08 [NOV 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 08 noiembrie 2018

Cum se distrug, una cîte una, clădirile emblematice ale Buzăului

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
5 voturi 1873 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Comunităţile civilizate din lume au înţeles de multă vreme că păstrarea patrimoniului este o marte obligaţie morală de primă importanţă. Autorităţile din respectivele comunităţi încearcă astfel să transmită generaţiilor viitoare istoria locului întruchipată de clădiri sau monumente şi să sporească atractivitatea localităţilor, astfel încît, turismul, astăzi un important vehicul comercial, să aducă din ce în ce mai multe venituri.  
În ţara noastră, însă, aceste aspecte sînt total ignorate, cu cîteva excepţii desigur
. Astfel, după ce regimul comunist a distrus în mod sistematic patrimoniul naţional din raţiuni doctrinare, astăzi lucrurile ţin în special de anumite interese imobiliare ilegitime sau, pur şi simplu, de prostie. În ultimii 30 de ani presa naţională a fost plină de exemple concrete care au arătat cum s-au format adevărate grupări infracţionale organizate care au contribuit la dărîmarea a sute şi sute de clădiri cu valoare istorică inestimabilă. Iar, în locul acestora au fost ridicate adevărate monstruozităţi arhitecturale care au urîţit şi mai tare moştenirea lăsată de comunism.
Un oraş plin de exemple
Buzăul nu face nicidecum excepţie din acest punct de vedere. Pe Cuza Vodă, de exemplu, sînt cel puţin 3-4 locaţii care au fost dărîmate deşi se aflau sub protecţia legii patrimoniului, iar în locul lor au apărut nişte construcţii din beton care arată ca nişte buncăre, n-au altă calitate. Discutabile sînt şi din punct de vedere al proiectării aceste noi clădiri care azi adăpostesc fel de fel de activităţi comerciale, dar peisajul nu seamănă deloc cu ceea ce au reuşit să construiască negustorii stabiliţi în tîrgul Buzăului. Aşadar, de 30 de ani, la Buzău se tot dărîmă istoria şi se aşează în loc imobile care arată cîtă cultură şi bun simţ au noii lor proprietari. Cu siguranţă această etapă istorică va fi ruşinea celor care vor veni şi care readucînd normalitatea la locul ei vor face mari eforturi pentru a mai recupera ceva din facrmecul Buzăului interbelic sau antebelic.
„Opera” continuă şi azi
Ceea ce este mai grav este că opera de distrugere continuă şi azi. De pildă, săptămîna trecută, pe strada Bistriţei, două clădiri frumoase au fost demolate. Momentul  a iscat diverse polemici în spaţiul public, ori pe reţelele de socializare însă, proprietarii au toate actele în regulă. Fapt recunoscut şi de autorităţile locale care, de altfel, au şi eliberat autorizaţiile de demolare. Asta pentru că ambele case nu erau pe lista clădirilor de patrimoniu. De ce? Pentru că nimeni nu s-a gîndit să le introducă. Cine ar fi putut să o facă? Evident autorităţile locale, care ar fi putut să facă demersurile necesare pe lîngă Ministerul Culturii, insitutţia care poate introduce pe lista specială orice clădire cu valoare de patrimoniu indiferent dacă este privată sau de stat. Ceea ce însă i-ar obliga pe proprietari să nu le dărîme. Şi aşa clădirile ar fi în pericol pentru că ar fi lăsate intenţionat să se prăbuşească singure. Aşa-i! Numai că şi aici municipalitatea ar putea impune, cu aprobarea CLM amenzi sau impozite uriaşe pentru deţinătorii de clădiri de patrimoniu care nu-şi întreţin imobilele. Simplu, nu-i aşa?Etichete: Buzăului |  clădirile |  demolează |  emblematice
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 4   -3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU