509
4.1988
23 martie 2019 Ultimul update: 18:29
05 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 05 iulie 2018

Fondurile guvernamentale pentru combaterea efectelor inundatiilor se lasă așteptate

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1213 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


Fondurile promise de Guvern pentru combaterea efectelor inundatiilor  se lasă așteptate de
Marți a fost realizat un raport definitiv la nivelul județului Buzău privind pagubele și numărul comunelor afectate înaintat de Instituția Prefectului. Astfel, la Buzău, 7 locuințe din Valea Salciei și Cozieni au fost afectate de ape, 5 drumuri județene au fost afectate pe o lungime de 35 de kilometri, 47 de drumuri comunale în lungime de 77 de kilometri au fost măturate de ape, precum și 80 de drumuri sătești pe o lungime de 94 de kilometri. Apele au luat 8 podețe, 3 punți pietonale și 3 poduri, în timp ce două sisteme centralizate de alimentare cu apă, la Chiliile și Bozioru, au fost colmatate, oamenii rămânând fără apă potabilă zile întregi.

"Ca urmare a avertizărilor meteorologice și hidrologice care au avut loc în perioada 26-30 iunie, știm că pe județul Buzău a fost atât un cod galben, cât și un cod portocaliu. Au avut loc căderi masive de precipitații, s-a făcut evaluarea pagubelor și aceste evaluări au fost aduse în discuție în ședința Comitetului Județean de Situații de Urgentă din data de 3 iulie. În total sunt 18 comune unde avem probleme destul de grave și serioase. Problemele sunt pe infrastructura rutieră și pentru punțile de acces pietonal.

Aici intră Chilii care e cea mai grav afectată cu 3 sate izolate, se circulă la acest moment doar pietonal, se încearcă să se refacă și calea auto de către primărie cu încă o societate pusă la dispoziție de Apele Române sau Administrația Bazinală de Apă. Aici am avut 280 de persoane. Avem probleme la Brăiești, acolo unde se circulă doar pietonal, mai avem probleme la Lopătari cu 3 sate unde iar se circulă pietonal, nu auto. La Bozioru, în mai multe localități. Valea Salciei, avem o alunecare de teren destul de gravă, a antrenat și conducta de alimentare cu apă a populației, s-a rupt, acolo trebuiesc făcute lucrări de consolidare a digului pentru că altfel riscăm să se inunde localitatea - Valea Salciei.

Deci, am făcut toată documentația, am promis că în data de 3 vom avea Comitetul Județean de Situații de Urgență, vom aproba în acest comitet, ne vom însuși pagubele toți membri Comitetului Județean de Situații de Urgență, se vor aproba aceste evaluări și mai departe vom face propunerea pentru hotărârea de guvern pentru atragerea de fonduri din Fondul de Intervenție. Suma este în jur de 40 de milioane de lei, 15 milioane de lei prioritar. Sunt 2 drumuri grav afectate, în comuna Chilii și în comuna Lopătari, trebuie urgentată refacerea lor. Ca oamenii să nu aibă de suferit. Țin să vă aduc la cunoștință faptul că în aceste localități populația este îmbătrânită, au undeva media de vârstă la 60 de ani, unii chiar au probleme medicale.
", a declarat prefectul județului Buzău, Carmen Ichim.

Chiar dacă valoarea pagubelor produse este de 39 de milioane de lei, în județ prioritară ar fi o sumă de 15 milioane de lei. Însă aprobarea din partea Guvernului pentru alocarea sumelor în regim de urgență se lasă așteptată de autoritățile buzoiene. În ședința de guvern de astăzi au fost incluse două proiecte de hotărâre de guvern, fără vreo tangență cu Buzăul. Fondurile promise de premierul Viorica Dăncilă la vizita sa în Cănești se vor lăsa așteptate de autoritățile buzoiene în jur de încă o săptămână.

„Noi am depus toate formele, inclusiv forma lungă, cu toate constatările, cât și cea prioritară. Am înțeles că nu toți colegii din țară au făcut acest lucru, drept pentru care cred că astăzi nu va intra în ședința de guvern pentru că nu am văzut încă pe ordinea de zi și cu ce am discutat la Ministerul Dezvoltării, cred vă săptămâna viitoare va intra ca și propunere pe hotărârea de guvern.

Deci nu astăzi, așa cum a promis doamna ministru când a fost la Buzău. Știți că a promis că dacă se vor colecta evaluările de la toate județele afectate. Noi ne-am făcut partea noastră, adică noi am transmis în termenul pe care l-am spus. Miercuri dimineață documentațiile au ajuns și la Ministerul Dezvoltării și la
Ministerul Afacerilor Interne.", a adăugat Carmen Ichim. 

Etichete: așteptate |  combaterea |  efectelor |  Fondurile |  guvernamentale |  inundatiilor |  pentru
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 mar 2019 [08:29]  MONDEN BUZAU

O buzoiancă ia la rând show-urile de la Pro TV

494 vizualizari Citeste tot
21 mar 2019 [08:09]  ACTUALITATE BUZAU

Cu cît se măreşte preţul gigacaloriei

608 vizualizari Citeste tot
20 mar 2019 [10:27]  MONDEN BUZAU

FERICIREA e sărbătorită azi în toată lumea

323 vizualizari Citeste tot
20 mar 2019 [10:14]  MONDEN BUZAU

Dalia Pușcă își arată burtica de gravidă

469 vizualizari Citeste tot
19 mar 2019 [08:16]  MONDEN BUZAU

Turneul lui FUEGO ajunge la Buzău

548 vizualizari Citeste tot
18 mar 2019 [08:53]  MONDEN BUZAU

DUET Lucia Dumitrescu & Fuego

649 vizualizari Citeste tot
15 mar 2019 [14:11]  ACTUALITATE BUZAU

Se scumpeşte apa de la robinet

1 857 vizualizari Citeste tot
15 mar 2019 [08:58]  ACTUALITATE BUZAU

Ample perchezitii la Buzău.

677 vizualizari Citeste tot
14 mar 2019 [21:46]  POLITIC BUZAU

Şeful Electrica - Furnizare a trecut, şi el, la A.L.D.E.

1300 vizualizari Citeste tot
14 mar 2019 [21:22]  ACTUALITATE BUZAU

A încetat din viaţă scriitorul Marin Ifrim

1018 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU