04 [APR 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 aprilie 2019

De ce este ținută pe loc extinderea UPU

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1659 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Cea mai amplă lucrare de reabilitare anunțată în ultimii ani la Spitalul Județean Buzău este ținută pe loc de birocrație. Este vorba despre extinderea unității de primiri urgențe, proiect ce va fi finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul trebuia parafat în vederea accesării banilor europeni încă din luna februarie. Termenul nu a putut fi însă respectat din cauza unor actualizări pe care Consiliul Județean a fost nevoit să le facă după majorarea salariului minim pe ramură. Practic, după creșterea salariilor din construcții, a crescut și valoarea contractului. Astfel, la ultima şedinţă, aleşii judeţeni au avut pe masă un proiect de hotărâre privind actualizarea costurilor trecute în proiect.  
„Au apărut niște modificări, modificări din punct de vedere, să spunem, financiar. In urma unei  hotărîri de Guvern, salariul minim în construcții a crescut la 3 mii de lei ș.a.m.d., deci și valoarea proiectului ,normal,  a crescut. S-a luat o hotărîre, zic eu, absolut corectă și înțeleaptă de către Guvernul României ca noi să actualizăm autoritățile interesate, autoritățile locale, iar diferențele de bani vor fi finanțate tot de la Guvern , în cadrul contractului. Nu suntem noi obligați, autoritățile locale, să punem diferențele de bani.”, a declarat Preşedintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Acest demers necesar impus de schimbările legislative au provocat o amânare de aproape două luni în realizarea proiectului. 
„UPU Buzău era foarte aproape să fie semnat, să spunem așa, chiar din luna februarie numai că din cauza acestor actualizări de devize trebuie să mai așteptăm puțin. Deci în cursul lunii aprilie o să semnăm acest contract.”, a explicat Luminița Mihailov, director Asociaţia de Dezvoltare Regională Sud Est.

După ce va fi semnat contractul, Uniunea Europeană va finanța proiectul cu 1,5 milioane de euro, urmând ca restul sumei de care estenevoie până la realizarea lucrării să fie asigurată de la bugetulde stat.

„Este foarte posibil să fi crescut, dar în același timp, este foarte posibil să fi pus o compensare din partea de „Diverse și neprevăzute”. Rămâne să vedem când primim devizul. Deci există și posibilitatea de a susține această creștere a costurilor, să spunem așa, cu manopera, utilizînd fondurile din capitolul „Diverse și neprevăzute.”, dat fiind că este o situație neprevăzută. Ea nu a fost prevăzută când s-a făcut studiul de fezabilitate sau documentația DALI, De Avizare a Lucrărilor de Intervenție  poate trece la organizarea licitației pentru desemnarea constructorului, iar Unitatea de primiri urgențe trebuie să fie dată în folosință până în decembrie2023. Extinderea presupune construirea unui alt corp de clădire, subsol şi parter, paralel cu actualul imobil cu care va comunica printr-un culoar de legătură şi care va extinde suprafaţa totală a Unităţiide Primiri Urgenţe la peste 1000 de metri pătraţi la parter ş iaproape 1000 de metri pătraţi la subsol, unde va fi amenajată şi o parcare de 800 de metri pătraţi.Etichete: extinderea |  ținută
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU