02 [AUG 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 02 august 2017

Cum s-au dat hotărîri de Consiliu Local cu dedicaţie pentru grupurile de interese transpartinice

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
3 voturi 2300 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Încet dar sigur ies la iveală informaţii şi documente senzaţionale despre cum grupul de interese transpartinic de la Rîmnicu Sărat încearcă să pună monopol pe minţile oamenilor şi să controleze partidele şi liderii lor. Este vorba despre grupul iniţiat de fostul primar al Rîmnicului, Viorel Holban, şi a omului său de paie lăsat moştenire la Primărie, Sorin Cîrjan, care împreună cu proprietarul TV SAT 2002 S.R.L., Adrian Neagu, au pus la punct un sistem de blocare a pieţei rîmnicene pentru alţi operatori de servicii electronice prin cablu. Scopul blocajului a fost acela de a-i ţine pe cetăţenii Rîmnicului captivi grupului de interese şi instaurarea unui monopol informaţional care exclude orice alte puncte de vedere jurnalistice decît cele semnate de unica televiziune locală prezentă în Rîmnicu Sărat, anume TV SUD-EST, patronată de Adrian Neagu.

Scopul monopolului e limpede: menţinerea puterii şi transmiterea ei din mînă în mînă, cum s-a întîmplat cu Primăria Rîmnicu Sărat după ce Holban a devenit incompatibil şi i-a pasat mandatul lui Cîrjan, controlul formaţiunilor politice şi fluxul de bani publici din marile bazine electorale precum e Rîmnicul.

În strategia monopolistă a fost antamat şi Consiliul Local Municipal Rîmnicu Sărat, care la iniţiativa lui Viorel Holban a votat o HCLM ce, practic, blochează orice tentativă a altui operator de internet, telefonie mobilă şi fixă şi televiziune să cableze oraşul, motivîndu-se că totul trebuie tras subteran, însă pentru că s-a asfaltat nici un cablist nu poate intra în oraş pentru că nu se poate sparge asfaltul timp de 10 ani. Numai că o parte dintre actele normative care stau la baza hotărîrii CLM de blocare au fost pur şi simplu abrogate, astfel că, potrivit unor avocaţi specializaţi în domeniu, consultaţi de Şansa Buzoiană, HCLM respectivă nu mai poate produce efecte juridice. Cu alte cuvinte, în acest moment, Cîrjan, nu mai poate bloca pe nimeni să cableze oraşul pe care-l păstoreşte. (Vezi AICI Hotărîrea CLM Rm. Sărat)

Sistemul patentat la Rîmnic a fost exportat şi la Mărăcineni, unde city-managerul Constantin Dumitru, zis Titel Măleanu, a emis şi el cînd era edil-şef o hotărîre de blocare a operatorilor de cablu în comuna unde e şef suprem. Evident că invocînd aceleaşi legi naţionale, nici HCL. din Mărăcineni nu mai poate produce efecte juridice. Astfel, grupului de interese de la Rîmnic i s-a mai adăugat şi Constantin Dumitru care transmite modelul de blocaj al pieţei drept model şi pentru alţi primari din judeţ şi la introdus în afaceri şi pe fiul său, Sandu Dumitru, care prin firma de familie, Trans Divers S.R.L., cablează pentru Neagu şi TV SAT, în tot judeţul.

O hotărîre dubioasă şi depăşită

Hotărîrea de blocaj şi menţiunea monopolului la Rîmnicu Sărat a fost votată de majoritatea consilierilor rîmniceni pe 30.01.2014 şi prevede obligativitatea obţinerii unor avize şi paraavize din partea Primăriei, dar şi interdicţii aiuritoare pentru orice cablist care i-ar putea face concurenţă lui Neagu, care e singurul furnizor de servicii Internet şi TV în municipiul Rîmnicu Sărat. Primul act normativ existent în expunerea de motive este Legea nr. 154/2012, privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Ei bine, juriştii specializaţi în domeniu spun clar că HCLM din 30.01.2014, nu mai poate produce efecte juridice. Iată ce ne-au declarat aceştia după ce au studiat hotărîrea de la Rîmnic: 

"La data de 28 iulie 2016 intră în vigoare Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, publicată în Monitorul Oficial nr.559/25.07.2016. Noua lege preia o parte din prevederile deja existente în Legea nr. 154/2012 privind regimul infrastructurii, pe care o abrogă parţial. Legea nr. 159/2016 clarifică şi stabileşte noi reguli pe baza cărora furnizorii de reţele de comunicaţii electronice vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreţine reţelele de comunicaţii electronice şi elementele de infrastructură fizică asociate acestora precum şi condiţiile în care se face accesul la infrastructura fizică a altor operatori. De asemenea, noua reglementare prevede obligaţia preşedintelui ANCOM de a stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pînă în martie 2017, pînă în prezent însă, acestea nu au fost comunicate. Avînd în vedere modificările legislative amintite mai sus, HCL 10/2014 emisă de Consiliul Local al Municipiului Rîmnicu Sărat are la bază prevederi legale ce nu mai sînt în vigoare, astfel nu mai poate produce efecte juridice."


Hop şi Titel!

La fel a făcut şi Constantin Dumitru după cum el însuşi declara recent pentru un site de ştiri, că nimeni nu poate strica monopolul lui Neagu la Mărăcineni, după ce un mare operator de cablu şi telefonie şi-a permis să intre în comună: "Au cablat toată comuna fără să vină să ceară autorizaţie de la noi. În plus, unele lucrări de extindere a reţelei de cablu din comună ar fi trebuit să se facă subteran. Aşa prevede o hotărîre de Consiliu Local din 2015. TV SAT, de exemplu, celălalt operator din comună a investit atunci cînd au făcut trotuarele de pe drumul judeţean şi au băgat cablurile subteran.", zicea înfuriat Titel. Ce-a uitat Măleanu să spună e că investiţia nu l-a costat nimic pe Neagu pentru că lucrările la trotuare s-au făcut pe banii comunei, TV SAT neachitînd nimic. Iar cablarea s-a făcut de firma fiului său, Trans Divers S.R.L. O afacere pură a unor privaţi pe bani publici.

Chiar şi Adrian Neagu s-a dat fără să vrea pe faţă într-un material emis de TV SUD-EST unde omul de paie al lui Măleanu, primarul de Mărăcineni, Victor Potoceanu, declara într-o ştire care a fost difuzată, aţi ghicit, de TV SUD EST: "Am sancţionat cu 10 mii de lei firma care a cablat fără autorizaţie. Aşteptăm termenul de 15 zile să vedem dacă plăteşte după care vom lua măsurile cuvenite". Ştirea confirmă că informaţiile care spun că din 2015 există o hotărîre a Consiliului Local Mărăcineni care interzice cablarea pe stîlpi, fiind permisă doar cea subterană. Cum sub trotuarele reparate de Titel există deja cablurile lui Neagu e clar că blocajul s-a realizat. Exact ca la Rîmnicu Sărat. Iată cum avem conturat clar grupul de interese Holban - Cîrjan - Neagu - Măleanu, care au început spălarea creierelor la Rîmnic, a continuat la Mărăcineni şi face eforturi să acapareze tot judeţul, cu oraşe cu tot.Etichete: Consiliu |  dedicaţie |  grupurile |  hotărîri |  interese |  Local |  pentru |  transpartinice
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU