29 [MAR 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 29 martie 2016

De ce nu se poate redeschide traficul rutier, vara, în week-end, pe bulevardul Bălcescu

Alexandra Dinu alte articole de Alexandra Dinu
3 voturi 1384 vizualizari 1 comentariu redactie@focustv.ro


Bulevardul Nicolae Bălcescu, care timp de 11 ani, pe timpul verii, a fost închis circulaţiei rutiere şi lăsat liber pentru pietoni, ar putea să fie circulat de maşini şi în week-end. Decizia în ceea ce priveşte soarta Bulevardului va fi luată joi, cînd aleşii locali ai Buzăului vor avea de votat acest proiect. Dacă proiectul va fi adoptat de către consilieri, pe lîngă nemulţumirea buzoienilor care obişnuiau să se plimbe în week-end pe bulevard, vor apărea şi probleme care ţin de mediu.

Acum 11 ani cel mai mare bulevard din municiul Buzău, Nicolae Bălcescu, a scăpat de mașini, în week-end, pe timpul sezonului cald. Consilierii locali de atunci au adoptat un proiect prin care de sîmbătă , la prînz, și pînă luni, la prima oră, circulația pe bulevard a fost închisă, iar mașinile deviate pe alte străzi. Unul dintre motivele pentru care a fost adoptat acest proiect este protejarea castanilor care mărginesc bulevardul. La acel moment, închiderea străzii i-a scos din sărite pe șoferi, dar buzoienii care adoră să se plimbe în aer liber, în perioada week-endului, au primit decizia cu brațele deschise. De atunci, pe bulevard, sute de oameni se plimbă, merg cu rolele sau cu bicicleta. Apropierea momentului în care tronsonul cuprins între Prefectura județului Buzău și Parcul Crîng va fi restricționat circulației rutiere îi bucura pe mulți, numai că anul acesta bulevardul ar putea să fie circulat de mașini și în week-end.   

Hotărîre anulată 
 
Conform unui proiect de hotărîre ce va ajunge joi pe masa consilierilor municipali, hotărîrea din 2005 ar putea fi anulată. Motivele invocate sînt referitoare la Muzeul Județean Buzău, care își are sediul exact pe Bulevard.  Odată cu închiderea circulației, vizitatorii care vin în week end să vadă exponatele, nu vor mai avea unde să își parcheze mașinile și zona s-ar supraaglomera. Mai mult, închiderea circulației pe Bulevard îi afecta și pe locuitorii străzii Traian Vuia, pe unde erau deviate mașinile în week-end. Cu toate explicațiile, buzoienii sînt nemulțumiți și spun că închiderea bulevardului pe timpul week-endului era un lucru foarte bun pentru locuitorii orașului.

Angajamente neonorate

Pe lîngă neumulţumirile buzoienilor, alte trei probleme se ridică în cazul în care circulația rutieră va fi reluată pe timpul week-endului, şi toate ţin de mediu. În primul rînd, castanii de pe bulevard ar avea de suferit, pentru că acele două zile, în care ciculația era restricționată, îi fereau de poluare. În al doilea rînd, Primăria municipiului Buzău face parte dintr-un program european de reducere a circulației auto, la care participa cu închiderea bulevardului, la final de săptămînă. O altă problemă care se ridică este cea a calității aerului: „Este vorba despre programul european, de reducere a circulatiei auto, săptămîna europeană a mobilitații, şi angajamentul a fost luat de Primărie în anul 2006, este vorba despre un program al gestionării calităţii aerului , implementat în 2010, de autoritatea de mediu. Primăria și-a asumat această măsură și ar mai fi problema legată de castanii din zona bulevardului, sînt anumite opinii ale specialiștilor că aceștia ar fi afectați de traficul auto”, a declarat Ionuț Apostu, director APM Buzău. Dacă Bulevardul Nicoale Bălcescu va fi sau nu lăsat liber circulației mașinilor și în week-end se va decide joi, în ședința de Consiliu Local Municipal.Etichete: bulevardul |  Bălcescu |  poate |  redeschide |  rutier |  traficului
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 1   1

Comentarii

Marina
30 martie 2016
Este incredibil ca se poate lua o asemenea decizie care clar contravine intereselor cetățenilor. Mii de persoane ies in fiecare sfârșit de săptămână si se plimba pe \"Bulevard\" si in Parcul Crang si oricum sunt neîncăpătoare. Este singurul lucru bun pe care l-a facut Boscodeala pentru noi


Ultima ora

20 feb 2020 [12:44]  ACTUALITATE BUZAU

Criza coronavirusului poate lovi anticipat

417 vizualizari Citeste tot
20 feb 2020 [12:12]  MONDEN BUZAU

Irina Loghin la 81 de ani. POZE INEDITE

440 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU