23 [IAN 15] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 23 ianuarie 2015

Cum îl hărţuiau băncile pe buzoianul care a învins francul elveţian VIDEO

Adrian Crăciun alte articole de Adrian Crăciun
0 voturi 1126 vizualizari 0 comentarii adriancraciun@sansanews.ro


Toate ratele recalculate la cursul din 2007
Împins de la spate de insistenţele banche­rilor şi de fluctuaţia francului elveţian, buzoianul a apelat la justiţie. Anul trecut, în luna mai, a angajat-o pe avocata Elena Pa­vel şi a formulat o acţiune în instanţă. Verdictul magistra­ţi­lor a venit săptămâna trecută. Soluţia magistraţilor buzoieni este clară:  banca trebuie să calculeze toate ra­te­le în baza cursului de schimb valabil la data încheierii contractului de credit. De asemenea, banca este ­obli­gată să plătească re­cla­mantului 1.500 lei chel­tuieli de judecată.


Cursul de schimb în creştere al francului elveţian a adus în pragul disperării zeci de mii de români care au credite la bănci. 

La Buzău, francul a fost învins în justiţie de Ovidiu Olteanu, un om de afaceri care a contractat un credit în franci elveţieni şi care a cerut băncii înţelegere după ce a început să aibă ­pro­bleme financiare pe fondul crizei financiare. Bun platnic timp de ani buni, având un credit încă din anul 2007, buzo­ianul a început să fie tracasat de funcţi­onarii băncii imediat după ce a întârziat o lună să plătească rata la bancă. Acum poate să spună că este mai relaxat atunci când trebuie să meargă la bancă să plătească rata. 


„I-am întrebat dacă contractul nostru prevede să sune vecinii”

Nemulţumit că lună de lună trebuia să scoată tot mai mulţi bani din protofel, dar şi pentru că funcţionarii băncii îl sunau aproape zilnic să îi amintească de termenul de plată, buzoianul a decis să se lupte cu banca. Asta după ce încercase inclusiv să îi convingă pe reprezentanţii băncii să îi mai reducă din dobândă, pentru a reuşi să plătească mai departe. 

„Am contractat creditul în 2007, nu ştiu exact luna. Începând criza la toată lumea, au intervenit probleme şi atunci am încercat să negociez cu banca să îmi mai scadă din dobândă, să mai mă ajute, că nu sunt un rău platnic. Eu întotdeauna le puneam banii cu o lună două înainte, nu în următoarea lună. Niciodată nu m-au sunat să mă felicite sau să îmi spună ceva protocolar, aşa cum se mai procedează la alte bănci. 

După ce am început să nu plătesc la timp, chiar la prima rată, au început să mă sune, să mă ameninţe, să mă sune la vecini, la prieteni. I-am sunat şi i-am întrebat dacă contractul nostru prevede să sune vecinii, să îmi sune prie­tenii. Le-am spus că mai aveau să scrie un banner pe poartă că am întârziat o lună cu rata şi dobânda. Şi au început să mă ameninţe. 

Odată le-am spus să mă sune mai târziu că sunt în maşină, conduc. Zice: A, aveţi maşină, de ce nu o vindeţi să plătiţi la bancă? Primeam 2-3 telefoane pe zi. Îmi spuneau să mai pun şi altceva garanţie, pentru că suma este prea mare şi tot îmi spuneau că vor şi altceva garanţie. Soluţia cea mai bună am crezut că e să apelez la Justiţie”, a declarat pentru Focus TV Ovidiu Olteanu.Etichete: banca |  buzau |  curs valutar |  datorie |  imprumut |  ovidiu olteanu |  franc
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU