ACTUALITATE
Curs valutar:
4.6975
4.1192
18 ianuarie 2019 Ultimul update: 13:00
16 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 16 ianuarie 2018

File din istoria Colegiului Eminescu rememorate de foştii elevi de frunte

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2155 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

De cîteva zile se scrie o pagină de neuitat a istoriei Colegiului Naţional Mihai Eminescu, aflat la ceas de centenar.  Persoane publice, autorităţi, foşti absolvenţi, acum oameni de vază în societate, foşti şi actuali dascăli, fostele conduceri s-au întîlnit, luni, în amfiteatrul Colegiului Mihai Eminescu şi au transformat întîlnirea într-un moment încărcat de emoţii. Amintirile oamenilor care au trecut pe aici au rememorat, practic, istoria unuia dintre cele mai vechi şi mai de prestigiu licee, care a dat ţării generaţii întregi de oameni valoroşi. „Nevoia de emancipare a femeilor care doreau o educaţie care să le permită accederea într-o formă de învăţămînt superior, a condus în anul 1919 la înfiinţarea Şcolii de fete de gradul II, care funcţiona cu o singură clasă formată din 63 de eleve, şcoală care, în timp, trecînd prin diverse denumiri şi transformări, a devenit Colegiul Naţional Mihai Eminescu Buzău. Şcoala mixtă, cu o bogată ofertă de profiluri şi specializări, de proiecte naţionale şi internaţionale, a reuşit să se impună pe plan local şi naţional prin educaţia de calitate pe care o oferă elevilor săi, prin multiple oportunităţi de formare şi dezvoltare a personalităţii elevilor.

Ne mîndrim cu un local cu o arhitectura deosebită, el însuşi de patrimoniu, care în curînd va intra într-o reabilitare profundă, care-i va aduce strălucirea de odinioară.

La mulţi ani Colegiul Naţional Mihai Eminescu Buzău, la mulţi ani generaţiilor trecute şi actuale de profesori şi elevi care dau viaţă, culoare şi valoare şcolii!”, a scris pe pagina sa pesonală de Facebook directorul Colegiului Mihai Eminescu, profesorul Camelia Voicu.

 

Povestea unui mare om care a învăţat la Eminescu

 

Medicul Doina Pavlovschi, care a împlinit 80 de ani şi care l-a rîndul său are la activ generaţii întregi de medici care i-au trecut prin mîini, este unul dintre foştii absolvenţi ai Colegiului Mihai Eminescu. De la pupitrul amfiteatrului a povestit despre începuturile instituţiei de învăţămînt care au coincis cu rimii săi ani de şcoală şi, aducînd în prim plan figurile celor mai importanţi dascăli care i-au fost modele, a subliniat elegant rolul profesorului în viaţa elevului, rol care nu se rezumă doar la materia predată.  „Eu am venit în această şcoală în clasa a patra, la Şcoala Ortodoxă, care era unde este acum Piaţa. Eram puţin speriată, deoarece era o şcoală mult  mai mare decît cea din care venisem. Încet, încet m-am adaptat şi au urma clasele V,VI,VII. Am avut o cinsederaţie deosebită pentru profesoara de matematică, doamna Cristea, care era o doamnă minunată, frumoasă şi elegantă. Eram foarte mîndră că învăţam în această şoală.

Tatăl meu era inspector general în Ministerul Educaţiei şi a ajutat la construcţia acestui liceu, a înfiinţat  prima bibliotecă din acest oraş. Atunic era director al acestei şcoli profesoru Marieta Gheorghiu şi ministrul Educaţiei dr. Angelescu. El avea nevoie de un sprijin financiar pentru lucrările care trebuiau făcute aici şi a apelat la tata. Împreună cu tata a reuşit să o ajute pe directoare să definitiveze lucrările. Pentru că a ridicat în judeţ multe şcoli primari, tatăl meu, Nicolae Marinescu, a primit un brevet de la Carol II. Am fost foarte mîndră de tata, dar în clasa a VIIIa nu am mai fost primită la şcoală.  Trebuia să rămîn cu şapte clase din cauza a ceea ce fusese tata pînă în 1945. Nu eram singură, aveam şi alţi colegi în această situaţie, elevi care învăţau foarte bine. Întîmplarea a făcut că mama era profesoară de franceză şi mamele ceorlalţi copii profesoare de alte materii.  Timp de aproape un an, noi, elevii care nu mai eram primii aici, am mers de la unul la altul şi am făcu şcoală cu părinţii. A fost o experienţă plăcută, iar spre sfărşitul anului am fost toţi reintegraţi aici. Am terminat şcoala cu diplomă de merit în 1955 şi a fost admisă la Facultatea de Medicină fără examen. Mi-a plăcut cel mai mult matematica, pe care în ultimele calse am făvut-o cu doamna Moisescu. După ce am terminat facultate, am ales ca specialitate Neurologia, o specializare foarte precisă, ca matematica. Apoi am ales Homeopatia, pe care o practic şi astăzi, fiind numită de Ministerul Sănătăţii responsbilul naţional de studii complementare de homeopatie, adică tot un fel de profesor. Mă bucur să fiu astăzi aici şi vă găsesc pe toţi frumoşi şi tineri. Vă sfătuiesc să vă găsiţi în viaţă profesiui de care să fiţi mîndri”, le-a spus doctorul Doina Pavlovschi celor prezenţi.

 

„Vom scrie povestea unei şcoli”

 

„V-aş spune o poveste frumoasa, despre liceul dintre tei, despre despre patronul ei spiritual, despre oameni trecuţi, prezenţi şi viitori, care au sarbatorit Ziua Marelui Poet Naţional, Ziua Culturii, Marea Unire a României, debutul manifestărilor închinate Centenarului său.  Despre o întîlnire de 24 de karate, care a scînteiat în dimineaţa acestei zile, în prezenţa a aproximativ 400 - 500 de de oameni, ale căror inimi băteau puternic, să le spargă piepturile.  Vom scrie despre asta şi vă vom povesti zi de zi, pas cu pas, povestea unei şcoli, a 85 mii de absolvenţi în 99 de ani de existenţă , cu frumosul din ea.

Va fi povestea unei clădiri ce poartă în ea poezia, spiritul şi trăirea eminesciană!”, a scris la rîndul său, pe pagina sa de Facebook, avocatul Roxana Mihaela Constantinescu, un alt om de vază  care a absolvit Colegiul Mihai Eminescu.Etichete: Colegiului |  elevi |  Eminescu |  foştii |  frunte |  istoria |  rememorate
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

ieri [09:49]  MONDEN BUZAU

Atenție, se dansează la Buzău!

217 vizualizari Citeste tot
ieri [08:11]  ACTUALITATE BUZAU

Pieton,spulberat la Vadu Paşii

188 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [16:20]  ACTUALITATE BUZAU

Proces important strămutat la Dîmboviţa

416 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [13:25]  ACTUALITATE BUZAU

Accident în lanţ

409 vizualizari Citeste tot
17 ian 2019 [07:45]  ACTUALITATE BUZAU

Scandal monstru cu acuzatii de viol la DGASPC

486 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [22:48]  ACTUALITATE BUZAU

Bărbat de 62 de ani, omorît în bătaie

281 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [18:46]  ACTUALITATE BUZAU

A ars o cabană de vînătoare

439 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [09:36]  MONDEN BUZAU

Adina Răducan, pe scena din București și Focșani

244 vizualizari Citeste tot
16 ian 2019 [08:05]  ACTUALITATE BUZAU

E ordin!Anchetă amăunțită la Maternitate

1032 vizualizari Citeste tot
15 ian 2019 [08:42]  MONDEN BUZAU

Focus Fm dă startul zilei!

330 vizualizari Citeste tot
15 ian 2019 [07:57]  SPORT BUZAU

HANDBAL Din nou în top!

334 vizualizari Citeste tot
14 ian 2019 [10:20]  MONDEN BUZAU

Lucia Dumitrescu, 18 ani de la momentul Whitney Houston

461 vizualizari Citeste tot
12 ian 2019 [14:26]  ACTUALITATE BUZAU

Ce ascunde acest om de zăpadă

695 vizualizari Citeste tot
12 ian 2019 [11:23]  ACTUALITATE BUZAU

VIDEO Fenomen ciudat! A nins cu tunete si fulgere

470 vizualizari Citeste tot
11 ian 2019 [20:02]  ACTUALITATE BUZAU

Stare de alarmă la Vadu Pașii

520 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU