ACTUALITATE
Curs valutar:
4.7205
4.1484
26 iunie 2019 Ultimul update: 11:45
18 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 18 septembrie 2018

Cum explică Poliția atacurile interlope din ultimele zile

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 2138 vizualizari 0 comentarii
Cum explică Poliția atacurile interlope din ultimele zile

 Buzăul, zguduit în ultima săptămână și jumătate de evenimente violente, cum n-au mai fost în ultimii ani. După atacuri sângeroase în stradă, comanda Poliției Buzău vine cu explicații și încearcă să arate că orașul nu se află sub teroarea unor grupări de răufăcători ori a unor clanuri de interlopi. Și în timp ce victimele acestor grupări despre care Poliția spune că nu există, vorbesc cu teamă despre taxe de protecție și despre atacuri cu macete și cuțite, comanda IPJ spune că infracțiunile ca cele din ultimele săptămâni ar putea fi evitate dacă oamenii ar reclama din timp situațiile pe care le consideră periculoase. Pe tot acest fond intervine și factorul politic, care pune presiune pe capii Poliției și cere implicare maximă pentru eliminarea răufăcătorilor. 

 În ultimele săptămâni, Buzăul a fost scena unor fapte sângeroase care au îngrozit pe toată lumea și i-au făcut pe oameni să se întrebe dacă sunt în siguranță în orașul lor. Succesiunea de evenimente, unele fără precedent pentru Buzău, a fost dată de o bătaie cu săbii între 2 grupări de tineri care petreceau într-un club de la marginea Buzăului. Aproape 20 de tineri implicați în busculada creată în club, dar și pe stradă au fost audiați, iar la final unul a fost reținut. Un tînăr a ajuns în stare gravă la spital, mai multe bunuri din club au fost distruse, în timp ce 2 mașini parcate în fața pubului au fost avariate. 

 La mică distanță de acest conflict sângeros, un altul s-a petrecut pe o terasă din apropierea Școlii Generale Nr. 5 din Buzău. Un bărbat de 45 de ani a fost bătut de un cunoscut, de fiul și nepotul acestuia, ambii de 13 ani, iar în final a fost tăiat cu cuțitul. Conflictul iscat pe terasa unui bar s-a mutat în plină stradă, la o oră din seară în care străzile orașului erau încă pline. Week end-ul trecut, o altă bătaie a avut loc între zeci de romi din cartierul Mihai Viteazu, unde a fost nevoie de prezența polițiștilor pentru a nu se lăsa cu vărsare de sânge. Seria acestor evenimente sângeroase a continuat ieri cu unul dintre cele mai grave atacuri comise în Buzău în ultima vreme. Un fast food a fost distrus de 5 indivizi din clanul lui Nixon, un cunoscut interlop din Buzău. Cu săbii, macete și bastoane telescopice, indivizii au presărat teroare în rîndul clienților și angajaților localului în timp ce pe patron l-au tăiat la o mână.  Astăzi, într-o conferință de presă, comandantul IPJ Buzău, Comisar șef Laurențiu Pantazi a încercat să explice că părțile implicate în acest scandal se cunoșteau, iar între ei mocnea o stare de tensiune de circa 2 săptămîni. 

 „Victima de ieri a făcut mai multe declarații, de asta îmi permit să spun, cu tot respectul și cu toată atenția pe care i-o vom acorda că, și în această situație, ca și în alte situații, sunt zone ezitante ale părții vătămate. Fiind variante diferite, de la începutul sesizării inițiale pînă la cercetarea de aseară, pe la ora 23:00 cred. Avem răbdare, încercăm să clarificăm și vom vedea care este situația.”, a declarat Comisar șef Laurențiu Pantazi, Inspector Şef al IPJ Buzău.

 În acest context, comanda Poliție Buzău face apel la oameni să reclame situațiile pe care le consideră periculoase pentru ei pentru că doar așa oamenii legii pot interveni la timp și pot fi prevenite evenimente grave.
 „Facem încă o dată un apel către cetățeni, către buzoieni, în a reclama de îndată situații similare pentru a ne permite să intervenim. Sunt situații, asta este legea în România, pe care chiar dacă le cunoaștem, în absența unei plângeri, nu putem să intervenim cu cercetări și cu măsuri legale. Asigurăm tot ce înseamnă protecție procedurală, așa cum prevede legea, și dacă vreți, chiar și dincolo de procedură, persoanelor care sunt sau pot fi implicate în astfel de situații.”, a explicat Comisar șef Laurențiu Pantazi.

 Pe de altă parte,  unul dintre interlopii care au dat atacul la pizzeria din Dorobanți este un infractor cu state vechi. Împotriva sa au fost formulate mai multe plângeri, iar polițiștii îl știau deja ca pe un cal breaz, recunoaște comandantul IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi.

 „Cel puțin unul dintre ei mai este cercetat în dosare penale, în zona respectivă. Sunt reclamate amenințări și loviri. În cazul amenințării, partea vătămată nu a mai dat curs, exact ce povesteam mai devreme, reclamației inițiale, e plecat în străinătate și mai sunt 3 situații unde nu ne-au pus la dispoziție concluziile medico-legale care reprezintă începutul unei cercetări în ceea ce privește infracțiunea de lovire.”, a adăugat Comisar șef Laurențiu Pantazi.

 La scurt timp de la producerea atacului din cartierul Dorobanți, deputatul PSD de Buzău, Marcel Ciolacu, a reacționat ferm. Printr-o postare pe Facebook, parlamentarul buzoian arată că o astfel de situație este de netolerat. „Autoritățile trebuie să reacționeze rapid, să îi prindă și să îi aducă în fața legii pe cei care au făcut asta. Iar dacă există astfel de grupări care se cred stat în stat și au impresia că își pot face propriile reguli, trebuie să dispară urgent din Buzău.”, a scris deputatul PSD de Buzău pe rețeaua de socializare. Totodată, deputatul a adăugat că siguranța cetățeanului și ordinea publică sunt lucruri de bază de la care nu trebuie să ne dăm niciun milimetru înapoi.Etichete: interlopi |  pantazi |  atacuri |  explica |  interlope |  Poliția buzau |  ultimele
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

24 iun 2019 [09:37]  MONDEN BUZAU

24 iunie: E zi mare la români!

248 vizualizari Citeste tot
24 iun 2019 [08:58]  MONDEN BUZAU

Buzoianul nostru, dublu campion balcanic

309 vizualizari Citeste tot
22 iun 2019 [10:28]  ACTUALITATE BUZAU

Pestă porcină la Cochirleanca

262 vizualizari Citeste tot

National

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU