Curs valutar:
4.6346
3.9285
15 decembrie 2017 Ultimul update: 07:48
11 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 11 septembrie 2017

Fasolea minune se va produce la Buzau

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1760 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Fructe şi legume în fiecare zi. Este recomandarea pe care o auzim zilnic la televizor dar şi de la medici, însă ceea ce nu ştim este că uneori în spatele unor mere mari şi frumoase ori a unor cartofi perfecţi se ascunde un real pericol: pesticidele cu care sînt stopite fructele şi legumele pentru ca recoltele să fie cît mai bogate. E o practică mai des întîlnită peste hotare, dar la care au început să apeleze şi tot mai mulţi producători autohtoni.       

Cercetătorii spun că nu mai puțin de 18% din fructele și legumele pe care le găsim pe tarabe conțin aceste substanțe, care pot avea efecte nocive, mai ales dacă sînt consumate de copii. Mai grav este că rezultatele testelor ce dovedesc acest lucru nu ajung niciodată la consumatorul final, iar acesta va cumpăra fără să știe frunctul pe care îl mănîncă e sănătos sau, dimpotrivă, îi face mai mult rău.   

Producții cît mai mari 
 
Din ce în ce mai mulți români au devenit preocupați de o alimentație sănătoasă. Se caută produsele naturale, iar un consum ridicat de fructe și legume este recomandarea pe care o auzim în fiecare zi pentru o sănătate de fier și o viață cât mai lungă. În realitate, cumpăram ce găsim și din păcate, nu există certitudinea că produsele sînt 100% naturale. Iar afirmația este valabilă chiar și în cazul fructelor și al legumelor. Și asta pentru că tot mai mulți cultivatori au renunțat la calitatea produselor în favoarea unei producții cît mai mari, iar pentru a o obține aplică pesticide. Deși oamenii evită, în general, produsele de import, tocmai din acest motiv, există și producători români care folosesc pesticide, pentru că vor recolte cît mai mari și nu țin cont și de sănătatea consumatorilor. Mai grav este că astfel de teste se fac doar în laboratoare speciale iar rezultatele reale nu sînt făcute publice. În aceste condiții, consumatorul final nu știe ce cumpără și dacă fuctele și legumele consumate îi fac bine sau dimpotrivă.

Soluţii la Buzău

Există, totuşi, şi soluţii pentru obţinerea unor producţii bogate şi 100% naturale. De exemplu, cercetătorii de la staţiunea din Buzău au obţinut un soi de fasole ce urmează să fie omologat în acest an care are o producţie record de pînă la 35 de tone la hectar, fără tratamente nocive. Pînă cînd astfel de legume vor ajunge pe piaţă, pe mesele românilor ar trebui să se regăsească mai mult avocado, porumb dulce, ananas, varză, conopidă, kiwi şi pepene galben, acestea fiind fructele şi legumele recomandate tot de specialiştii francezi ca fiind cel mai puţin afectate de folosirea pesticidelor.Etichete: Buzau |  Fasolea |  minune |  produce
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

14 dec 2017 [07:26]  ACTUALITATE BUZAU

De ce se intră cu maşinile în curtile şcolilor?

429 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [10:12]  MONDEN BUZAU

RUSLAN LAZARIN, în studioul Focus FM

277 vizualizari Citeste tot
13 dec 2017 [07:57]  ACTUALITATE BUZAU

Cit costa primii braduti de Craciun

287 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU