27 [APR 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 27 aprilie 2018

Deranj mare la R.A.M.

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2242 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Lovitură dură primită de Regia Autonomă Municipală Buzău. Aflat în situația de a rezista ca operator pe piață, doar cu condiția subvenționării de către primărie, furnizorul de energie termică a fost obligat de Curtea de Conturi să recupereze o sumă importantă de la clienți persoane juridice, dar și de la Primărie. Asta pentru că ar fi facturat energia termică livrată la un preț mai mic cu 3,12 lei pe gigacalorie, timp de un an. Astfel, Regia Autonomă Municipală Buzău are doar o lună la dispoziție să acopere o pagubă de aproape 270 de mii de lei.
 
Situația a fost scoasă la lumină de un control recent al Curții de Conturi. Controlorii au tras concluzia că în perioada ianuarie 2015 – februarie 2016 au existat aceste nereguli în facturare. Primele diferențe au apărut în factura emisă către Primăria Buzău pentru acordarea subvențiilor la energia termică de la care acum RAM trebuie să recupereze peste 172 de mii de lei. Cealaltă parte a prejudiciului este diferența de tarif aplicat persoanelor juridice. 

Dar, de fapt, toată disputa este una juridică, produsă în condițiile în care cadrul legal nu era suficient de clar pentru a permite stabilirea unui preț. Regia a ajuns și în instanță pentru lămuriri, dar pînă cînd a venit un verdict, a facturat serviciile într-un mod pe care Curtea de Conturi l-a considerat în pierdere pentru operatorul local. 

Directorul RAM Buzău, Constantin Tacea, a declarat în legătură cu acest subiect:

"Cu acordul şi cu avizele ANRSC, RAM-ul a practicat un preţ unic pentru consumatorii alimentari în aceleaşi condiţii. În schimb, Camera de Conturi, prin auditorii pe care i-a avut la începutul anului 2014, nu au fost de acord cu acest punct de vedere. Am iniţiat în instanţă un proces între noi şi Curtea de Conturi."

Culmea este că, de la prima instanță, Regia a primit confirmarea că a calculat tarifele corect, dar la următoarea, de unde  a venit soluția definitivă, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. Conducerea RAM spune că, oricum ar fi procedat ar fi încălcat prevederi legale în vigoare: 

"Noi am cerut punctul de vedere al ANRSC. În această adresă dată ca răspuns de către ANRSC s-a comentat că Regia a întocmit bine preţurile, iar dacă ar fi întocmit conform Curţii de Conturi ar fi încălcat prevederile Legii 325 şi alte legislaţii secundare",a mai spus Constantin Toma.

Acum, Regia Autonomă Municipală trebuie să recupereze diferențele de tarif, în cel mult o lună. Primii bani, care vor ajunge destul de ușor în visteria societății, sînt cei aproape 173.000 de lei pe care îi are de recuperat din diferența apărută în facturarea subvenției la energiei termice. Primarul Constantin Toma a dat asigurări că suma poate fi plătită imediat ce factura va ajunge la Primărie.

"Dacă fac factura astăzi către Primărie, astăzi trece. Nu asta este problema.",a spus primarul Buzăului.

Totodată primarul Buzăului nu a ezitat să transmită managerului societății că trebuie să arate că regia se poate autofinanța. Cu alte cuvinte, că poate funcționa și pe timpul iernii și să asigure un preț competitiv pentru buzoieni în sezonul în care este înregistrat celmai mare consum, iar facturile au valori foarte mari.

"Vor funcţiona atît cît vor putea să funcţioneze. Nu-i opreşte nimeni. Sînt societate comercială independentă şi au cîştigat acest drept. Fac eforturi să se şi autofinanţeze pentru că s-au învăţat numai la subvenţiile de la C.L.M. şi Guvern, nu cred că vor mai putea continua aşa.",a mai afirmat primarul Toma. 

După ce Primăria își va achita restanța, RAM va mai avea de recuperat 96.000 de lei, bani pe care directorul Constantin Tacea crede că îi va avea în decursul unui an, nicidecum pînă la sfîrșitul lunii mai, așa cum a impus Curtea de Conturi, în urma controlului făcut anul trecut. Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU