16 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 16 iulie 2019

EXCLUSIV: Legătura lui Dumitru Prunariu cu Buzăul FOTO

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 2333 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Aparatul de zbor instalat în rondul din zona comercială de nord a orașului are o istorie concentrată pe parcursul a mai bine de două decenii și jumătate, între 1981 și 2008, timp în care s-a aflat în dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc. Avionul de tip militar L-39 ZA, de fabricație cehoslovacă, era folosit intens în antrenamentele piloților miltari. Considerat un avion preoperațional, de pregătire înaintea zborurilor cu supersonice, aparatul era destinat atât antrenamentelor, cât și zborurilor de vânătoare și bombardament.

Ieșit din dotarea Forțelor Aeriene Române în 2008, avionul L-39 Z A, denumit și Albatros, a fost un aparat al cărui test l-au trecut toți marii piloți militari ai României. Se subînțelege că la manșa aparatului s-au aflat, pe rând, marii generali ai României. De altfel, și actualul  șef al SMFA, general maior Viorel Pană, s-a format pe avionul instalat în rond, oficialul militar fiind așteptat în zilele următoare, la ceremonialul de inaugurare.
Surse oficiale ne-au confirmat că pe avionul instalat luni noaptea în intersecția din nordul oașului, s-au antrenat inclusiv Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, dar și rezerva acestuia, Dumitru Dediu. Cei doi au pacurs o etapă de formare la Boboc, înaintea pregătirii din Rusia pentru zborul în spațiu. Antrenamentul a durat un an, timp în care cei doi au făcut numeroase zboruri cu avionul L 39 Z A.  
Albatrosul instalat acum la intrarea în Buzău a fost martorul formării a trei serii de piloți din Zimbabwe, absolvenți în 1984, dar și a unei serii din Mozambic care a absolvit în urmă cu 3 ani.
Exisă și un incident militar în care a fost implicat un avion de acest tip, de la baza aeriană Boboc, în anul 1987. Atunci, un elev al Școlii de Ofițeri de la Boboc, student în anul III, Mihai Smighelski, a evadat cu avionul ridicat de pe pista bazei aeriene, ajungând în Turcia unde a cerut azil politic. Ulterior, aparatul a fost recuperat de Forțele Aeriene Române. În urma anchetei cerute de Nicolae Ceaușescu, după incident, s-a ajuns la concluzia că elevii școlii de la Boboc sunt foarte bine pregătiți și s-a dispus alimentarea aparatelor pe care făceau practică, folosind o cotă redusă de combustibil, astfel încât acestea să nu mai poată efectua zboruri care ar depăși spațiul aerian al României.

Vasile Surduc este ultimul pilot care a zburat la bordul avionului amplasat, marți,  la intrarea în municipiul Buzău. ”E un avion care a scris istorie”, a declarat nostalgic, în exclusivitate pentru Focus Fm și Focus Tv, Vasile Surduc, acum ieșit la pensie.
Surduc a pilotat Albatrosul timp de 20 de ani, vreme în care între pilot și aeronava căreia  i se spunea ”Prințesa” s-a format o strânsă legătură.

”A fost un mod deosebit de a-mi petrece viața, o plăcere deosebită, era un avion deosebit. I se spunea prințesa pentru că era foarte generos, avea niște caracteristici tehnice care-ți permiteau să zbori cu lejeritate, să-ți arunci privirea afară, să facă diferite manevre fără a consulta tot timpul bordul, era un avion foarte bine integrat în mediu.  Cu siguranță acest avion a  scris istorie pentru că pe el s-au instruit zeci de generații de piloți, piloți care încă zboară în Forțele Aeriene Române sau în companiile private sau civile. E o bucurie să-l văd amplasat la intrarea în Buzău pentru că am zburat pe el 20 de ani. Mi-a marcat existența, viața, chiar după ieșirea la pensie, l-am visat noaptea dar și cu ochii deschiși”, a declarat pentru Focus Tv și Focus Fm, Vasile Surduc, fost pilot de instrucție.Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU