19 [NOV 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 19 noiembrie 2019

E incredibil! Câți buzoieni sunt diagnosticați anual cu diabet

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2799 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Diabetul, una dintre cele mai frecvente boli endocrine întâlnite la români, înregistrează o incidenta in crestere galopantă. La Buzău, numarul pacientilor care au primit acest diagnostic, in ultimul an, se apropie de o mie. Bolnavii sunt adulti si copii deopotriva, diagnosticați cu diabet zaharat de tipurile unu si doi. Stresul zilnic dar și mesele dezorganizate și care contin multe alimente de proastă calitate au un impact major in declansarea acestei afectiuni.
”In fiecare lună ne vin în jur de 90 de cazuri noi de diabet, majoritatea sunt pacienți cu diabet de tip zaharat de tip 2, de tipul 1 vin copii. Sunt mai puțini, dar în fiecare an și numărul copiilor cu diabet crește. Cel mai frecvent apare la vârsta de 9-11ani. Factorii de risc sunt dizlipidemia, hipertensiunea netratate, obezitatea sedentarismul, alimentația nesănătoasă”, a declarat medicul specialist Ecaterina Zoican.  
Numărul bolnavilor de diabet din județ a depășit pragul de 30.000. Cifrele îi alarmează pe diabetologi care îndeamnă la o viață cumpătată cu multă mișcare și un regim alimentar echilibrat.
Diabetul nu este numai o suferinta in sine, ci si o afectiune care vulnerabilizeazp organismal in fata altor boli, unele cu deznodamant dramatic. Lista complictiilor diabetului începe cu bolile cardiovasculare. In cazul pacientului cu diabet zaharat vasele de sange se ingroasa pana la obstructie si astfel creste riscul pentru angina pectorală, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pacienții care suferă de diabet pot avea, în timp,  probleme de vedere, renale sau auditive. De asemenea, bolnavii de diabet sunt predispuși la dementa Alzheimer.
Etichete: anual |  buzoieni |  diabet |  diagnosticați |  incredibil
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU