20 [IUL 17] ACTUALITATE Buzau
Joi, 20 iulie 2017

De pe băncile şcolii, direct la coadă la şomaj

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1292 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

De pe băncile școlii, direct la coadă la șomaj. Este cazul a mii de tineri din Regiune, care, imediat după ce au terminat liceul, au luat calea Agenţiei Jude­țene pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și depune dosarul de șomaj. Indiferent dacă au luat sau nu Bacalaureatul, mulţi dintre foștii liceeni au decis să solicite indemnizație de șomaj, chiar și pentru cîteva luni, pînă cînd vor începe facultatea. La Buzău, de exemplu, anul acesta circa 3800 de tineri au ieșit de pe băncile școlilor.

Un sfert dintre aceștia deja au fost luați în evidența AJOFM așa că în perioada următoare vor primi  șomaj. „Anul 2017 are o anumită specificitate. Dacă anul trecut, în jur de 2 400 de absolvenţi de învăţămînt preuniversitar au terminat în judeţul Buzău, în anul 2017, înseamnă aproape 3 800 de absolvenţi. Pentru această perioadă de vară, ei au terminat liceul, pînă acum s-au înscris în evidenţele noastre 1 223 de copii, absolvenţi de învăţămînt preuniversitar, dintre care, la Buzău 949, la Rîmnicu Sărat 189, Pătîrlagele 6, Pogoanele 78, şi la Nehoiu, doar un absolvent”, a declarat directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu. Numărul este în creștere Reprezentanții AJOFM Buzău se așteaptă ca anul acesta numărul șomerilor să fie serios îngroșat de tinerii absolvenți.

„Legea şomajului precizează că, din momentul în care tînărul a terminat o formă de învăţămînt, atenţie-nu cînd a dat sau a luat Bac-ul, are la dispoziţie 60 de zile pentru a se înscrie în evidenţa instituţiei. Cele 60 de zile înseamnă termenul de decădere din drepturi, iar ultiam zi cînd pot să se înscrie în evidenţele de şomaj, înseamnă data de 25 iulie 2017, deci, începînd cu data de 26 nu mai putem să-i ajutăm pentru că înseamnă termenul de decădere din drepturi. Dacă anul trecut, în jur de 1 700 de absolvenţi au fost luaţi într-o formă de evidenţă şi apoi au intrat în plată, apreciem că în acest an, vom depăşi cifra de 2 100-2 200 de absolvenţi” , mai spune Ionel Tociu. Tinerii care au absolvit anul acesta liceul nu sînt singurii care așteaptă la rînd, la AJOFM.  Sînt mulți liceeni care vor să cîștige bani pe timpul verii, în vacanță, așa că au decis să muncească în timpul liber. Au consultat ofertele angajatorilor, au găsit ceva pe placul lor așa că zilele acestea întocmesc ultimele documente de angajare. 17 tineri liceeni din județul Buzau s-au înscris în ultimele săptămîni la AJOFM, urmînd ca locurile lor de muncă din perioada verii, să fie subvenționate de stat. Angajatorii care primesc elevi la muncă, în sezonul estival, primesc cîte 250 de lei lunar. Cei mai mulți liceeni vor lucra în domeniul confecțiilor sau prestări servicii.
Etichete: băncile |  coadă |  direct |  şcolii |  şomaj
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU