07 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 07 martie 2019

Cum s-a jucat meciul scumpirii parcărilor de cartier în CLM

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1821 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Vești bune pentru buzoieni: taxa pentru parcările rezidențiale nu crește! Cei care au locuri de parcare închiriată în apropierea locuinței vor plăti ca și pînă acum, adică 90 de lei. Este decizia consilierilor locali, care au votat noul regulament de organizare și funcționare a parcărilor din municipiul Buzău. Nu însă fără discuții. 

Pe rînd, consilieri din ambele tabere politice au adus o serie de amendamente. De pildă, s-a propus eliminarea intervalulor de parcare pe Bulevardul Bălcescu, astfel încît acesta să rămînă în week-end exclusiv pentru promenadă. Un alt amendament a fost eliminarea taxei progresive în parcarea de lîngă palatul comunal și repartizarea locurilor respective către primărie, societățile comerciale și buzoienii care locuiesc în zonă. Un alt amendament, adus de liberali, a fost ca taxa pentru parcarea de reședință să rămînă la 90 de lei și să nu fie majorată la 120 de lei, cum era prevăzut în proiect. Primarul Constantin Toma nu a fost însă de acord cu această propunere venită din partea liberalilor. 
"De la 90 la 120 de lei, acea diferenţă de 30 de lei trebuia să meargă la asociaţiile de proprietari pentru îngrijirea spaţiilor verzi. Diferenţa nu s-ar duce doar la spaţiile verzi ci la tot ce înseamnă mentenanţă să zicem a parcărilor cu marcaje, cu semnele de circulaţie şi să aibă grijă şi în jurul blocurilor cu spaţiile verzi. Tocmai am dat o hotărîre CLM prin care, la cererea oamenilor, avem 60 de contracte cu voluntari care ar vrea în momentul ăsta să aibă grijă de spaţii verzi unde să cultive şi flori şi legume. Noi, în momentul acesta, în Buzău, conform datelor pe care le-am primit pe diferite canale, sîntem cu unele dintre cele mai mici taxe şi impozite din ţară." Consilierii liberali au încercat totuși să aducă argumente în favoarea amendamentului. Ion Barbu, consilier P.N.L., a zis: "Nu avem anumite parcări cu plată către rezidenţi decît de vreun an de zile. Nu pot, dintr-o dată, să accepte majorări de preţuri cît timp oamenii aceştia nu s-au obişnuit nici cu preţul vechi. La momentul acesta este bine să păstrăm acest preţ de 90 de lei" S-a trecut apoi la vot. Pe rînd, toate amendamentele, formulate atît de PSD, cît și de PNL, au trecut. Cu o excepție: cel privind menținerea taxei pentru parcările de reședință la 90 de lei. Așa că liberalii au refuzat să voteze proiectul în varianta finală, fără amendamentul lor. În cele din urmă, primarul a cedat și a anunțat că este de acord cu menținerea taxei la nivelul actual. Așa că în final, consilierii social-democrați au votat amendamentul PNL, cu girul primarului, iar liberalii au votat proiectul în integralitatea sa. Ulterior, edilul șef a explicat și ce l-a determinat să se răzgîndească: acest regulament este foarte important, pentru că o serie de prevederi sunt impuse de Uniunea Europeană. Iar dacă proiectul nu era votat, exista riscul la municipiul să piardă o finanțare importantă. "Nu puteam să depunem proiectele pentru cele 25,4 milioane de euro care sînt alocate sub axa 4.1. la Mobilitate urbană unde avem autobuze electrice, 18 milioane de euro pentru asfaltarea specială, sînt şi linii speciale de autobuze, condiţii pentru călători. Vorbesc despre B-dul Unirii, Transilvaniei şi, bineînţeles, de Zona Industrială. A trecut proiectul şi asta este foarte important pentru că timpul este foarte scurt. La sfîrşitul acestei luni trebuie să depunem aceste proiecte", a precizat primarul Constantin Toma. Dacă pentru buzoieni, regulamentul aduce o veste bună, prin faptul că taxa pentru parcarea de reședință nu se modifică, în schimb același regulament prevede creșterea tarifului de staționare din parcările cu plată cu 3 lei.Etichete: cartier |  jucat |  meciul |  parcărilor |  scumpirii
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

21 oct 2019 [09:21]  ACTUALITATE BUZAU

Ce se întâmplă cu focarele de pestă din județ

350 vizualizari Citeste tot
21 oct 2019 [08:16]  ACTUALITATE BUZAU

Cât mai durează vara din octombrie!

476 vizualizari Citeste tot
20 oct 2019 [09:49]  ACTUALITATE BUZAU

MedikaTV: Cum putem fi frumoase și la 70 de ani

563 vizualizari Citeste tot
Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU