10 [MAI 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 10 mai 2018

De ce a bătut Toma cu pumnul în masă în Comisia de Cod Administrativ

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
4 voturi 2244 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Primarul Buzăului, Constantin Toma, a reluat marţi, de astă dată într-un cadru instituţional, ideea de schimbare radicală a modului în care sînt aleşi salariaţii din primării. Toma a fost invitat la Bucureşti la şedinţa Comisiei de Cod Administrativ nou înfiinţată şi condusă de deputatul P.S.D. de Buzău,  Marcel Ciolacu. În cadrul dezbaterilor, primarul Toma a reiterat cele declarate în urmă cu ceva timp în spaţiul public potrivit cărora actualul statut al funcţionarului public desemnat în unităţile administrativ-teritoriale, după ce dau un concurs la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, îl transformă pe angajat într-un "stat în stat".       
      Toma a explicat pentru Şansa Buzoiană că a avut o poziţie vehementă faţă de modul în care sînt organizate concursurile pentru funcţionarii publici de către A.N.F.P.
"Concursurile pentru funcţionarii din primării se dau pe legi care n-au legătură cu meseria pe care viitorul angajat va trebui să o practice. Dau teste grilă pe legi şi nu pe probleme profesionale. De pildă, un funcţionar pentru urbanism el va da examen la A.N.F.P. pe legislaţie care n-are nici o legătură cu profesia pe care o va exercita".
  De asemenea, primarul Toma a explicat că funcţionarii publici repre­zintă astăzi un fel de "nouă rasă umană", în sensul că personalul greşit selectat în acest mod nu dă, în cele mai multe cazuri, randament la locul de muncă, dar nici nu pot fi înlocuiţi din funcţii pentru că sînt fixaţi prin concurs la A.N.F.P.

Alesul nu-şi poate alege echipa

Dacă proiectul de Cod Administrativ va menţine modul de selecţie actual la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale vor fi fixaţi pe posturi, ca şi pînă acum, oameni care nu au fost selectaţi în baza unor examene organizate pe criterii de profesie, ci vor rezulta angajaţi care ştiu pe de rost unele legi care nu le folosesc la locul de muncă. Astfel, alesul local nu-şi poate alege în nici un mod echipa cu care să pună în practică proiectele în baza cărora a fost ales deoarece subordonaţii îi vor fi livraţi de A.N.F.P.. În schimb, alesul răspunde penal şi politic pentru activităţile membrilor din subordine. Mai mult, dincolo de răspunderea edilului-şef, comunitatea se va alege cu funcţionari care nu răspund pentru activitatea lor. Activitate pe care unii o blochează fie din incompetenţă fie de frică să nu facă greşeli care să-i coste. Şi ies la pensie liniştiţi după 10 ani de (in)activitate pe o funcţie din care cu greu pot fi schimbaţi, chiar dacă randamentul lor, plătit cu bani mulţi, practic, nu există.

Etichete: Administrativ |  bătut |  Comisia |  pumnul
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU