Curs valutar:
4.7480
4.1981
19 februarie 2019 Ultimul update: 16:08
31 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 31 iulie 2018

Filmul tragediei de la Pătârlagele/ ”Foștii colegi vor face dreptate”, spune fiica femeii otrăvite cu ciuperci

Redacţia sansanews.ro alte articole de Redacţia sansanews.ro
2 voturi 1922 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro
Filmul tragediei de la Pătârlagele/ ”Foștii colegi vor face dreptate”, spune fiica femeii otrăvite cu ciuperci

Revoltată de tăcerea autorităților din sănătate, fiica femeii din Pătârlagele care a murit după ce a mâncat ciuperci otrăvite, cere să se facă dreptate într-un caz pe care îl consideră exponențial pentru ce se întâmplă în sărăcia spitalelor de la noi. O sărăcie despre care știe tot omul: lipsa medicamentelor, a aparaturii de intervenție și, nu în ultimul rând, lipsa medicilor specialiști. De la cea din urmă lipsă menționată începe și filmul evenimentelor care au dus la moartea femeii de 55 de ani, în urmă cu zece zile, într-un spital din Buzău.


Contactată de redacția sansanews.ro, fiica decedatei, al cărei apel-protest publicat pe pagina ei de Facebook și preluat pe site-ul nostru a provocat reacții dintre cele mai diverse, ni s-a confesat înecată de durere: ”Nimeni nu a comunicat cu nimeni, am stat cu orele prin spitale, medicii au refuzat sa o consulte, deși am spus că-i otrăvită încă de marți, de la primele ore în care prezenta stări de otrăvire. După ce, la Buzău, nimeni nu zicea nimic - era ora unsprezece noaptea - și nu se ocupa nimeni de ea, m-am rugat de asistente să ma lase să plec la Bucuresti! Se va porni din oficiu cercetarea. Ciupercile le-a cules un vecin care are intervenții chirurgicale la ochi. Posibil să fi cules pe cele otrăvitoare. Eu am avocat, vom vedea ce este de făcut.”


Înainte de a consemna aici reacțiile până în prezent ale autorităților spre care fiica revoltată arată în căutarea dreptății, dăm curs unei povești despre al cărei final știm din start că este tragic. Conform unui comentariu, asupra căruia Alina a insistat să se înțeleagă succesiunea evenimentelor, totul a început de la un simplu gest de bine din partea unui vecin.


”În seara de luni, 16 iulie, mama mea a primit aceste ciuperci. Fiind singură acasă, le-a preparat și le-a consumat. Apoi, la scurt timp, a mers să se culce. În dimineața zilei de marți, fiind la Ploiești, am sunat-o și mi-a spus că se simte rău, că vomită și că pleacă de la serviciu, dar nu mi-a comunicat că a consumat ciuperci otrăvitoare. Am plecat din Ploiești spre Pătârlagele și, pe drum, la insistențele mele, mi-a spus că a gătit ciuperci și că mai există două familii care prezintă stări similare, dar s-au tratat acasă și se simțeau bine.”


Despre aceste persoane, la vremea respectivă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au declarat au refuzat internarea și că s-au tratat cu ce au găsit pe acasă. Situație proverbială deja, cu ”farmacia” de acasă a românului. Alina continuă:


”Mama a urmat instrucțiunile lor (ale vecinilor – nota noastră) până când eu am ajuns la Pătârlagele și am descoperit că starea ei era gravă, motiv pentru care am transportat-o urgent la spitalul din Nehoiu. Acolo, s-a ocupat o asistentă de ea: i s-a administrat o perfuzie cu ser și metroclopramid pentru deshidratare și vomă. Nu mi s-a spus despre riscurile sau complicațiile care pot apărea, dar nu a consultat-o niciun medic. A rămas în grija asistentei până a doua zi dimineața, când mama l-a sunat pe tatăl meu să vină, să o ia acasă.”


Criza personalului de specialitate este foarte cunoscută pentru pacienții care ajung în Spitalul Orășenesc Nehoiu. Sergiu Remisovschi, directorul instituției, ne-a declarat recent: ”Am vorbit cu colegii mei. Eu nu eram de gardă și oricum nu sunt de specialitate. Pacienta era cunoscută cu probleme la colica biliară.”


Povestea fiicei merge mai departe: ”Miercuri dimineața, mama se întoarce acasă, vomită iar, scaunele apoase nu se opreau, au aparut palpitații, iar eu, văzând că nu a fost eficient tratamentul, am transportat-o pentru a doua oară la spitalul din Nehoiu, unde am constatat ca mama intrase în colaps, avea tensiunea arterială 6 și glicemia 50, aritmie și somnolență. Asistentul de gardă a reușit să stabilizeze tensiunea arterială și glicemia, ca sa fie trimisă către UPU Buzău. Ajunși seara, la ora 22:00, la Urgențele din Buzău, am așteptat o oră ca să descopăr că nu există medic pentru secția toxicologie, iar disperarea m-a împins să-mi urc iar mama în mașina personală și să o transport de urgență, la Spitalul Floreasca din București.”


Am sunat la Colegiul Medicilor să ne interesăm dacă, între timp, în decursul celor peste 10 zile scurse de la decesul femeii din Pătârlagele, s-a depus vreo sesizare în cazul descris aici. Șeful colegiului, Ion Japie, ne-a spus scurt că nu are nicio sesizare în acest sens. Revenim la relatarea Alinei:


”Dupa ore de investigații, s-a constatat că mama a fost adusă prea târziu, că o toxină din ciuperci a pătruns în ficat și rinichi, însă medicii au făcut toate eforturile să o salveze. A fost internată pe secția toxicologie ATI. Mi s-a spus care sunt riscurile și că este foarte posibil să apară complicații. Așadar, joi, după tratamentul doctorilor de la Floreasca, mama era clinic mai bine, mergea singură la baie, dar avea scaune cu sânge, ficatul și rinichii au fost “lichidate” de toxina din ciupercă. N-am știut că sunt ultimele momente în care mama o să-mi mai vorbească.

Am plecat la Ploiești și am revenit vineri dimineața. Complicațiile au reapărut, organele au cedat, mama a intrat in stop cardio-respirator, a fost resuscitată, medicii au făcut tot ce au putut să o salveze, doar că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 4:30, am fost contactată ca să mi se comunice decesul mamei mele, care a murit cu zile, s-a topit în ochii mei, absurd și stupid….

În prezent, la spitalul din Nehoiu, mai există internate “posibile victime”, care cred că “zac” și își așteaptă moartea, cu venele pline de ser și alte “frecții la picior de lemn”! Ar fi indicat să se sesizeze toate organele abilitate, cu dreptul de a verifica situația de acolo! Nu pot accepta ca alte suflete nevinovate să plece atât de brutal și nedrept de lângă cei dragi!”


Azi, 31 iulie 2018, de la spitalul din Nehoiu, Sergiu Remisovschi a completat: ”În astfel de cazuri, se pornește o anchetă, iar lucrurile durează. Vor fi luate la control toate hârtiile de internare. Însă, repet, din discuțiile cu colegii mei, consider că ne-am făcut datoria”. În limitele în care au putut. În alte limite, Alina dorește liniște, să își revină după zilele de iad prin care a trecut, de la prima internare a mamei sale și dincolo de finalul extrem de dureros. Ea crede că ancheta va fi solicitată special și de foștii colegi ai mamei, care lucra în domeniul justiției, la Pătârlagele. ”Probabil cei care o iubesc și au respectat-o vor face dreptate.”

(foto: Mama Alinei; sursa Facebook)


Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

16 feb 2019 [11:22]  ACTUALITATE BUZAU

Acvariu pentru nou-născuți la Maternitatea Buzău

248 vizualizari Citeste tot
15 feb 2019 [18:15]  ACTUALITATE BUZAU

Asociația inginerilor a renăscut după 30 de ani.

1 320 vizualizari Citeste tot
15 feb 2019 [11:50]  SPORT BUZAU

Proiectul Centurii de Est prinde contur

305 vizualizari Citeste tot
14 feb 2019 [09:48]  MONDEN BUZAU

Valentine's Day: Amadeus oferă piesei zilei

417 vizualizari Citeste tot
14 feb 2019 [08:16]  POLITIC BUZAU

Prima candidatură pentru europarlamentare la Buzău

468 vizualizari Citeste tot
13 feb 2019 [10:47]  ACTUALITATE BUZAU

Elevi buzoieni, supuşi unor experimente

522 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU