15 [SEP 17] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 15 septembrie 2017

De ce sunt refuzați donatorii de sînge

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1545 vizualizari 0 comentarii


Înmulţirea cazurilor de îmbolnăvire cu virusul West Nile, soldate în cîteva cazuri cu decesul pacienţilor, are ca efect secundar, scăderea semnificativă a numărului donatorilor de sînge şi în consecinţă, o criză de sînge în spitale.          La Buzău, deşi tot puţini, donatorii de sînge sînt refuzați pe capete. Asta după ce o bătrînă din comuna Puiești a murit din cauza virusului West Nile. Timp de o lună, persoanele care provin din localitățile aflate în zona în care a fost descoperit virusul nu sînt primite să doneze sînge. Practic, întreaga zonă din jurul municipiului Rîmnicu Sărat a fost declarată în carantină, iar măsura va fi menținută timp de 28 de zile.

"Zona Rîmnicului este o zonă foarte importantă, este un bazin mare de donatori, chiar am avut cîteva cereri de grupuri de persoane care voiau să vină pentru donare, în această perioadă. Din nefericire au trebuit să fie excluse. Nu-i excludem pe cei din oraşul Rîmnicu Sărat şi s-au perezentat şi din oraş, şi se vor prezenta în continuare. Chiar în luna octombrie vom lua legătura cu spitalul Rîmnic şi vom încerca o campanie de colectă mobilă", a declarat directorul Centrului de Trasfuzii Sanguine Buzău, Adriana Crăciun.  
Se recoltează probe
Sînt refuzate de la donare și persoanele care au febră sau alte simptome care ar putea da de bănuit că pot fi purtătoare ale periculosului virus.

"Donatorii care se prezintă în centru şi cei care prezintă temperatură şi înţepături de ţînţari vor fi excluşi de la donare, iar cei care donează şi după 15 zile de la donare, prezintă febră, simptome asemănătoare unui sindrom respirator acut sînt rugaţi să ne contacteze telefonic, în aşa fel încît, noi să putem lua legătura cu dumnealor şi să putem să le recoltăm probe pe care să le trimitem la Institutul de Hematologie de la Bucureşti", a mai spus Adriana Crăciun.

Măsura afectează drastic colecta de sînge mai ales că în această perioadă numărul donatorilor a scăzut foarte mult și din alte cauze. Conducerea centrului din Buzău vorbeşte despre o diminuare cu aproape 30% a numărul de persoane care veneau în mod regulat să doneze sînge. Pentru că nevoia de sînge e la fel de mare tot timpul, imediat după ridicarea carantinei reprezentanții Centrului de Trasnsfuzii Buzău vor merge în municipiul Rîmnicu Sărat pentru o colectă mobilă în urma căreia speră să recupereze cantitea de sînge pe care a pierdut-o în această lună.  
Donatorii de sînge trebuie să aibă vîrste cuprinse între 18 şi 50 de ani, însă donatorii obişnuiţi pot avea şi 60 de ani. Pentru a putea dona, o persoană nu trebuie să aibă afecţiuni cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Cei care donează sînge beneficiază de şapte bonuri de masă, analize gratuite ale sîngelui, o zi liberă dacă sînt salariaţi precum şi de o reducere de 50% la biletele cu mijloacele locale de transport în comun cînd vin la Centrul de Transfuzii.Etichete: donatorii |  refuzați |  sînge
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU