06 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 iunie 2018

Cum s-a transformat un mare general într-un mic conţopist

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
13 voturi 4388 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Angajarea gene­ralului cu trei stele Lucian Foca pe o funcţie obscură de funcţionar, într-un birou din Consiliul Judeţean, a produs rumoare în rîndul opiniei publice buzoiene dar, mai ales, printre militarii de carieră din cea de-a doua garnizoană din ţară.               


Militarii,de exemplu, dar si o parte a opiniei publice buzoiene, nu-şi pot explica faptul că un general care a condus ani în şir o mare unitate a ajuns în situaţia de a se transforma, după pensie, într-un conţopist, pe locul doi, într-un birou oarecare din CJ. Oamenii spun că decizia generalului Foca aduce atingere autorităţii unui ofiţer superior al Armatei Române, iar ocuparea unei funcţii mult inferiorare, chiar şi într-o instituţie publică, afectează imaginea militarului român. E ca şi cum după ce a fost preşedintele Statelor Unite, după epuizarea mandatelor, Trump s-ar duce să lucreze ca funcţionar de rangul doi în primăria unui orasel din Arizona. Pentru că asta a făcut gene­ralul Foca: după ce a condus Armata a II-a, a avut o carieră apreciată de ofiţer superior şi a fost consilier al unui prim-ministru, s-a dus să facă selecţii de oferte în calitate de "consilier clasa I, grad profesional superior", la Serviciul de Achiziţii şi Contracte din Consiliul Judeţean Buzău. Altfel spus, după ce a condus mari ope­raţiuni militare, s-a dus la magazia de efecte a unităţii să numere izmene. Desigur, cei care au urmărit subiectul, cu stupoare se întreabă de ce a ajuns un apreciat general să devină un mic funcţionar public? Există însă şi unele ipoteze. Prima ar fi că generalul Foca s-a trezit că se plictiseşte la pensie,altfel,o pesie de sute de milioane de leiPuţin probabil! Deoarece, cu statutul cîştigat, generalul Foca ar putea susţine diferite activităţi plătite sau nu, conforme cu rangul său, cum ar fi conferinte, expozeuri sau sa scrie carti.


O fi altceva?
Înlăturînd ipoteza de mai sus, rămîne să vedem de ce avea nevoie generalul Lucian Foca de un post de funcţionar public. Iar o explicaţie există,  anume că statutul de funcţionar public crează dreptul şi posibilitatea ocupării, ulterior, a unor funcţii mai înalte. Cum ar fi de pildă, acelea de prefect sau subprefect, posturi care obligă la obtinerea statutului de funcţionar pu­blic. Pe această temă, deja, au apărut speculaţii şi continuă să apară, dar chestiunea ar explica, în parte, decizia generalului Lucian Foca de a se transforma într-un simplu birocrat. Numai că, şi dacă ar deveni prefect sau subprefect, pentru un general, cele două sînt posturi cu mult sub nivelul unui fost comandant de mare unitate militară. Altfel,de citeva zile, stirea cu angajarea cu angajarea la CJ a generalului Foca a dat foc Internetului. In comentariile postate in dreptul respectivelor articole, generalul Lucian Foca este dur criticat, iar termenul ,,fripturist" apare obsesiv.Voteaza articolul: bun: 13  |  slab: 0   13

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU