Curs valutar:
4.7205
4.1484
25 iunie 2019 Ultimul update: 21:56
04 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 04 septembrie 2018

Doamna! Doamna! Sub catedră! Cade tavanul!

Sorin Dinco alte articole de Sorin Dinco
1 vot 1816 vizualizari 0 comentarii

Cade tavanul, se îngustează clasa, pică ţigla, dar şcoala trebuie deschisă, că "aşa-i la noi". Cu peste 60 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie de funcţionare, 10 septembrie vine galopant şi pentru noul început de an şcolar în judeţ. Un caz exemplar al situaţiei dezastruoase din reţeaua şcolară l-am întâlnit la Vintileanca. Şcoala din localitate stă să cadă, dar are grupuri sanitare construite recent, din bani cât o şcoală mai mică şi mai trainică. Singura veste bună e că vin bani pentru şcoală nouă.După şedinţa de vinerea trecută, de la Prefectură, unde un bilanț a arătat ce unități de învățământ prezintă autorizațiile necesare pentru începerea cursurilor, am vizitat, ieri, una dintre unităţile aflate în paragină, fără autorizație de funcționare: la Vintileanca, școală ale cărei ziduri au fost martorele multor generații ce i-au trecut pragul de peste 100 de ani.

 

Între nou şi vechi, cu tavanul care ameninţă să cadă

 

Deși cu structura afectată, școala a fost pregătită pentru începerea noului an. S-a făcut curățenie prin clase, s-au vopsit pereții claselor și s-au făcut unele reparații. Au rămas toaletele, care sunt în afara unității de învățământ, construite acum șase ani printr-o investiție de 140 de mii de lei, de la Ministerul Educaţiei. Însă investiția se va duce pe apa sâmbetei o dată cu noua școală, care va avea grupul sanitar în interior. „Este destul de greu, având în vedere că școala este destul de veche, este într-o stare avansată de degradare, unele săli de clasă sunt vizibil afectate, structura școlii este destul de fragilă și reprezintă un real pericol, zi de zi, chiar este o provocare să stai în clasă la fiecare oră și să gândești că poate să-ți cadă ceva în cap”, a declarat Emara Ionela, care predă Româna de 3 ani, în școala din Vintileanca.

Primarul e la fel de speriat

 

Școala de la Vintileanca este o școală cu tradiție, așa cum e și în restul comunei. Clădirea are mai mult de 50 de ani. Înaintașii noștri au construit aici o maternitate, un dispensar. E greu de spus cum a ajuns școala așa. În primul rând, clădirea e foarte veche. Avem deja două clase care sunt închise pentru că ne-a fost frică să nu cadă pe copii și am preferat să le închidem. Clădirea fiind foarte veche, am constatat că ar fi mai bine să facem o școală nouă decât să o recondiționăm pe aceasta”, a explicat primarul comunei Săhăteni, Valeriu Vișoiu. Deși fără autorizație de funcționare, școala va începe normal la 10 septembrie, iar 121 de elevi ai claselor I-VIII vor învața ca și până acum.

 

Însă viitorul promite

 

Dar nu pentru mult, fiindcă primăria a început deja proiectul pentru construcția unei școli noi: „Deschidem tot așa, fără autorizație, dar azi am dat ordinul de începere pentru noua școală care se va face în Vintileanca. Elevii se vor mai chinui, ca să zic așa, un an de zile, iar după aceea se vor muta în școala nouă, unde vor avea toate condițiile”, a declarat Valeriu Vișoiu. Viitoarea școală va avea 5 clase la parter şi alte 5 la etaj, pe o suprafață construită 300 de metri pătrați, iar suma alocată este de aproximativ 27 de miliarde leiVoteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU