Curs valutar:
4.7287
4.1834
20 iunie 2019 Ultimul update: 22:03
18h 35' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 05 aprilie 2019

UPDATE Oprirea căldurii, un grav atentat la sănătatea buzoienilor

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
4 voturi 1973 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro
UPDATE [18:35] 09 APR 2019 ›
Situația este una fără precedent pentru Buzău, iar autoritățile nu au soluții pentru a ieși din impas. Societatea Ecogen, producătorul de energie termică, este înglodată în datorii, iar firma nu mai poate plăti facturile la gaze. Directorul RAM, Aurel Gubandru, spune că nu mai are soluții pentru a ieși din impas: „Măsurile sunt greu de stabilit de noi atâta timp cât furnizorul de agent termic nu ne dă căldură. Deci nu avem soluții. Nu avem soluții să le dăm căldură. Nu avem variante de rezervă atâta timp cât Ecogen-ul este producătorul de energie termică și lor li s-au oprit gazele pentru neplata, de către dumnealor, spre Engie, a altor milioane de lei restanță."

 

 Primăvara aceasta, Ecogen nu va mai furniza căldură, mai spune directorul Ram, Aurel Gubandru: „În continuare am avut o discuție, ieri, cu domnul Tacea, ne-a întrebat despre când vom plăti factura scadentă. I-am spus că o s-o plătim la termen. L-am întrebat despre gaze și a zis că se pregătesc să intre în insolvență. Deci înseamnă că Ecogen Term nu va mai da căldură în această primăvară."

 

Și în timp ce autoritățile ridică din umeri și spun că nu au soluții pentru situația fără precedent cu care se confruntă Buzăul, oamenii tremură de frig în case. Familiile încă racordate la sistemul centralizat fac apel la autorități să găsească soluții pentru că doar în vremea comunismului au trăit asemenea situații.

„Frig, frig, frig. Nu pricep. De ce fac așa ceva de ne-a luat căldura așa din timp?"

„Mă duc la bucătărie, mai dău drumul la ochi, se face un pic de cald, dar în baie e frig. Iar o femeie are nevoie în baie de cald. Și mă bag în pături multe. Ce să fac? Dacă ei asta când văd, asta consideră că este bine. Lor le e bine că dacă te duci pe acolo, acolo e cald."

„Din cauza hoților acestora suntem cu caloriferele reci. Genocid fac aceștia cu noi. Nimic, dacă stai la bloc, cu ce poți să te încălzești? Doar să plătești să bage un radiator electric în priză, să ai bani, să plătești curentul. Pensia e o mie de lei. Cu ce să te încălzești?"

„E mai greu pentru copii, noi suntem mai bătrâni, ne mai descurcăm, dar e greu pentru copii la școală. Cum poți să faci așa ceva unui copil? Cum poți să faci așa ceva unui copil la școală, la grădiniță, la un cămin? Sau bătrâni care sunt bolnavi...", sunt câteva dintre reacțiile buzoienilor.

         

Și din păcate, vremea bună nu va veni prea curînd, iar fiecare minut care trece devine un atentat la sănătatea copiilor care stau în frig în școli, cămine și în grădinițe. După weekend, în școlile și grădinițele din orașul Buzău nu au fost mai mult de 17-18 grade Celsius. Iar după o zi în care copiii au tremurat în clase, unii directori au cerut părinților ca de astăzi să aducă de acasă calorifere electrice pentru a putea fi încălzite clasele friguroase. La Școala generală nr. 11, una dintre cele mai mari din Buzău, profesorii pornesc instalațiile de aer condiționat însă acestea nu fac față.

„Am renunțat să mai aerisim sălile, nu mai putem deschide geamurile în afară, deschidem ușile la hol. Ne este teamă să nu se răcească prea mult în clase. Deocamdată copiii nu suferă de frig, dar mă gândesc dacă durează toată săptămâna așa, cum va fi la sfârșitul săptămânii? Sau săptămâna viitoare, după un nou weekend? Am încercat și cu aparatele de aer condiționat, dar vă spun, se încing la un moment dat, și instalația și tot pentru că fac față foarte greu.", a declarat directorul scolii, Aurelian Poterașu.

 

Între timp, municipalitatea a identificat o soluție de ultim moment, dar care nu rezolvă acum problema oamenilor. Primăria Buzău anunță că schimbă criteriile de acordare a ajutoarelor de urgență pentru achiziționarea de centrale termice de către abonații la serviciile regiei de termoficare a orașului, treziți acum în poziția de a nu mai beneficia de căldură, deși afară e încă frig. Astfel, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică, ajutoarele de urgență pentru achiziționarea sau instalarea sistemelor de încălzire se vor acorda tuturor buzoienilor care au un venit net lunar pe membru de familie până la nivelul salariului minim net pe țară. Ajutorul ar urma să fie acordat o singură dată, în cuantum de până la 7000 de lei. Înainte de acest proiect, municipalitatea prevăzuse ca de sprijin financiar pentru cumpărarea de centrale să beneficieeze doar familiile din blocurile unde numărul celor branșati era de maxim 3.

 


UPDATE [22:55] 08 APR 2019 ›
Oprirea intempestivă, săptămîna trecută, a căldurii pentru cei branşaţi la R.A.M. a aruncat în frig mii de familii în propriile apartamente şi alte mii de copii tremură în sălile de clasă, grădiniţe sau creşe. Situaţia este, din oră în oră, mai gravă pentru că temperaturile primăvăratice se încăpăţînează să nu vină, astfel că în unităţile de învăţămînt directorii au încercat să se descurce fiecare cum a putut. Cu aeroterme aduse de acasă de părinţi, iar cetăţenii de la bloc au fost nevoiţi să redescopere ochiul aragazului peste care au pus un tuci, arzătorul cu care au traversat iernile de dinainte de ‘89, ori spirala de nichelină înfăşurată pe un cub de BCA. 

Mai plastic spus, dacă se face un recurs la istorie, nu rămîne decît să se observe că primarul oraşului Buzău, Constantin Toma, s-a înfundat în reformarea R.A.M. prin revenirea temperaturilor de iarnă, aşa cum nemţii au eşuat în planul Barbarossa de cucerire a Rusiei, învinşi, în final, de „Generalul Iarnă”. Dincolo de toate acestea este de spus că situaţia, extrem de complicată, ce ţine de sănătatea publică, trebuie rezolvată imediat chiar de la cele mai înalte niveluri ale Palatului Comunal. 

Vremea bună nu va veni prea curînd, iar fiecare minut care trece devine un atentat la sănătatea copiilor şi un pericol de moarte pentru cetăţenii de la bloc  care nu au altă soluţie decît să de drumul, din nou, la aragazuri şi să rişte incendii sau intoxicaţii cu gaze, cum se întîmpla, adesea, pe vremea lui Ceauşescu.

Buzoienii afectaţi sînt destul de puţin interesaţi de cine este vinovat de oprirea căldurii, chestiune de care trebuie să se ocupe unele instituţii ale statului, poate. În schimb, vor să primească, conform drepturilor lor, serviciile de utilitate publică apă caldă şi căldură, mai ales că 99% dintre ei au plătit integral şi la timp facturile primite, altfel, într-adevăr, extrem de mari în această iarnă.

Prin urmare, rezolvarea crizei nu mai suportă amînare cu atît mai mult cu cît Legea 215/2015 a Administraţei Publice Locale prevede că primarul are, la Capitolul III, art. 63, atribuţiunea clară să: „coordoneze realizarea serviciilor publice de interes local”. Or, căldura furnizată în sistem centralizat este, în mod cert, un „serviciu public de interes local”.Aşadar, dincolo de cauze, posibili vinovaţi, reformarea R.A.M. sau alte concepte, în aceste zile există o singură urgenţă: rezolvarea problemei pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor şi a celorlalţi buzoieni pe care nimeni nu are dreptul să-i sacrifice, indiferent de dezideratele unora sau altora.
 ULTIMA ORA
Soluție de ultimă oră găsită de municipalitatea buzoiană după ce Ecogen a ajuns în postura de a nu mai putea furniza agent termic către Ram, ceea ce înseamnă că populația racordată la sistemul centralizat s-a trezit fără căldură în apartamente iar în școli și grădinițe e frig ca afară.
Municipalitatea anunță că schimbă criteriile de acordare a ajutoarelor de urgență pentru achiziționarea de centrale termice de către abonații la serviciile regiei de termoficare a orașului, treziți acum în poziția de a nu mai beneficia de căldură, deși afară e încă frig. Astfel, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică, ajutoarele de urgență pentru achiziționarea sau instalatrea sistemelor de încălzire se vor acorda tuturor buzoienilor care au un venit net lunar pe membru de familie până la nivelul salariului minim net pe țară. Ajutorul ar urma să fie acordat o singură dată, în cuantum de până la 7000 de lei. Înainte de acest proiect, municipalitatea prevăzuse ca de sprijin financiar pentru cumpărarea de centrale să beneficieeze doar familiile din blocurile unde numărul celor bransati era de maxcim 3.
 Soluția identificată de municipalitate nu rezolvă însă problema cu care oamenii se confruntă în aceste zile. Pe de o parte, proiectul va sta în dezbatere publică până pe 18 aprilie, pe de altă parte e nevoie de timp pentru montarea unor centrale. Asta înseamnă că ,în continuare, buzoienii racordați la sistemul centralizat vor sta în frig, la fel ca în ultimele zile. Discuţii fără rezultat! Caloriferele rămîn reci

Discuţii fără rezultat iar caloriferele din apartamentele buzoienilor rămân reci, în condiţiile în care în urma discuţiilor purtate vineri de reprezentanţii Primăriei Buzău, Ecogen şi furnizorului de gaze naturale nu s-a ajuns la nici o înţelegere.

În continuare, furnizorul de agent termic spune că nu poate da drumul la căldură întrucât Primăria Buzău nu a dat curs solicitării de majorare a preţului gigacaloriei. Primarul Constantin Toma spune însă că cererea de majorare nu are nicio bază legală:

„Cei de la Ecogen susțin același lucru, faptul că nu le-am mărit noi prețul la agentul termic datorat prețului majorării prețului la gaze. Acest lucru este fals. Au venit foarte târziu să ceară o mărire de preț. Nu au respectat legea pentru că ei ne furnizează agent termic sau ne furnizau, cel puțin până acum două zile, de două firme care sunt legate prin naționariat și dacă se întâmplă lucrurile ca pe vremuri: vin, amenință și noi vom mări prețul și vom încerca și ilegal să plătim, eu știu?, o recuperare de bani din diferența de preț la gaz. Noi am dat unsprezece milioane în avans, atenție! 2,3 milioane de euro. Ei au avut timp în schimb, la 1 ianuarie, erau toate datoriile plătite de RAM, cred că niciodată nu am mai avut situația aceasta către Ecogen."

Iar situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult. Primăria ameninţă că va merge la instanţă, în timp ce producătorul de energie termică, Ecogen, ar putea intra în insolvenţă.

„RAM Buzău va face o notificare și pe urmă îi va da și în judecată pentru penalizările din contract legate de nefurnizarea agentului termic. Deci treaba s-a terminat prost, domnul a amenințat și probabil asta și încearcă, aducându-l pe Engie la masă, că vor intra în insolvență. Și deci vor da o gaură și buzoienilor și primăriei și lui Engie, furnizorul de gaz", a mai precizat Constantin Toma.


Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Jandarmeria
06 aprilie 2019
Ce exprimare clară aveți, domnule primar!


Ultima ora

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU